Sep 012010
 

Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία. Συνεπής με την ατμόσφαιρα όλης της χώρας και οι δηλώσεις των υπευθύνων του Υπουργείου Παιδείας, οτι φέτος θα είναι ‘η δυσκολότερη από τη μεταπολίτευση σχολική χρονιά’. Πως θα στηρίξουμε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές;

Όσο κι αν διορθώσεις ένα σύστημα με σαθρά θεμέλια, παραμένει σαθρό σύστημα! Η αλλαγή που χρειάζεται να γίνει στην εκπαίδευση είναι ‘εκ του μηδενός’. Χρειάζεται να αλλάξουν αξίες και αντιλήψεις. Αυτή η αλλαγή αφορά όλους, και αυτούς που είναι μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα και την κοινωνία μέσα στην οποία αναπαράγεται και στηρίζεται αυτό το σύστημα.

Τι προσδοκίες έχουμε από το εκπαιδευτικό σύστημα και πως μπορούν να εκπληρωθούν; Τροφή για σκέψη οι ομιλίες του Sir Ken Robinson στο Ted Talks για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που να γαλουχεί, αντί να υπονομεύει, τη δημιουργικότητα.  Συνηγορεί υπέρ της δραστικής αλλαγής που πρέπει να γίνει από τα σχολεία που παρέχουν τυποποιημένη μάθηση σε αυτά που κάνουν εξατομικευμένη διδασκαλία, δημιουργώντας τις συνθήκες όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν τα ταλέντα των παιδιών.

Καλή σχολική χρονιά να έχουμε, με ανατροπές…

(για ελληνικούς υπότιτλους, ένα κλικ στο ‘view subtitles’ και επιλογή ‘greek’ )

(για ελληνικούς υπότιτλους, ένα κλικ στο ‘view subtitles’ και επιλογή ‘greek’ )

 Leave a Reply

(required)

(required)