Jan 232013
 

Aaron Swartz στη wikipedia

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Γιατί οι ιδέες του Α. Σουόρτς έχουν σημασία

του Will Knight

Ο Ααρόν Σουόρτς, ένας πρόωρα ανεπτυγμένος και ασυμβίβαστος ακτιβιστής, αυτοκτόνησε με τραγικό τρόπο την προπερασμένη Παρασκευή. Ηταν μόλις 26 ετών.

Ο Σουόρτς σαφέστατα άγγιξε τις ζωές εκείνων που τον ήξεραν καλά, με μοναδικούς και υπέροχους τρόπους, και τα αφιερώματα που αναρτώνται στη μνήμη του (www. rememberaaronsw.com) αποτελούν μαρτυρίες για έναν ξεχωριστό άνθρωπο. Αλλά κι αυτοί που δεν τον γνώρισαν ποτέ, επηρεάστηκαν εξίσου – μέσω των τεχνολογιών που ανέπτυξε, της συμβολής του σε εγχειρήματα όπως η Wikipedia και το Internet Archive, καθώς και των ακούραστων προσπαθειών του να δημιουργήσει μια νέα κατανόηση των ψηφιακών δικαιωμάτων και της ψηφιακής ιδιοκτησίας, κυρίως βοηθώντας στη δημιουργία των Creative Commons.

SOPA

Τον περσινό Φεβρουάριο μας είχε δώσει μια συνέντευξη για τη φιλοσοφία του και για την εμπλοκή του στην καμπάνια εναντίον της SOPA, ενός νομοσχεδίου που επρόκειτο να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες για το διαμοιρασμό της ψηφιακής πληροφορίας στο Ιντερνετ. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις ιδέες του στο «Αντάρτικο Μανιφέστο περί Ανοιχτής Πρόσβασης» («Guerilla Open Access Mani-festo»), γραμμένο το 2008, και θα βρείτε περισσότερα γραπτά του ) σε μια συλλογή που δημιουργήθηκε από το Internet Archive.

Στα πολλά επιτεύγματα του Σουόρτς περιλαμβάνονται αφενός η βοήθεια που προσέφερε για τη δημιουργία της πρώτης εκδοχής του RSS, ιδρύοντας μια εταιρεία που συγχωνεύθηκε με το Reddit, η οποία στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την Conde Nast, αφετέρου η δημιουργία του πλαισίου διαδικτυακών εφαρμογών Web.py.

e-προβοκάτορας

Αλλά ο ρόλος του ως ψηφιακού προβοκάτορα ήταν εκείνος στον οποίο έλαμψε περισσότερο. Δουλεύοντας πάνω στα πρότυπα για τα Creative Commons, βοήθησε να επεκταθεί και σε άλλα δημιουργικά εγχειρήματα το νομικό πλαίσιο που κρύβεται πίσω από το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού. Ο σχετικός αντίκτυπος είναι αισθητός σε όλο το Ιντερνετ και βοήθησε στο μετασχηματισμό της κατανόησης του κοινού περί των δικαιωμάτων ψηφιακής ιδιοκτησίας γενικότερα.

Ο Σουόρτς υποστήριζε επίσης με πάθος την απελευθέρωση της πληροφορίας η οποία πληρώνεται σήμερα με δημόσιο χρήμα αλλά και την ενθάρρυνση και ενδυνάμωση των απλών ανθρώπων ώστε να επιφέρουν πολιτική αλλαγή. Ιδρυσε την Demand Progress, μια οργάνωση που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να προωθήσει πολιτικά δικαιώματα και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Με τον Σουόρτς είχα επικοινωνήσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια και μου έδινε την εντύπωση ενός ξεχωριστού αλλά ταπεινού ανθρώπου. Θυμάμαι την πρώτη φορά που διάβασα γι’αυτόν πριν από 12 χρόνια, όταν στην ηλικία των 14 ήταν μέλος μιας ομάδας που είχε αναπτύξει τις εξειδικεύσεις του RSS 1.0, ενός συναρπαστικού νέου προτύπου που θα έδινε τη δυνατότητα να λαμβάνει κανείς αυτόματες ανανεώσεις από ιστοσελίδες. Ακόμη και τότε, εκείνος έμοιαζε να αντιπροσωπεύει την υπόσχεση του ισότιμου Ιντερνετ. Είναι αφόρητα λυπηρό που δεν είναι πια εδώ για να εκπληρώσει αυτή την υπόσχεση.

 Leave a Reply

(required)

(required)