Mar 182011
 

Χρόνια αντιδρώ στις θεωρίες συνομωσίας. Συχνά τις θεωρώ σπατάλη χρόνου και αποτέλεσμα δημιουργικής φαντασίας. Και να τώρα που βρέθηκα να αναρωτιέμαι, με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ του BBC. Αναφέρομαι σε αυτό στην ανάρτηση ‘Α is for Atom’. Βρήκα το ντοκιμαντέρ στο site του ΒΒC και το είδα από εκεί. Σκέφτηκα να το βάλω στο blog και το έψαξα στο ΥouTube, Vimeo, Google Videos , για να βρω κώδικα ενσωμάτωσης. Παρατήρησα ότι ενώ το βίντεο στο site του δημιουργού της έχει διάρκεια 56:21, το ίδιο βίντεο στο YouTube και στο Google Video έχει διάρκεια 45:51.

Έντεκα λεπτά είναι πολύς χρόνος ψαλιδίσματος ενός ντοκιμαντέρ. Κόπηκαν σκηνές επίτηδες; Κατά λάθος; Ανέλαβε δράση η Σ.Η., πρόθυμη να δει το βίντεο σκηνή-σκηνή και να δει ποια κομμάτια λείπουν. Και ιδού τα αποτελέσματα της έρευνας. Τα κομμάτια που λείπουν από το YouTube και το Google Videos αναφέρονται στα εξής:

[οι χρόνοι αντιστοιχούν στο επίσημο βίντεο από το site του BBC]

5:15 – 8:20

Λείπουν τρία ολόκληρα λεπτά με αναφορές στην οργάνωση Technocracy Inc, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1930 και άνθισε το 1940. Μια οργάνωση που υποστήριζε τη χρήση επιστημονικών μεθόδων στη λύση κοινωνικών προβλημάτων. Τα μέλη της οργάνωσης φόραγαν γκρίζα κουστούμια και οδηγούσαν γκρίζα αυτοκίνητα (!). Αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνη η πολιτική τους, αυτό το τελευταίο μπορεί να ήταν και χαριτωμένο. Στο τέλος αυτού του τρίλεπτου ακούγεται και ο παρουσιαστής να λέει,

…αλλά για τους πολιτικούς, η ιδέα μιας ελεγχόμενης κοινωνίας ήταν but for politicians, the ideas of a controllable works proved ακαταμάχητη.

12:47 – 15:17

O Chauncy Starr, σχεδιαστής πυρηνικών πυραύλων, αναφέρεται στον τρόπο που έβλεπε τότε η κοινωνία τους πυρηνικούς επιστήμονες.

Ήταν μια ιδανική κατάσταση για εμάς που δουλεύαμε στο πεδίο. Ήμασταν κοινωνικά αποδεκτοί, όλοι στην κοινότητα μας θεωρούσαν ήρωες, ότι κάναμε τους ενθουσίαζε, και ενθουσίαζε κι εμάς. Ήμασταν στην πρώτη γραμμή κάνοντας καινούργια πράγματα. Και τίποτα δεν θα μας σταματούσε.

Και αμέσως μετά, το απίστευτο κλιπάκι από φυτεία φιστικιών της εποχής που οι σπόροι βομβαρδίστηκαν με ραδιενέργεια και παρήγαγαν γιγάντιο καρπό.

Και συνεχίζει με το Project Plowshare , τα απίστευτα σχέδια αλλαγής της αλλαγής μορφολογίας της γης με τη χρήση πυρηνικών, και για την οποία μιλάει ο υποστηρικτής του, Edward Teller (εμπνευστής της βόμβας υδρογόνου).

17:51 – 18:03

Ο Stan Witson, που βοήθησε στον έλεγχο της ζημίας από το πυρηνικό ατύχημα στην Αγγλία, τον Οκτώβριο του 1958. Αναφέρεται ότι:

…ήταν ραδιενεργός για 4 μέρες, και δεν μπορούσε ούτε τη γυναίκα του να φιλήσει, μέχρι ο μετρητής Geiger να δώσει την άδεια!

30:44 – 31:35

Ο Andranik Petrosyants, Πρόδεδρος της Σοβιετικής Επιτροπή για την Αξιοποίηση της Ατομικής Ενέργειας, περιγράφει τις υπέροχες μοντέρνες πόλεις που χτίζονται γύρω από τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

34:25 – 35:23

Αναφορά στον Peter Kapitza, φυσικό, που αμφισβητούσε το πυρηνικό πρόγραμμα. Λέει ο Kapitza, αναφερόμενος στον Ernest Rutherford, πατέρα της πυρηνικής φυσικής:

… δεν ξέρω αν ο Rutherford θα συνέχιζε να γελάει και να αστειεύεται σήμερα, όπως παλιά.

39:39 – 42:15

Greg C Minor, πυρηνικός μηχανικός της General Electric, στη δεκαετία του 1970. Αναφέρεται στην πεποίθηση τους ότι όλα είναι προβλέψιμα στα πυρηνικά εργοστάσια. Αυτή άλλαξε, μετά από ένα ατύχημα που έγινε με ένα κερί, που ξεκίνησε μια φωτιά π[ου αχρήστευσε όλα τα συστήματα ασφαλείας, με τρόπο απροσδόκητο.

Αυτό ήταν κάτι που δεν θα είχαμε συμφωνήσει ποτέ εκ των προτέρων ότι μπορεί να συμβεί. Υπάρχουν ατυχήματα προβλέψιμα, για τα οποία φτιάχνεις σχέδια αντιμετώπισης. Υπάρχουν άλλα γεγονότα που συμπεριλαμβάνεις. …. Αλλά ποτέ δεν θα μπορούσες να προβλέψεις αυτό το ατύχημα.

[Ο Greg Minor παραιτήθηκε το 1972 διαμαρτυρόμενος για την ανεπάρκεια των συστημάτων ασφαλείας.].

Ο Robert D Pollard έχει ήδη αναφερθεί στην αδυναμία πρόβλεψης όλων των ατυχημάτων. Σε αυτό το σημείο του ντοκιμαντέρ αναφέρει την ενημέρωση που έκανε στους υπευθύνους του εργοστασίου για την ανεπάρκεια ασφάλειας, και στη νομική κάλυψη που είχε ο ίδιος, χωρίς να απαιτείται να ενημερώνεται και το κοινό. Λέει,

…για έξι χρόνια πίστευα ότι ήταν αρκετό το ότι έγραφα μια άρτια τεχνική αναφορά και να μην ανησυχώ που αυτό δεν κοινοποιήθηκε ποτέ.

Αυτά περιληπτικά…

Εδώ το γνήσιο βίντεο της εκπομπής  και εδώ αυτό που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο.

Γιατί λείπουν αυτά τα κομμάτια; Δεν έχω απαντήσεις. Μόνο απορίες προς το παρόν.

 

 Leave a Reply

(required)

(required)