Jul 032013
 

Handcuffed

Από την αρχή της κρίσης γράφουμε για την κατάρρευση της ψυχικής υγείας. Για τους κινδύνους που ενέχει για τον καθένα και την καθεμιά. Για τις οικογένειες και για τις κοινότητες μας. Αυτή η κατάρρευση, δεν αφορά μόνο κλείσιμο δομών, συγχώνευση οργανισμών, μείωση κονδυλίων. Εμφανίζεται και μέσα από τη στάση της πολιτείας απέναντι στους λίγους που έχουν μείνει ακόμα όρθιοι και παλεύουν. Πότε θα σταματήσει αυτός ο παραλογισμός; Πως θα σταματήσουμε αυτόν το παραλογισμό; Κύριοι ‘υπεύθυνοι’, όσο υπάρχει ακόμη, αφήστε το ΚΕΘΕΑ να κάνει τη δουλειά του! Είναι δουλειά που αφορά την ποιότητα ζωής όλων μας, όχι μόνο των μελών του και των οικογενειών τους.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Συλλήψεις έξω από νοσοκομείο

 της Αντας Ψαρρά

Δύο μέλη της κοινότητας Παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ ενώ έβγαιναν από προγραμματισμένο ραντεβού στο Συγγρού. Παρόμοια μπλόκα πληθαίνουν τελευταία από τους πραιτοριανούς του Δένδια

Μπλόκα έξω από τα νοσοκομεία κάνουν πλέον οι πραίτορες του κ. Δένδια, αφού έχουν συλλάβει ό,τι κινείται σε «μελαψό», «μακρυμάλλη», εκδιδόμενη, εξαρτημένο, άστεγο και γενικά όποιον δεν φοράει την μπλούζα με τον αγκυλωτό σταυρό. Τη στήσανε λοιπόν έξω από το νοσοκομείο Συγγρού και την περασμένη Τρίτη αποφάσισαν να συλλάβουν, έτσι στην ψύχρα, δύο ασθενείς που έβγαιναν από το νοσοκομείο.

Τα δυο παιδιά, μέλη της κοινότητας Παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ, είχαν πάει σε προγραμματισμένο ραντεβού με γιατρό ενώ θα τους περίμεναν στο σημείο εκείνο άλλα τρία μέλη της κοινότητας που επέστρεφαν από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Κάντε αυτό που σας λέμε

Ξαφνικά είδαν δίπλα τους δυο μηχανές ΔΙΑΣ με 4 αστυνομικούς που τους φώναξαν να σταματήσουν και να μην κουνηθεί κανείς. «Είχαμε αναμμένα τσιγάρα και μας είπαν “σβήστε τα τώρα και κάντε αυτό που σας λέμε”. Πάνω στη σύγχυση, επειδή τα πράγματα έγιναν απότομα, ο Σ. δεν το πέταξε κατευθείαν και του είπαν “δεν ακούς τι σου λέμε ρε;”» αφηγήθηκε το ένα από τα μέλη της κοινότητας που ήταν μάρτυρες του περιστατικού, και συνέχισε: «Οι αστυνομικοί ζήτησαν ταυτότητες.

Τα παιδιά έδωσαν τα στοιχεία, οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν, μίλησαν χαμηλόφωνα μεταξύ τους και με γρήγορες και απότομες κινήσεις έβγαλαν τις χειροπέδες από τις ζώνες τους και τις πέρασαν στα χέρια τού Γ. και τού Σ. Τους είπαν ότι εκκρεμεί κάποιο ένταλμα και ότι πρέπει να τους μεταφέρουν στο αστυνομικό τμήμα για περαιτέρω εξακρίβωση. Στο μεταξύ έδιωξαν κι εμάς από το σημείο λέγοντας: “Φύγετε, δεν έχετε καμία δουλειά μαζί τους.” Προσπαθούσαμε να τους εξηγήσουμε ότι είμαστε μαζί με τα παιδιά και δεν γίνεται να τους αφήσουμε μόνους τους, όμως όλη την ώρα μας έδιωχναν. Είδαμε τον έναν αστυνομικό να παίρνει τον Σ. από το χέρι και να τον καθίζει κάτω στο πεζοδρόμιο. Η οπτική εικόνα ήταν πολύ άσχημη, να βλέπεις έναν άνθρωπο καθισμένο στο πεζοδρόμιο δεμένο πισθάγκωνα λες και ήταν εγκληματίας. Περνούσε ο κόσμος και ρωτούσε τι έχει συμβεί. Στις απαντήσεις που έπαιρναν, ότι δηλαδή πρόκειται για κάποια απόφαση εναντίον των παιδιών, αντιδρούσαν προς τους αστυνομικούς λέγοντας ότι “δεν είναι τρόπος αυτός που τους φέρεστε”».

Οπως μας ενημέρωσε η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, Ελένη Αναγνώστου, τα δύο μέλη της κοινότητας, που σημειωτέον πάσχουν από σοβαρή ασθένεια, μεταφέρθηκαν στο κρατητήριο της Ρηγίλλης, ενώ η κοινότητα αμέσως προσπάθησε να αναζητήσει διέξοδο. Τα συγκεκριμένα παιδιά είχαν κάποια δικαστική εκκρεμότητα από τότε που ήταν στη χρήση. Ο ένας είχε αποφυλακιστεί με όρους εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές τον μήνα. Μάλιστα, μια και βρισκόταν σε θεραπευτική διαδικασία, από την κοινότητα έφευγε τακτικά το χαρτί με την υπογραφή του με κούριερ για το αστυνομικό τμήμα. Μόλις παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών στην Αθήνα ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα αν παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα όπως είχε ορίσει το συμβούλιο. Ο νεαρός μπερδεύτηκε και είπε όχι, προφανώς γιατί τους δύο μήνες της θεραπείας του αυτό γινόταν με κούριερ και είχε αμελήσει μία μόνο φορά να το κάνει. Ο εισαγγελέας όμως θεώρησε ότι καταπάτησε τους όρους αποφυλάκισης και τον έστειλε ξανά μέσα στη φυλακή.

Τώρα βρίσκεται στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού, ενώ ο δικηγόρος του και η κοινότητα μάζεψαν όλες τις απαραίτητες αποδείξεις από την εταιρεία των ταχυμεταφορών για να τις υποβάλουν και να ζητήσουν ανάκληση της απόφασης για φυλάκιση. Ο άνθρωπος αυτός με βίαιο και ακατανόητο τρόπο αναγκάστηκε να διακόψει τη θεραπεία του με κίνδυνο υποτροπής της υγείας του. Ποιος νοιάζεται όμως και ποιος αντιλαμβάνεται πόσο κρίσιμη είναι γι’ αυτόν και μία μόνο ώρα μέσα στη φυλακή; Το άλλο μέλος της κοινότητας είχε δικαστική εκκρεμότητα κάπου στο Ναύπλιο και ενώ κι αυτός είναι βαριά άρρωστος και σε θεραπευτική διαδικασία οδηγήθηκε στον Κορυδαλλό και τώρα περιμένει να γίνει η μεταγωγή του για δικαστήριο στο Ναύπλιο με απρόβλεπτες και γι’ αυτόν συνέπειες.

Η άτεγκτη στάση

Οσοι νόμοι σύγχρονοι κι αν ψηφιστούν για τα ναρκωτικά, όσες διακηρύξεις κι αν γίνουν για την επιείκεια της πολιτείας απέναντι στους εξαρτημένους ασθενείς και για τη σημασία των φορέων απεξάρτησης, όλα αυτά διαγράφονται στο όνομα της τάξης και της ασφάλειας που επιβάλλουν τα Σώματα του κ. Δένδια παράλληλα με την «άτεγκτη» εισαγγελική στάση απέναντι σε αδύναμους και ανήμπορους πολίτες.

Είναι χαρακτηριστική και τα λέει όλα εξάλλου η απάντηση που έλαβε το μέλος της κοινότητας όταν ζήτησε το όνομα του υπεύθυνου αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ για να μάθει τι έγινε. «Είμαι ο Νώντας» απάντησε.

Ένα κλικ εδώ, για την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ.

 Leave a Reply

(required)

(required)