Dec 012008
 

Πηγή: Έθνος

«Φλερτάρουν» με τον ιό του AIDS οι Ελληνες. Επαφές χωρίς προφύλαξη, ακόμη και στο πλαίσιο σεξουαλικού τουρισμού, είναι πια καθημερινότητα. Φορείς δεν νοιάζονται αν θα μεταδώσουν τον ιό, ενώ υγιείς συνευρίσκονται χωρίς να σκέφτονται ότι το ταίρι μπορεί να είναι φορέας.

Ακόμη και με τέτοια συμπεριφορά, δεν κάνουν εξετάσεις. Οταν γίνεται πια η διάγνωση του AIDS, έχουν αρκετά προχωρημένη ανοσολογική ανεπάρκεια. Η μαρτυρία ενός ειδικού λοιμωξιολόγου προκαλεί σοκ:

«Ασθενής μου έχει προσβληθεί τρεις φορές από σύφιλη, η οποία είναι κι αυτή σε έξαρση. Τού έχω επισημάνει ότι πρέπει να παίρνει μέτρα προφύλαξης και πως είναι ποινικό αδίκημα να μην ενημερώνει τον σύντροφό του ότι είναι φορέας. Μου απάντησε πως δεν τον νοιάζει».

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν χθες ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, ο γραμματέας της Εταιρείας κ. Μάριος Λαζανάς και οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι κ. Θανάσης Σκουτέλης και Γιώργος Χρύσος, με αφορμή το 20ό Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, το οποίο πραγματοποιείται από αύριο έως την Κυριακή στην Αθήνα. Επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη, ο κ. Λαζανάς τόνισε ότι αυξάνεται αισθητά ο αριθμός των οροθετικών που όταν διαγιγνώσκονται, βρίσκονται πλέον σε προχωρημένο στάδιο AIDS.

Η μελέτη έγινε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και έδειξε ότι το 37% των νέων διαγνώσεων έγιναν με αρκετά αυξημένο ιικό φορτίο, ενώ το 59% των ασθενών αυτών χρειάστηκε να ξεκινήσουν άμεσα αντιρετροϊκή αγωγή.

«Υπάρχει ένας γενικότερος εφησυχασμός, στον οποίο έχουμε συμβάλει όλοι», επεσήμανε ο κ. Γαργαλιάνος, για να εξηγήσει: «Συμβάλαμε ακούσια οι γιατροί, λέγοντας ότι το AIDS είναι πια μία χρόνια νόσος και δεν σκοτώνει». «Δεν γίνονται και από την πολιτεία αυτά που πρέπει στον τομέα της ενημέρωσης», σχολίασε ο κ. Λαζανάς, λέγοντας ότι το ίδιο κλίμα επικρατεί πανευρωπαϊκά. Την ώρα που η επιδημία του AIDS «φουντώνει», υπάρχουν πολλές φωνές οι οποίες την πυροδοτούν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μία ελβετική μη κυβερνητική οργάνωση διακινεί μέσω του Διαδικτύου την πληροφορία πως όποιος φορέας έχει χαμηλό ιικό φορτίο δεν μεταδίδει τον ιό. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει -υπογράμμισαν- καθώς ο ιός μεταδίδεται ακόμη κι αν βρίσκεται σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα στο αίμα.

Υγιή παιδιά

Στον απόηχο των ανησυχητικών αυτών εξελίξεων, οι ειδικοί τόνισαν ότι αυξάνεται ο αριθμός των οροθετικών γυναικών οι οποίες αποκτούν υγιή παιδιά. Με τη σωστή παρακολούθηση, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στο παιδί. Μπορεί, επίσης, να γεννήσει μία υγιής γυναίκα της οποίας ο σύζυγος είναι φορέας του AIDS. Η εγκυμοσύνη γίνεται με εξωσωματική γονιμοποίηση, με σπέρμα του συζύγου το οποίο έχει υποστεί καθαρισμό από τον ιό.

Δημήτρης Καραγιωργος

 Leave a Reply

(required)

(required)