Apr 242024
 

 

Ημερίδα: Αόρατες Φωνές, ένας κόσμος δύο όψεις
Διεθνής Συμμετοχή: Peter Bullimore, Kate Crawford

27 Απριλίου 2024 09.00 π.μ.

Πάντειο Πανεπιστήμιο, Λεωφόρος Συγγρού 136, Αθήνα
Αμφιθέατρο Σ. Καράγιωργα I

Εδώ το πρόγραμμα της ημερίδας (αρχείο pdf)

Εδώ η αφίσα της ημερδίας (αρχείο pdf)

 

Apr 222024
 

     

Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο για τον Πανικό που συντόνισα το Σαββατοκύριακο.

Ήταν συγκινητική η ατμόσφαιρα ανοικτότητας, μοιρασιάς και εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε. Κάναμε βουτιές στα βαθιά εξερευνώντας προσωπικές εμπειρίες τρομακτικές που κουβαλάνε και το στίγμα της ψυχιατρικής διάγνωσης και βρήκαμε κρυμμένους θυσαυρούς, φώς και χαρά!

Όπως μας λένε και τόσοι διαφορετικοί αυτόχθονοι πολιτισμοί, η ίαση είναι κοινοτική υπόθεση, γιατί οι δυσκολίες δημιουργούνται συλλογικά και γιατί ο χώρος γι αυτήν δημιουργείται συλλογικά και γιατί η ελευθερία μας είναι άρρηκτα αλληλένδετη.

Μοιραζόμαστε μαζί σας μια φωτογραφία μας μετά το κλείσιμο και μια από τις ζωγραφιές τριών σημαντικών στιγμών του ταξιδιού αυτού του ΣΚ και την περιγραφή της:

“Ξεκίνησα το σεμινάριο πιστεύοντας ότι ο πανικός είναι μια σκοτούρα. Αυτή την πεποίηθηση την ενίσχυσε ο συννεφιασμένος, κακός καιρός της πρώτης ημέρας.

Η δεύτερη σημαντική στιγμή μέσα στο σεμινάριο είναι ότι οι βιωματικές εμπειρίες των ανθρώπων που μίλησαν. Ήταν σαν την ρουφήχτρα, πολύ δυνατές και αποκαλυπτικές.

Η τρίτη στιγμή είναι που ο πανικός μεταμορφώνεται σε δένδρο και τα στοιχεία του συνδέονται μεταξύ τους. Τα φύλλα που πέφτουν προς τα κάτω μετά την κακοκαιρία, στο αριστερό τμήμα της ζωγραφίας, με μώβ χρώμα μέσα στην γκρίζα βροχή, στο τέλος του σεμιναρίου είναι πράσινα επάνω στο δένδρο. Η τρίτη στιγμή αναφέρεται στη στιγμή που οι λέξεις (όροι, έννοιες) στο σχεδιάγραμμα που είχε κάνει η Λίλη στον πίνακα εξηγώντας τη θεωρία οργανώθηκαν και βρήκαν την θέση τους.”

Jan 142024
 

 

Πανικός: Εν Δυνάμει Πρόσβαση στην Ολότητά μας
Λίλη Βασιλείου, PhD

17-18 Φεβρουαρίου 2024

Οι κρίσεις πανικού είναι εμπειρίες που διαταράσσουν την καθημερινότητα μας. Συχνά μας εγκλωβίζουν σε έναν αέναο κύκλο αγωνιώδους προσμονής η και προσπάθειας αποφυγής. Αυτή η προσπάθεια αποφυγής των δυσάρεστων αισθήσεων είναι μια αυθόρμητη αντίδραση, φυσιολογική και σοφή, μα όχι απαραίτητα και η μοναδική.

Συχνά συνυπάρχει ένα ίχνος περιεργείας για αυτή την εμπειρία που μας κατακυριεύει. Επιστρατεύοντας την επίγνωση μας, μπορούμε να περάσουμε το κατώφλι που σχηματίζει η περιέργεια μας και να εξερευνήσουμε την υποκειμενική μας εμπειρία του πανικού και να έρθουμε σε επαφή με πτυχές του εαυτού μας περιθωριοποιημένες από την ταυτότητα μας μα και ακόμα βαθύτερα, με την βαθύτερη αίσθηση του εαυτού μας, μια κατάσταση συνείδησης η οποία μας δίνει πρόσβαση σε μια σοφία, μια άλλη οπτική η οποία καταλύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ταυτότητά μας στην καθημερινότητα μας.

Σε αυτό το βιωματικό διήμερο θα χρησιμοποιήσουμε τις μεθόδους της προσέγγισης του Processwork για να διερευνήσουμε εμπειρίες πανικού.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν τέτοιες εμπειρίες και που αισθάνονται άνετα να εξερευνούν μεταβεβλημένες καταστάσεις συνείδησης, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για μια ευαισθητοποίηση στην οπτική της προσέγγισης του Process Work για τις κρίσεις πανικού.

Διαδικαστικά

Τόπος: Γιαννάρου 17, ‘Aλιμος (1η Στάση Καλαμακίου, στάση τραμ “Πικροδάφνη”).

Ώρες: Σάββατο 10.00 π.μ. – 5.00 μ.μ., Κυριακή 10.00 π.μ. – 2.00 μ.μ..

Κόστος: 160 €

Εγγραφή: Για να εγγραφείτε στείλτε Δήλωση Συμμετοχής με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση processworkhub@gmail.com αναφέροντας τα παρακάτω στοιχεία:

Δήλωση Συμμετοχής για το σεμινάριο “Πανικός: Εν Δυνάμει Πρόσβαση στην Ολότητά μας”
Ονοματεπώνυμο:
Τηλέφωνο κινητό:

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την υπεύθυνη του σεμιναρίου στέλνοντας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση processworkhub@gmail.com

Dec 212023
 

Διαδικτυακή Ομάδα Επαγγελματικής Εποπτείας: η οπτική του Processwork μέσω ανάλυσης περιστατικών

Λένα Ασλανίδου MPW& Λίλη Βασιλείου, PhD

Ιανουάριος – Ιούνιος 2024

Παρασκευή 7.15 – 9.15 μ.μ.
10 συναντήσεις(πλατφόρμα Zoom):

26/1, 9/2, 23/2, 8/3, 22/3, 5/4, 19/4, 10/5, 31/5, 14/6 

Σε αυτές τις επιμορφωτικές συναντήσεις θα εστιάσουμε στην ανάλυση περιστατικών βάσει της οπτικής του Processwork. Σε κάθε συνάντηση, τρία με τέσσερα μέλη της ομάδας θα έχουν τη δυνατότητα να εστιάσουν σε θέματα εποπτείας που αφορούν συγκεκριμένα περιστατικά από τη δουλειά τους. Η εποπτεία θα γίνεται εναλλάξ από μια από τις δυο συντονίστριες. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Προθεσμία εγγραφής: 15/1/24.

Διαδικαστικά

Τόπος: Διαδικτυακές συναντήσεις μέσω πλατφόρμας zoom

Ώρες: Παρασκευή 7.15 – 9.15 μ.μ.

Κόστος: 320 €

Εγγραφή: Για να εγγραφείτε στείλτε Δήλωση Συμμετοχής με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση processworkhub@gmail.com, αναφέροντας τα παρακάτω στοιχεία:

Ονοματεπώνυμο:

Επάγγελμα:

Διεύθυνση:

Ταχ. Κώδικας:

Περιοχή:

Τηλέφωνο κινητό:

Α.Φ.Μ.:

Δ.Ο.Υ.:

 

Nov 012023
 

Η Λένα Ασλανίδου και η Αλεξάνδρα Βασιλείου (Processwork Hub) συμμετέχουν στην ομάδα εκπαιδευτριών του προγράμματος “Ανάπτυξη δεξιοτήτων και εκπαίδευση του προσωπικού των Δομών Μακροχρόνιας Φιλοξενίας (Δ.Μ.Φ.) των ασυνόδευτων ανηλίκων”.

Ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίον δομείται η επιμόρφωση περιλαμβάνει την πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση και την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης. Οι θεματικές αυτές προέκυψαν ως προτεραιότητα για την υλοποίηση του προγράμματος μέσα από εκτίμηση αναγκών των στελεχών των ΔΜΦ που πραγματοποίησε η Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Κεντρικό ζήτημα είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ενδυνάμωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν ζητήματα ταυτότητας, απρόβλεπτα γεγονότα, αναπτυξιακές κρίσεις και μεταβατικές καταστάσεις ζωής.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ενδυνάμωση του προσωπικού, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει  το εργασιακό άγχος και την επαγγελματική εξουθένωση, αλλά και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες με την ενίσχυση της επικοινωνίας τόσο με την επαγγελματική ομάδα όσο και την ομάδα των ασυνόδευτων ανηλίκων.

https://cce.uoa.gr/courses-detailed/821ac343-dd52-4564-a5bf-2fc6f8b89cca

 

 

 

 Posted by at 12:06  επαγγελματική επιμόρφωση  Comments Off on Ανάπτυξη δεξιοτήτων και εκπαίδευση του προσωπικού των Δομών Μακροχρόνιας Φιλοξενίας (Δ.Μ.Φ.) των ασυνόδευτων ανηλίκων
Oct 292023
 

Αυτήν τη χρονιά ξεκινά ένας κύκλος επαγγελματικής επιμόρφωσης “Γνωριμία με τις Βασικές Αρχές του Processwork”. O κύκλος αυτός θα πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο Ιανουάριος 2024 – Φεβρουάριος 2025.

Είναι ένας συνδυασμός θεωρητικής και βιωματικής εκπαίδευσης και απευθύνεται σε επαγγελματίες που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τη δουλειά τους με πρόσθετες μεθόδους και εργαλεία του Processwork (επαγγελματίες που ασχολούνται με την ψυχική υγεία, coaching, εκπαίδευση, ακτιβισμό, συντονισμό/εμψύχωση ομάδων, συμβουλευτική και ανάπτυξη οργανισμών) αλλά και σε όποιον/α/ο ενδιαφέρεται να γνωρίσει την προσέγγιση.

Το Processwork είναι μια προσέγγιση που συνδέει το προσωπικό βίωμα με το εξωτερικό περιβάλλον, γεφυρώνοντας τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς κόσμους, μας μαθαίνει να συνδέουμε τις εσωτερικές μας εμπειρίες με τα προβλήματα του κόσμου. Η αξιοποίηση των εργαλείων του προάγει τη δημιουργία κοινότητας, την ποικιλομορφία, την ατομική και κοινωνική βιωσιμότητα.

Η διαφορά αυτού του κύκλου επαγγελματικής επιμόρφωσης από την εκπαίδευση που οδηγεί στο Δίπλωμα στο Processwork είναι ότι προσφέρει τη δυνατότητα εξερεύνησης και εξοικείωσης με την προσέγγιση και τα βασικά εργαλεία της χωρίς τα κατά πολύ αυξημένα προαπαιτούμενα όσον αφορά σε χρόνο, ώρες εκπαίδευσης και αξιολόγησης για το Δίπλωμα στο Processwork.

Ο κύκλος επαγγελματικής επιμόρφωσης περιλαμβάνει

 • 12 σεμινάρια, διάρκειας 12 ωρών το καθένα (σύνολο 144 ώρες), τα οποία καλύπτουν τέσσερις βασικές θεματικές της προσέγγισης: το ονειρόσωμα, τη δουλειά με τις σχέσεις, τη δουλειά με τον κόσμο (worldwork) και τη δουλεια με τις μεταβλημένες καταστάσεις συνείδησης. Σε περίπτωση μη παρακολούθησης ενός σεμιναρίου για λόγους έκτακτης ανάγκης, τα εκπαιδευόμενα άτομα χρειάζεται να ακούσουν τις ηχογραφήσεις του σεμιναρίου και να κάνουν τις βιωματικές ασκήσεις με συν-εκπαιδευόμενά τους άτομα σε δικό τους χρόνο.

 • 12 εργαστήρια δεξιοτήτων: ένα εργαστήριο δεξιοτήτων κάθε μήνα, διάρκειας 2 ωρών, με συγκεκριμένη θεματική, ανάλογη με το σεμινάριο του μήνα.

 • 12 ατομικές συνεδρίες προσωπικής ανάπτυξης: Μέσα στους πρώτους δύο μήνες, τα εκπαιδευόμενα άτομα επιλέγουν σύμβουλο προσωπικής ανάπτυξης, κάτοχο Διπλώματος στο Processwork, για τις ατομικές τους συνεδρίες κατά τη διάρκεια του κύκλου εκπαίδευσης.

 • 12 συναντήσεις με την ομάδα συν εκπαιδευόμενων (peer groups): τα εκπαιδευόμενα άτομα σχηματίζουν υπο-ομάδες με τις οποίες συναντώνται μία φορά το μήνα για μελέτη και εξάσκηση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: : Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης. Κάποια από τα εργαστήρια δεξιοτήτων θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης και κάποια διαδικτυακά (μέσω πλατφόρμας Zoom). Οι ομάδες συν-εκπαιδευόμενων θα επιλέξουν αν θα συναντιούνται δια ζώσης ή διαδικτυακά.

Διδακτικές Θεματικές

Ο κύκλος επαγγελματικής επιμόρφωσης εστιάζει σε τέσσερις βασικές θεματικές της προσέγγισης του Processwork: το ονειρόσωμα, τη δουλειά με τις σχέσεις, τη δουλειά με τον κόσμο (worldwork) και τη δουλειά με τις μεταβλημένες καταστάσεις συνείδησης.

Εισαγωγή στο Ονειρόσωμα
Η δουλειά με τα όνειρα και τα σωματικά συμπτώματα είναι οι θεμελιώδεις βάσεις του Processwork. Σε αυτά τα σεμινάρια, θα μάθουμε μέσω της θεωρίας και της βιωματικής εκπαίδευσης να χρησιμοποιούμε το σώμα και τα όνειρα ως πύλες που μας οδηγούν στον ευρύτερο κόσμο των διεργασιών. Είναι μια εισαγωγή στις βασικές δεξιότητες και στη φιλοσοφία που εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές του Processwork και θέτει τις βάσεις για όλη την υπόλοιπη επιμόρφωση.

Δουλειά με Σχέσεις
Αυτά τα σεμινάρια εισαγάγουν στις μετά-δεξιότητες και τις δεξιότητες της δουλειάς με τις σχέσεις. Τα εκπαιδευόμενα άτομα θα μάθουν τη βασική προσέγγιση της δουλειάς με τη δυναμική των σχέσεων. Η έμφαση είναι στο να βλέπεις τις σχέσεις ως σύστημα, να δημιουργείς ένα πλαίσιο για να μπορεί να αναδύεται το άγνωστο, να εκτιμάς την κουλτούρα του συστήματος μιας σχέσης και να συμμετέχεις στις συνδιαλλαγές με ευελιξία, περιέργεια και ανοιχτότητα. Τα σεμινάρια καλύπτουν επίσης το βασικό πλαίσιο για την ανάλυση και τη δουλειά με τις σχέσεις: το ενδοπροσωπικό, το διαπροσωπικό και το επίπεδο του πεδίου καθώς και απαιτούμενες δεξιότητες για τη δουλειά με προσωπικές συγκρούσεις.

Δουλειά με τον Κόσμο
Αυτά τα σεμινάρια είναι μια εισαγωγή στη δουλειά με τον κόσμο (Worldwork). Θέτουν το εννοιολογικό πλαίσιο για την ανάλυση της δυναμικής των ομάδων και των συγκρούσεων και δίνουν μεθόδους για τον συντονισμό των συνδιαλλαγών των ομάδων. Περιέχουν θεωρητικό υλικό, ανάπτυξη δεξιοτήτων και πρακτική εξάσκηση. Τα εκπαιδευόμενα άτομα θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις δεξιότητες συντονισμού καθώς επίσης και να μάθουν τις δεξιότητες εσωτερικής δουλειάς που είναι κεντρικές για το συντονισμό των ομάδων.

Δουλειά με Μεταβλημένες Καταστάσεις Συνείδησης
Μία βασική έννοια της ενότητας αυτής η οποία εστιάζει στις μεταβλημένες καταστάσεις συνείδησης, είναι το πως η δυναμική των πεδίων και η περιθωριοποίηση παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτές τις καταστάσεις συνείδησης. Θα κάνουμε μια πρώτη εισαγωγή στο συνεχές των μεταβλημένων καταστάσεων συνείδησης και των αρχικών δεξιοτήτων που χρειάζονται για να δουλέψουμε με αυτές τις καταστάσεις, όπως καταστάσεις κοντά στο θάνατο, ασθένειες, έντονα συναισθήματα, πένθος, σοκ, τραύμα κ.λπ.. Τέλος, θα εξασκηθούμε δουλεύοντας πάνω στις δικές μας μεταβλημένες καταστάσεις συνείδησης, ώστε να εξοικειωθούμε με αυτές και να ανακαλύψουμε το νόημά τους.

Ημερομηνίες Σεμιναρίων

Εισαγωγική Συνάντηση: – Κυριακή 14/1/24 (10.30 – 13.30)

Σεμινάριο 1: 20–21/1/24 (Σάββατο 10.00- 18.00 & Κυριακή 10.00 – 14.00)

Σεμινάριο 2: 24–25/2/24 (Σάββατο 10.00- 18.00 & Κυριακή 10.00 – 14.00)

Σεμινάριο 3: 30-31/3/24 (Σάββατο 10.00- 18.00 & Κυριακή 10.00 – 14.00)

Σεμινάριο 4: 27–28/4/24 (Σάββατο 10.00- 18.00 & Κυριακή 10.00 – 14.00

Σεμινάριο 5: 25–26/5/24 (Σάββατο 10.00- 18.00 & Κυριακή 10.00 – 14.00)

Σεμινάριο 6: 29–30/6/24 (Σάββατο 10.00- 18.00 & Κυριακή 10.00 – 14.00)

Σεμινάριο 7: 21–22/9/24 (Σάββατο 10.00- 18.00 & Κυριακή 10.00 – 14.00)

Σεμινάριο 8: 19–20/10/24 (Σάββατο 10.00- 18.00 & Κυριακή 10.00 – 14.00)

Σεμινάριο 9: 23–24/11/24 (Σάββατο 10.00- 18.00 & Κυριακή 10.00 – 14.00)

Σεμινάριο 10: 14–15/12/24 (Σάββατο 10.00- 18.00 & Κυριακή 10.00 – 14.00)

Σεμινάριο 11: Ιανουάριος 2025 (η ημερομηνία θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο 2024)

Σεμινάριο 12: Φεβρουάριος 2025 (η ημερομηνία θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο 2024)

Ημερομηνίες Εργαστηρίων Δεξιοτήτων

Εργαστήριο 1: Δευτέρα 29/1/24 ( 19.15 – 21.15)

Εργαστήριο 2: Δευτέρα 4/3/24 ( 19.15 – 21.15)

Εργαστήριο 3: Δευτέρα 8/4/24 ( 19.15 – 21.15)

Εργαστήριο 4: Δευτέρα 13/5/24 ( 19.15 – 21.15)

Εργαστήριο 5: Δευτέρα 3/6/24 ( 19.15 – 21.15)

Εργαστήριο 6: Δευτέρα 8/7/24 ( 19.15 – 21.15)

Εργαστήριο 7: Δευτέρα 30/9/24 ( 19.15 – 21.15)

Εργαστήριο 8: Δευτέρα 4/11/24 ( 19.15 – 21.15)

Εργαστήριο 9: Δευτέρα 2/12/24 ( 19.15 – 21.15)

Εργαστήριο 10: η ημερομηνία θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο 2024

Εργαστήριο 11: η ημερομηνία θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο 2024

Εργαστήριο 12: η ημερομηνία θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο 2024

Υπεύθυνες Εκπαίδευσης

Λένα Ασλανίδου, M.A.P.W, Αλεξάνδρα Βασιλείου, Ph.D., Λίλη Βασιλείου, Ph.D., Ιωάννα Βελαλή M.A., Γρηγόρης Βέλλιος M.A.P.W., Βασιλική Κατριβάνου M.A., Βενετία Μπουρονίκου, M.A.P.W.
Ο κύκλος επιμόρφωσης θα εμπλουτιστεί με τη συνεργασία με συναδέλφους/ισσες κατόχους του Διπλώματος στο Processwork.

Κόστος

Το συνολικό κόστος για τον κύκλο επαγγελματικής επιμόρφωσης είναι 2.880€.

12 σεμινάρια x 160€/σεμινάριο = 1.920 €
12 εργαστήρια δεξιοτήτων x 30 €/εργαστήριο = 360 €
12 ατομικές συνεδρίες x 50€ /συνεδρία = 600 €

Η πληρωμή γίνεται με την ολοκλήρωση κάθε δραστηριότητας.

Δήλωση Συμμετοχής

Για Δήλωση Συμμετοχής στείλτε τα παρακάτω στη διεύθυνση gnorimiapw@gmail.com

 1. Ονοματεπώνυμο, Επάγγελμα, Διεύθυνση, Ταχ. Κώδικας, Περιοχή, Τηλ Κινητό, E-mail

 2. Βιογραφικό σημείωμα

 3. Μία σύντομη παράγραφο στην οποία θα παρουσιάσετε συνοπτικά τους λόγους για τους οποίους θέλετε να παρακολουθήσετε τον κύκλο επιμόρφωσης.

Προθεσμία Δήλωσης Συμμετοχής: 20 Νοεμβρίου 2023

Ο κύκλος επαγγελματικής επιμόρφωσης “Γνωριμία με τις Βασικές Αρχές του Processwork, θα πραγματοποιηθεί αν συμπληρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός 14 ατόμων.

Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε μήνυμα στο gnorimia@gmail.com.

 

Sep 302023
 

Πηγή: Ωδείο Αθηνών

Φτάνοντας στην ολοκλήρωση του Έργου Humanitas. Process Drama και Processwork: Από σκηνής για τα ανθρώπινα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ ατόμων εφηβικής ηλικίας, δημοσιεύουμε το τελευταίο παραδοτέο του διετούς καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού σχεδιασμού μας.

Εδώ, μπορείτε να δείτε το DIY ντοκιμαντέρ που περιγράφει την πορεία που ακολουθήσαμε, μέσα από συνεντεύξεις της βασικής ομάδας εργασίας. Οι συμμετέχουσες μιλούν για τις πρακτικές και τα εργαλεία που υιοθετήσαμε, τις προκλήσεις με τις οποίες βρεθήκαμε αντιμέτωπες από κάθε πόστο, καθώς και για κάποια από τα πολλά εφόδια που αποκομίσαμε.

Εκπαιδευτικοί και ενήλικα άτομα από το κοινό της παράστασης, μοιράζονται επίσης την εμπειρία τους μπροστά στην κάμερα, με σκοπό να μας βοηθήσουν να περιγράψουμε την πορεία του Έργου και από την οπτική των ωφελούμενων.

Κάποια από τα ερωτήματα που τίθενται στα μέλη της ομάδας εργασίας είναι:

 • Πώς μάθαμε για το Active citizens fund
 • Πώς επιλέξαμε τo θέμα του Έργου
 • Ποιοι ήταν οι περιορισμοί
 • Τι οδήγησε στην επιλογή να υπάρχουν επιστημονικοί σύμβουλοι
 • Τι οδήγησε στην απόφαση να γίνουν επιμορφώσεις για όλες τις ομάδες άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενων ατόμων με το έργο
 • Τι οδήγησε στην απόφαση να γραφτεί πρωτότυπο θεατρικό έργο
 • Τι χρειάζομαι οπωσδήποτε για να υπηρετήσω τον ρόλο μου σε ένα τέτοιο Έργο
 • Τι έμαθα
 • Ποια νέα ερωτήματα γεννήθηκαν προς περαιτέρω διερεύνηση για τέτοιου είδους Έργα

Ερωτήματα που τίθενται σε εκπαιδευτικούς και ενήλικο κοινό είναι:

 • Είχες δει/συμμετάσχει σε παράσταση εκπαιδευτικού θεάτρου ξανά;
 • Ποιες ήταν για εσένα οι καλύτερες στιγμές της συμμετοχικής παράστασης, συμπεριλαμβανομένης και της διεργασίας στο τέλος;
 • Θα ήθελες να μοιραστείς κάτι που ενδεχομένως συζητήσατε με τα παιδιά μετά;
 •  Τι έχει μείνει μαζί σου από την ημέρα που συμμετείχες στην επιμορφωτική συνάντηση για τον σύλλογο διδασκόντων
 • Ήταν η συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα βοηθητική/χρήσιμη; Αν ναι σε ποιο επίπεδο;
 • Ιδανικά, τι θα χρειαζόσασταν ακόμα ως σχολείο;

Για το ντοκιμαντέρ εργάστηκαν:

 • Άννα Αποστολέλλη (παραγωγή/ επιμέλεια)
 • Νίκος Παλαμάρης (επιμέλεια ήχου)

Μιλούν οι:

 • Μαρία Όλγα Αθηναίου, Διευθύντρια Έργου/Σκηνοθέτις
 • Κατερίνα Τσεσμετζή, Διαχειρίστρια Έργου
 • Αλεξάνδρα Βασιλείου, Επιστημονική Σύμβουλος
 • Λένα Ασλανίδου, Επιστημονική Σύμβουλος
 • Λίλη Βασιλείου, Επιστημονική Σύμβουλος
 • Άννα Αποστολέλλη, Σύμβουλος queer θεωρίας και τέχνης
 • Μαρία Γιαγιάνου, Συγγραφέας
 • Δημήτρης Στεφανής, Εκπαιδευτικός
 • Νανούρη Κατερίνα, Εκπαιδευτικός
 • Συμέου Δήμητρα, Εκπαιδευτικός
 • Αικατερίνη Κολοβού, Εκπαιδευτικός
 • Τζώρτζια Κουμάνταρη, Σχολική ψυχολόγος
 • Ηρώ Αποστολέλλη, Θεατής
 • Καλλιόπη Τακάκη, Θεατής

Παρεμβάλλονται πλάνα από υλικό αρχείου επιμορφώσεων, συναντήσεων της ερευνητικής ομάδας, προβών, παραστάσεων και από την εκπαίδευση ηθοποιών στο εκπαιδευτικό θέατρο με αποφοίτους της Δραματικής Σχολής (Πάνος, Ιφιγένεια, Έκτορας, Γιώργος, Παντελής, Αντώνης, Αιμιλία, Σπύρος, Μαρία, Συμεών, Μαρία, Σεμέλη, Σίλια, Νίκος, Γωγώ, Δέσποινα, Βασίλης, Αλέξανδρος, Δέσποινα, Γιάννης).

Sep 202023
 

 Posted by at 14:39  βιβλία, ψυχική υγεία  Comments Off on «Οδηγός για ψυχοθεραπευτές. Διευκολύνοντας συζητήσεις με θεραπευόμενους που παίρνουν συνταγογραφούμενα ψυχιατρικά φάρμακα ή αποσύρονται από αυτά»
Sep 132023
 

Το Processwork Hub, σε συνεργασία με το ΑΚΜΑ συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του Go Deep που υλοποιείται από τον οργανισμό Xena, Centro scambi e dinamiche intercurturali και χρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus +.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο Παλέρμο της Ιταλίας, από την 25η Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2023.

Τι είναι το Go Deep; Το Go Deep είναι ένα παιχνίδι όπου οι συμμετέχοντες/ουσσσες μαθαίνουν για τον εαυτό τους και τις κοινότητές τους. Υποστηρίζει άτομα και κοινότητες να δουν τον εαυτό τους διαφορετικά και να ανακαλύψουν τις εσωτερικές πηγές που διαθέτουν, οι οποίες δεν είναι πάντα προφανείς.

Το Go Deep είναι μια μεθοδολογία που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο μιας διεθνούς συνεργασίας η οποία συνδυάζει τη φιλοσοφία του Elos, του Processwork και της μη τυπικής εκπαίδευσης. Η μεθοδολογία του Go Deep διευκολύνει μια διαδικασία ανάπτυξης της κοινότητας που βασίζεται στο ενεργητικό της. Παίζεται σαν παιχνίδι και επικεντρώνεται στην αλλαγή σε τρία επίπεδα: ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο πραγματοποιείται με τη μορφή ενός κανονικού παιχνιδιού Go Deep αλλά και με την προσθήκη συγκεκριμένων στιγμών προβληματισμού, αναστοχασμού και εκπαίδευσης γύρω από το ρόλο του συντονιστή/τριας. Ως εκ τούτου, σκοπεύει τόσο στο να βιώσουν άμεσα οι συμμετέχοντες/ουσσες την εμπειρία του παιχνιδιού Go Deep, όσο και στο να εμβαθύνουν στο ρόλο του διευκολυντή αυτής της μεθοδολογίας.

Στην εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Παλέρμο, συμμετέχουν πέντε εκπαιδεύτριες των ομάδων εμψύχωσης παιδιών και εφήβων του ΑΚΜΑ – η Ξένη Ασημακοπούλου, η Ειρήνη Διακάκη, η Λίνα Καΐρη, η Αρετή Λύκου και η Δήμητρα Νούλα.

Στον συντονισμό της ελληνικής συμμετοχής στο πανευρωπαϊκό αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Go Deep, συμμετέχουν η Λένα Ασλανίδου, η Άννη Βασιλείου και η Λίλη Βασιλείου.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για Go Deep στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://godeepproject.org/

https://www.facebook.com/GoDeepProject/

και για τον οργανισμό Xena:

http://www.xena.it/

https://www.facebook.com/XenaIntercultura

Sep 112023
 

(ένα κλικ εδώ για να δεις το πρόγραμμα δραστηριοτήτων σε αρχείο pdf)

Ευχόμαστε να βρήκατε στιγμές ξεκούρασης και ανανέωσης μέσα στο καλοκαίρι.

Η κατάσταση στον πλανήτη μας συνεχίζει να δημιουργεί ένα αίσθημα αβεβαιότητας το οποίο δημιουργείται από την κλιμακούμενη κλιματική και οικονομική κρίση και των συνεπειών που έχουν στις ζωές μας

Οι συνεχείς κοινωνικές εντάσεις που προκαλούνται από τις κοινωνικές ανισότητες και κατάφορες αδικίες που βιώνουν περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες, δημιουργούν ένα κλίμα όπου κυριαρχεί ο πόνος, ο φόβος, ο θυμός και το συνεχές στρες με όλα τα επακόλουθά του για το σώμα, τις σχέσεις και τον κόσμο.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη η σύνδεση μας με το ονείρεμα καθώς και οι δεξιότητες δουλειάς με τον εαυτό μας, τις σχέσεις μας, τις ομάδες και τις κοινότητες στις οποίες ανήκουμε. Αυτή η δουλειά μας βοηθά να ισορροπούμε και να βρίσκουμε νέες δημιουργικές λύσεις ως άτομα και ως ομάδες.

Οι καιροί απαιτούν από εμάς αφύπνιση, προσωπική αλλαγή και δράση, αλλά και γείωση σε κάτι που μας οδηγεί, που δίνει μια ευρύτερη οπτική, που νοηματοδοτεί. Για να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις του τόπου και του πλανήτη μας απαιτείται επίγνωση και ενσυναίσθηση, αλλά και συνειδητή προσπάθεια για να δημιουργούμε και διατηρούμε ζωντανές, ανθεκτικές και βιώσιμες κοινότητες.

Αυτή τη χρονιά θα ξεκινήσουμε ένα νέο κύκλο επιμόρφωσης στις βασικές αρχές της προσέγγισης του Processwork και συνεχίζουμε να επικεντρώνουμε σε επαγγελματική επιμόρφωση στο χώρο της ψυχικής υγείας και της εκπαίδευσης, καθώς και σε δράσεις στην κοινότητα, όπως ανοιχτές διεργασίες ομάδας, εποπτεία και επαγγελματική επιμόρφωση εργαζόμενων σε Μ.Κ.Ο., οργανισμούς και εθελοντές σε δομές αλληλεγγύης. Συνεχίζουμε επίσης τις συνεργασίες μας με φορείς εκπαίδευσης στο Processwork και άλλους φορείς επαγγελματικής επιμόρφωσης στο εξωτερικό, καθώς και με το διεθνές δίκτυο συνεργατών του Go Deep project.

Με το καλό να ανταμώσουμε στις δραστηριότητες του Processwork Hub!

Λένα Ασλανίδου, Αλεξάνδρα, Βασιλείου, Λίλη Βασιλείου

Jun 012023
 

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει στo πλαίσιo του Athens Pride 2023 την προβολή του αμερικανικού βραβευμένου ντοκιμαντέρ “Cured” (2020, 80’) των Bennett Singer, Patrick Sammon. Η ταινία προβάλλεται την Πέμπτη 8 Ιουνίου, 19.00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

Το ντοκιμαντέρ περιγράφει τις κινητοποιήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για να αφαιρεθεί η ομοφυλοφιλία από τις λίστες των ψυχικών διαταραχών του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών (DSM). Όταν επιτεύχθηκε αυτό, το 1973, μετά από έναν σκληρό αγώνα Δαυίδ εναντίον Γολιάθ, ήταν ένα μεγάλο βήμα για τη διεκδίκηση των ίσων δικαιωμάτων.

Η ταινία έχει λάβει τα βραβεία:

Βραβείο Κοινού για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ, Frameline San Francisco International LGBTQ+ Film Festival 2020

 • Βραβείο Κοινού για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ, NewFest: The New York LGBTQ Film Festival 2020
 • Βραβείο Κοινού για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ, ImageOut: The Rochester LGBT Film Festival 2020
 • Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, Movies International Film Festival in North Carolina 2020

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τα μέλη της OrlandoLGBT+ : Αλεξάνδρα Βασιλείου και Νάνσυ Παπαθανασίου.

Η Αλεξάνδρα Βασιλείου είναι επαγγελματίας του Processwork και εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Είναι κάτοχος διδακτορικού (Ph.D.) στην Κοινωνική Ψυχολογία και διπλώματος Processwork. Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ως ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια ενηλίκων, σύμβουλος οργανισμών, καθώς και συντονίστρια σε δράσεις στην κοινότητα (community work).

Η Νάνσυ Παπαθανασίου είναι Κλινική Ψυχολόγος (Διδακτορικό Δίπλωμα και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, ΕΚΠΑ), και έχει κάνει επιπλέον μεταπτυχιακές σπουδές στην διαμεσολάβηση συγκρούσεων και την οργανωτική αλλαγή (MA in Conflict Facilitation & Organizational Change, Processwork Institute, Portland, OR, ΗΠΑ, 2004-2007). Είναι επιστημονικά υπεύθυνη στη Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528 για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τις οικογένειές τους και εκπαιδευτικούς και εκπαιδεύτρια ατόμων, ομάδων και οργανισμών σε ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, χαρακτηριστικών και έκφρασης φύλου.

Ημερομηνία προβολής

8 Ιουνίου 2023, 19:00

Διεύθυνση

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, 10680, Αθήνα

Είσοδος

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες

Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052), culture@hau.gr, www.hau.gr

May 142023
 

Διαδικτυακή Διεργασία Ομάδας (πλατφόρμα Zoom)

Παρασκευή 19/5/23, 7.00- 9 .00 μ.μ.

Οι συναντήσεις Διεργασίας Ομάδας στηρίζονται σε μια συναισθηματική στάση “Βαθιάς Δημοκρατίας” και είναι ανοιχτές σε όσα άτομα επιθυμούν να εξερευνήσουν σε βάθος θέματα και προβλήματα που αφορούν την ζωή μας, ως κοινωνικά και πολιτικά άτομα, στα πλαίσια της ομάδας. Το θέμα επιλέγεται στην κάθε συνάντηση από την ομάδα.

Κόστος: δεν υπάρχει χρηματικό κόστος για αυτές τις συναντήσεις – απαιτείται εγγραφή.

Εγγραφή: συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής https://forms.gle/xt68SopsF6rJgJRz8

Όσο παραμένει ανοιχτή η φόρμα εγγραφής, υπάρχουν ακόμη θέσεις διαθέσιμες, είναι επιβεβαιωμένη η συμμετοχή σας. Την ημέρα της συνάντησης θα σας αποσταλεί ο κατάλληλος σύνδεσμος zoom.

Mar 092023
 

Η ζωή σε έναν κόσμο, που είναι συνεχώς παρούσες οι δυνάμεις της βίας, κάνει απαραίτητη τη δουλειά με το τραύμα. Ταυτόχρονα παρούσα είναι και η ανάγκη για ελευθερία, έκφραση, δημιουργικότητα. Η αίσθηση της αδυναμίας από τη μια και του ονειρέματος από την άλλη, μπορούν να συνυπάρξουν ταυτόχρονα στις/στους επιζήσασες/αντες.

Σε αυτό το Σαββατοκύριακο, θα εστιάσουμε στο τραύμα και πως επιδρά εσωτερικά, στις σχέσεις, στον κόσμο, στην ποιότητα της ζωής μας, στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.
Το σεμινάριο είναι βιωματικό και θα δουλέψουμε με το σώμα, τη μνήμη, τον εσωτερικό κριτή.

Διαδικαστικά

Τόπος: Γιαννάρου 17, ‘Aλιμος (1η Στάση Καλαμακίου, στάση τραμ “Πικροδάφνη”).
Το σεμινάριο πραγματοποιείται δια ζώσης.

Ώρες: Σάββατο 10.00 π.μ. – 5.00 μ.μ. και Κυριακή 10.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.

Κόστος: 140 €

Εγγραφή: Για να εγγραφείτε στείλτε Δήλωση Συμμετοχής με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση processworkhub@gmail.com αναφέροντας τα παρακάτω στοιχεία:

Δήλωση Συμμετοχής για το σεμινάριο “Τραύμα: Μια διαδρομή προς την ελευθερία”
Ονοματεπώνυμο:
Τηλέφωνο κινητό:
Email:

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τις υπεύθυνες του σεμιναρίου στέλνοντας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση processworkhub@gmail.com

Jan 182023
 

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων η νέα μεταφραστική προσπάθεια του Δικτύου “Ακούγοντας Φωνές” με τίτλο Απο-ιατρικοποιώντας τη δυστυχία.

Την Κυριακή 29/01/23 το Processwork Hub (@ 18.00–21.00) φιλοξενεί μια παρουσίαση του βιβλίου. Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση και διεργασία ομάδας πάνω στους προβληματισμούς που θα προκύψουν από την ομάδα.

Η συνάντηση θα γίνει υβριδικά (δια ζώσης, με ταυτόχρονη μετάδοση στο διαδίκτυο μέσω πλατφόρμας zoom). Θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου (για όσα άτομα είναι στο χώρο του Processwork Hub και μέσω πλατφόρμας Zoom) και θα ακολουθήσει συζήτηση και διεργασία ομάδας πάνω στους προβληματισμούς που θα προκύψουν από την ομάδα (για όσα άτομα είναι στο χώρο του Processwork Hub).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Λυκούργος Καρατζαφέρης (Ψυχίατρος), ο Γιώργος Κεσίσογλου (Ψυχολόγος, Συστημικός ψυχοθεραπευτής), η Κατερίνα Κουνή (Συντονίστρια ομάδας αυτοβοήθειας φίλων και συγγενών Ηearing Voices) και η Ράνια Φιλίνδρα (Ψυχολόγος, Συστημική ψυχοθεραπεύτρια). Τη διεργασία ομάδας θα συντονίσουν συνεργάτιδες του Processwork Hub.

Σημαντική σημείωση: καθώς ο χώρος στο Processwork Hub είναι περιορισμένος, χρειάζεται να δηλώσετε συμμετοχή για την παρουσία σας δια ζώσης. Συμπληρώστε τη δήλωση συμμετοχής στον σύνδεσμο: https://forms.gle/ubt8GYrxym2fYKoZ6

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Το βιβλίο εκδίδεται ως αποτέλεσμα μια συλλογικής δουλειάς ανθρώπων που είχαν το μεράκι να συνεισφέρουν αφιλοκερδώς και την επιθυμία να διατηρούν μια κριτική ματιά στα ζητήματα ψυχικής υγείας. Ως μέλη ή/και συνεργάτες με το ευρύτερο Δίκτυο «Ακούγοντας Φωνές» κουβαλάμε μια ποικιλομορφία απόψεων, θέσεων, στάσεων, προβληματισμών. Η ποικιλομορφία αυτή μας εμπλουτίζει και ταυτόχρονα μας προ(σ)καλεί σε ένα συνεχές προσωπικό, συλλογικό και επαγγελματικό ταξίδι επιλέγοντας να διατηρούμε μια κριτική στάση απέναντι στο κυρίαρχο ιατροκεντρικό ψυχιατρικό αφήγημα και τη, συχνά, υπεραπλουστευμένη και άκρως παραπλανητική αναγωγή κοινωνικών ζητημάτων σε υποτιθέμενες βιολογικές ανωμαλίες. Μια κριτική στάση δε σημαίνει άρνηση αλλά ούτε και άνευ όρων κατάφαση. Σημαίνει αμφισβήτηση, αναγνώριση της άγνοιας και αναζήτηση ερευνητικών, συλλογικών, συνεργατικών δρόμων υπέρβασης αυτής.

Dec 132022
 

Ομάδα Ι – Επόπτριες: Λένα Ασλανίδου, Αλεξάνδρα Βασιλείου, Λίλη Βασιλείου

Ομάδα ΙΙ – Επόπτριες: Λένα Ασλανίδου, Λίλη Βασιλείου

Σε αυτές τις επιμορφωτικές συναντήσεις εστιάζουμε στην ανάλυση περιστατικών βάσει της οπτικής του Processwork. Σε κάθε συνάντηση, τρία με τέσσερα μέλη της ομάδαςέχουν τη δυνατότητα να εστιάσουν σε θέματα εποπτείας που αφορούν συγκεκριμένα περιστατικά από τη δουλειά τους. Η εποπτεία θα γίνεται εναλλάξ από μια από τις συντονίστριες. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Απαραίτητη η προεγγραφή.

Διαδικαστικά

Ημερομηνίες: 13/1/23, 27/1/23, 10/2/23, 24/2/23, 10/3/23, 24/3/23, 7/4/23
Παρασκευή 7.15 – 9.15 μ.μ.
7 διαδικτυακές συναντήσεις
Κόστος: 175 €

Εγγραφή: Για να εγγραφείτε στείλτε Δήλωση Συμμετοχής με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση processworkhub@gmail.com αναφέροντας τα παρακάτω στοιχεία: ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο κινητό, email.

Σημείωση: η Ομάδα Ι έχει ήδη συμπληρώσει τις διαθέσιμες θέσεις. Η Ομάδα ΙΙ έχει περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων θέσεων. Εγγραφές έως 31/12/22.