May 222013
 

amygdaleza

Αν είναι να σωθεί λίγη αξιοπρέπεια σε αυτόν τον τόπο, κάτι άνθρωποι σαν τον Γιώργο Μόσχο, Συνήγορο του Παιδιού, θα την έχουν κρατήσει ζωντανή…  Διάβασε και θα καταλάβεις.

Παρέμβαση του Συνήγορου για τους ασυνόδευτους ανηλίκους

Το απαράδεκτο της μακροχρόνιας διοικητικής κράτησης ανηλίκων και την ανάγκη, βάσει και των προβλέψεων των διεθνών συμβάσεων, να περιοριστεί αυτή στον ελάχιστο δυνατό χρόνο που είναι αναγκαίος για την καταγραφή των στοιχείων τους και την παραπομπή τους σε χώρο φιλοξενίας ή συνένωση τους με συγγενικά τους πρόσωπα, επεσήμανε σε επιστολή του προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ο Συνήγορος.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει διαπιστώσει ότι τα τελευταία χρόνια μεγάλος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων, που προέρχονται από τρίτες χώρες, συλλαμβάνονται από τις αρχές για παράνομη είσοδο και κρατούνται διοικητικά για σημαντικό χρονικό διάστημα και σε ακατάλληλο περιβάλλον, μέχρι να ληφθεί απόφαση για την τοποθέτησή τους σε κάποιο χώρο φιλοξενίας ή να αφεθούν ελεύθεροι.

Στις αρχές του έτους ο Συνήγορος επισκέφθηκε τον Χώρο Κράτησης Αλλοδαπών Ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα Αττική, όπου διαπίστωσε ότι κρατούνταν ανήλικοι έως και 4 μήνες. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονταν και δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης, ενώ υπήρχε αβεβαιότητα για τους χρόνους και το πλαίσιο της απελευθέρωσης και της προνοιακής φροντίδας τους.

Για τον λόγο αυτό, η Αρχή τόνισε στο Υπουργείο ότι «οι συνθήκες διαβίωσης των ανηλίκων στους χώρους κράτησης απέχουν από αυτές που ανταποκρίνονται στις ηλικιακές ανάγκες και τα δικαιώματα τους», πρότεινε δε την τροποποίηση της διάταξης του ΠΔ 116/2012, που προβλέπει δυνατότητα παράτασης της διοικητικής κράτησης ανηλίκων μέχρι και τους 12 μήνες, έτσι ώστε οι ανήλικοι να παραπέμπονται το ταχύτερο δυνατό σε κατάλληλες προνοιακές δομές.

ένα κλικ εδώ για να διαβάσρις την επιστολή του Συνηγόρου προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

κι ένα κλικ εδώ για το Δελτίο Τύπου

 Leave a Reply

(required)

(required)