Nov 202018
 

(η ομάδα των διευκολυντών και διευκολυντριών του εργαστηρίου)

Το Processwork Hub συμμετείχε στο Εργαστήρι Διαβούλευσης με Παιδιά που οργάνωσε η ΠΡΩΤΑ.12. Μια Κυριακή διαφορετική, ο χώρος της Άρσις γεμάτος εφηβικές φωνές, το κλίμα στο κλείσιμο της συνάντησης συγκινητικό κι ελπιδοφόρο.

Ακολουθεί περιγραφή της συνάντησης από την ομάδα των διοργανωτών:

Με τη συμμετοχή 27 κοριτσιών και αγοριών που γεννήθηκαν από το 2001 μέχρι το 2006 διοργανώθηκε στις 18.11.2018 στην Αθήνα το εργαστήρι διαβούλευσης «Ζουμ στα Δικαιώματα των Παιδιών», στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος GlobalChild που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ. Τα παιδιά, που συγκεντρώθηκαν από διαφορετικά μέρη της Αθήνας, με τη συνεργασία δημοσίων φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και σχολείων, αντάλλαξαν εμπειρίες, απόψεις και προτάσεις σχετικά με την εφαρμογή των βασικών αρχών της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (που περιλαμβάνονται στα άρθρα 2,3,6 και 12). Μέσα από την επικοινωνία τους αναδείχθηκε με έμφαση το διαχρονικό αίτημα των παιδιών να ακούγεται η γνώμη τους στα θέματα που τα αφορούν, να προστατεύονται τα δικαιώματά τους και οι ενήλικοι να τα σέβονται και να λειτουργούν ως καλά παραδείγματα προς αυτά.

Επιδίωξη του προγράμματος είναι, με τη συνδρομή και των παιδιών, να ετοιμαστεί ένα σύστημα για να παρακολουθείται καλύτερα σε παγκόσμια κλίμακα η εφαρμογή της Σύμβασης. Για το λόγο αυτό σε 50 πόλεις διαφόρων χωρών του πλανήτη διεξάγονται αυτό τον καιρό παρόμοιες συναντήσεις διαβούλευσης με παιδιά, που θα τροφοδοτήσουν μια τελική έκθεση που θα ετοιμαστεί από τους συντονιστές του προγράμματος, στο πανεπιστήμιο Victoria του Καναδά και το Κέντρο Δικαιωμάτων του Παιδιού του πανεπιστημίου Queen’s του Belfast της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η Πρωτοβουλία για το Άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12) που έχει την ευθύνη διοργάνωσης των εργαστηρίων διαβούλευσης με παιδιά στην Ελλάδα, συνεργάζεται με μία ομάδα εμπειρογνωμόνων και με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδας, την ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, τη ΣΧΕΔΙΑ Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης, την ActionAid Ελλάδας, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο τη συμμετοχή στα εργαστήρια παιδιών από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και την υποστήριξη τους από ομάδα έμπειρων εμψυχωτών. Τα εργαστήρια διεξάγονται με μεθοδολογία που ενισχύει την ουσιαστική συμμετοχή των παιδιών και την ανάδειξη της οπτικής τους με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

Η ΠΡΩΤΑ.12 ευχαριστεί θερμά τα παιδιά που συμμετείχαν στο εργαστήρι, τις/τους διευκολύντριες/-τές, τα μέλη προσωπικού και διοίκησης των φορέων συνεργασίας, τις/τους εμπειρογνώμονες που υποστήριξαν εθελοντικά τη δράση, τις/τους εκπαιδευτικούς που συνεργάστηκαν για την επιλογή παιδιών από τα σχολεία τους και την ΑΡΣΙΣ που διέθεσε τον χώρο όπου διεξήχθη η διαβούλευση με τα παιδιά.