Dec 052010
 

Αύριο συμπληρώνονται δυο χρόνια από την ημέρα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Δυο χρόνια από το ξέσπασμα μιας οργής που πολλοί γνώριζαν και ελάχιστοι ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν.

Σήμερα, η οργή παραμένει. Και για τα γεγονότα που οδήγησαν στο Δεκέμβρη του 2008, αλλά και για όλα αυτά που επακολούθησαν. Αυτή την οργή, τι θα την κάνουμε; Θα μας φάει τα σωθικά αν δεν βρούμε τρόπους να τη μετατρέψουμε σε ουσιαστικές αλλαγές. Αλλαγές στάσης, αναθεώρηση αξιών, αλλαγές στον τρόπο πολιτικής δράσης και συμμετοχής. Παλιότερα ‘στρατιωτικός νόμος’ σήμαινε τανκς στο δρόμο. Σήμερα έρχεται μεταμφιεσμένος σαν ένα διαφορετικό ‘πακέτο σωτηρίας’ και θυσίες κοινωνικών κεκτημένων. Κοινωνικές δομές κλείνουν, και οι φτωχότεροι των φτωχότερων αυξάνονται.

Ένας συνάδελφος process worker, Ιρλανδός, έγραψε με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην Ιρλανδία:

Γιατί σιώπησα τόσα χρόνια για πράγματα που ξέρω ότι δεν είναι σωστά; Τι καρπώθηκα προσωπικά από ένα σύστημα που είναι φανερά άδικο και γιατί δεν διαμαρτυρήθηκα απλά και μόνο γιατί τα δικά μου παιδιά δεν υπέφεραν; Ποιους και τι είμαι διατεθειμένος να θυσιάσω και να περιθωριοποιήσω για να εξασφαλίσω τη δική μου επιβίωση; Τι θεωρώ δεδομένο και δικαίωμα μου να έχω και πως αυτό επηρεάζει τους άλλους γύρω μου; Νοιάζομαι πραγματικά; Πιστεύω πως χρειαζόμαστε μια καινούργια οπτική του κόσμου και της βαθύτερης σύνδεσης και αλληλεξάρτησης με τον κόσμο. Χρειάζονται συστημικές αλλαγές. Αλλά τα συστήματα δημιουργούνται από ανθρώπους, από τον κάθε ένα και την κάθε μια από εμάς. Χρειάζεται να αναρωτηθούμε σοβαρά ερωτήματα για το ποιοι είμαστε, πως ζούμε και ποια είναι τα οράματα μας για εμάς, τις οικογένειες μας, τους φίλους μας και τους εχθρούς μας, για τις κοινότητες μας. Αν υπήρξε ποτέ μια στιγμή που απαιτεί να είμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμος, αυτή είναι τώρα. Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη της ύπαρξης μας και του τρόπου που υπάρχουμε και να αναζητήσουμε ένα καινούργιο όνειρο που δημιουργεί χώρο σε όλους μας να υπάρξουν και να ανθίσουν.

Νομίζω πως ο φίλος GM, τα είπε όλα…


ΡΧΣ: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας
Uploaded by tvxorissinora. –

 Leave a Reply

(required)

(required)