Sep 092010
 

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που δεν φημίζεται για την ευαισθησία της απέναντι στα άτομα με αναπηρίες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα έπρεπε να επιβραβεύονται οι αξιόλογες πρωτοβουλίες υπέρ τους.

Και φυσικά να στηρίζονται. Αυτό είναι το αυτονόητο. Το παράλογο, και άδικο, είναι αυτό που συμβαίνει με το «Emotion pictures-Ντοκιμαντέρ & Αναπηρία», το φεστιβάλ που, με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Μαίρη Χατζημιχάλη-Παπαλιού, προβάλλει ταινίες από όλο τον κόσμο με θέματα για άτομα με αναπηρίες.

Η φετινή, τέταρτη διοργάνωση, συρρικνώνεται σε μία μέρα εκδηλώσεων στις 13 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ μέχρι τώρα το φεστιβάλ ήταν τριήμερο. Τα αίτια είναι, φυσικά, οικονομικά. Γιατί οι καλές προθέσεις από τη μεριά των διοργανωτών παραμένουν. Λείπει, όμως, η οικονομική στήριξη. Συγκεκριμένα, το φεστιβάλ στερήθηκε την προγραμματισμένη του χρηματοδότηση, ύψους 100.000 ευρώ.

Το κονδύλι είχε υποσχεθεί η Νομαρχία Αθηνών, αλλά έπρεπε πρώτα να περάσει από γραφειοκρατικές διαδικασίες, που εμπλέκουν τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού. Και εκεί το πράγμα κόλλησε, με αποτέλεσμα το φεστιβάλ να είναι στον αέρα. Κανείς δεν υποτιμά το μέγεθος της οικονομικής κρίσης της χώρας. Αλλά ας μη γινόμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι.

Το φεστιβάλ προσαρμόστηκε στο νέο μπάτζετ, που είναι δηλαδή μηδενικό, με αποτέλεσμα τελευταία στιγμή να ακυρωθεί η προβολή ξένων ταινιών και η συμμετοχή ξένων δημιουργών. Και όχι μόνο. Ολες οι προγραμματισμένες δράσεις, που είχαν ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ, μία μία κατεβαίνουν από το site. Αναβλήθηκαν εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνταν με τη συνεργασία φορέων, π.χ. για την παιδική εργασία ή τους βιασμούς γυναικών, παράλληλες δράσεις στην περιφέρεια και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Διεθνές προφίλ κύρους

Μέσα στα τέσσερα χρόνια ζωής του, το «Emotion pictures-Ντοκιμαντέρ & Αναπηρία» έχει καταφέρει να διαμορφώσει ένα διεθνές προφίλ υψηλού κύρους και να κερδίσει τη στήριξη διασημοτήτων, όπως οι Ντάνιελ Ντέι Λούις, Εύα Μέντες, Ρίτσαρντ Γκιρ, Βιμ Βέντερς, Ντάνι Μπόιλ, Εϊμι Λάιν. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι το φεστιβάλ, στα τρία μέχρι τώρα χρόνια ζωής του, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 12.000 θεατές. Και η αλήθεια είναι ότι θέλει αγώνα για να μπει η εικόνα του ανάπηρου ατόμου στον χάρτη της δικής μας καθημερινότητας, χωρίς να αποστρέφουμε το βλέμμα μας αλλού.

Με την ελπίδα ότι, έστω και καθυστερημένα, θα διευθετηθούν τα οικονομικά προβλήματα, ας δούμε τι περιλαμβάνει η βραδιά που θα γίνει στο Μουσείο Μπενάκη, στις 13 Σεπτεμβρίου (με ελεύθερη είσοδο):

Η εφεύρεση Eyewriter

Θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη η εφεύρεση Eyewriter. Επιτρέπει σε άτομα με ολική παράλυση (νόσος του ALS) να επικοινωνούν γράφοντας ή ζωγραφίζοντας, με τη βοήθεια μιας κάμερας που καταγράφει την κίνηση των ματιών τους. Πρόκειται για μια επινόηση του Tony Quan -γνωστού και ως Temptone- ενός καλλιτέχνη του γκράφιτι και κοινωνικού ακτιβιστή, στον οποίο διαγνώστηκε ολική παράλυση το 2003. Παρ’ όλα αυτά, δεν το έβαλε κάτω. Με τη βοήθεια επιστημόνων και καλλιτεχνών από το Λος Αντζελες κατάφερε να δημιουργήσει την πρωτοποριακή συσκευή. Ειδικά για το «Emotion pictures-Ντοκιμαντέρ & Αναπηρία» στήθηκε ένα πολυθέαμα με χορό, μουσική, φως και τεχνολογία.

Θα προβληθούν οι εξής ελληνικές ταινίες: «Αλλη όψη – Η τρίτη διαδρομή» του Δημήτρη Βρακά, «Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ» της Δέσποινας Καρβέλα, «Κι εγώ για μένα» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, «Υδάτινοι δρόμοι» του Γιάννη Δράκου και «Χριστούγεννα με την Αγγελική» της Ελίνας Τραϊφόρου, αλλά και μία ταινία-έκπληξη σε συνεργασία με το «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας Conn-Χ» και την εταιρεία διανομής FeelGood Entertainment.

Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Λικ Μπολάν, Βέλγος σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πρόεδρος του φεστιβάλ «Extra & Ordinary People – ΕΟΡ!», με το οποίο έχει αρχίσει συνεργασία το «Emotion Pictures» υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της πόλης των Βρυξελλών και της πριγκίπισσας Αστριντ. Επίσης, ο Σταμάτης Κραουνάκης θα δώσει μια μουσική νότα στη βραδιά.

  One Response to “Επεσε τσεκούρι στο φεστιβάλ για την αναπηρία…”

  1. Αγαπητοί φίλοι,
    Το Φεστιβάλ Emotion Pictures – Ντοκιμαντέρ & Αναπηρία (www.ameamedia.gr)
    δεν πραγματοποιήθηκε φέτος.

    Το Φεστιβάλ έχει σκοπό να ενισχύσει τον κοινωνικό μας προβληματισμό, να ευαισθητοποιήσει νέους και μεγαλύτερους μέσα από την θεματολογία του, που έχει στο επίκεντρό της την αναπηρία.

    Αποτελεί το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ του είδους του στην Ελλάδα.

    Φίλοι του Φεστιβάλ από το εξωτερικό ξεκίνησαν ένα petition για τη συγκέντρωση υπογραφών για να μην καταργηθεί η διοργάνωση, το οποίο και μας προώθησαν.

    Σας το στέλνουμε και αν μπορείτε, προωθήστε το όπως κρίνετε καλύτερο.
    Μια ψήφος θα δείξει την συμπαράσταση σας ώστε να μην καταργηθεί το Φεστιβάλ.

    http://www.thepetitionsite.com/1/support-emotion-pictures-festival—quotdocumentary-disabilityquot/
    Facebook group:
    http://www.facebook.com/home.php#!/group.php?gid=138139822896524

    Η συμπαράστασή σας είναι πολύτιμη.
    Με εκτίμηση

 Leave a Reply

(required)

(required)