May 172014
 

arsis kolaz

Μια μέρα στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθηνών…
Αλεξάνδρα Βασιλείου και Κατερίνα Πούτου

Η ‘ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων’ στις 15/05/2014 πήγε σχολείο, μετά από πρόσκληση της Υπεύθυνης Αγωγής Υγείας Α’ Αθήνας, κας Μαίρης Χιόνη. Στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθηνών, μια από τις τελευταίες μέρες της σχολικής χρονιάς αφιερώθηκε στη σωματική τιμωρία, καθώς η πραγματικότητα αυτή στη ζωή των εφήβων μαθητών φαίνεται να μεγαλώνει.

«Όλα όσα ξέρω για τον κόσμο», θεατρική παραγωγή 14 μαθητών και μαθητριών με τον συντονισμό και την εμψύχωση των καθηγητριών του σχολείου Δέσποινα Ασιατίδου και Νάνσυ Σελέντη έγινε η πυξίδα και ο άξονας μας για την πεντάωρη συνεργασία με τους/τις 120 και πλέον μαθητές/τριες και τους/τις 20 καθηγητές/τριες. Η παράσταση αυτή γεννήθηκε στο Διαπολιτισμικό σχολείο Αθηνών και παρουσιάστηκε τον Απρίλιο 2014 στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, και είχε πολλές γνώσεις, θέσεις, εμπειρίες, απαντήσεις και συνδέσεις τόσο για την σωματική τιμωρία, όσο και για σημαντικά άλλα θέματα της ζωής των εφήβων και του κόσμου που ζουν.

… τι δεν ξέρεις κακομοίρη που δεν το γνωρίζεις ήδη;

… μην τους ακούν, ότι και αν λένε, όσο και αν κλαίνε, ξέρουν πως φταίνε

… και όταν το μυστικό μαθαίνεις αλλού θες να κοιτάς

…ήταν μερικές από τις μελοποιημένες φράσεις της παράστασης όπως και οι λέξεις : φόβος συμπάθεια, πανικός, πόνος, όνειρα, σεβασμός, απόρριψη, ντροπή, λύπη, μυστικά , σχέσεις που μας οδήγησαν να σεβαστούμε την γνώση και την εμπειρία τους στο θέμα και να πούμε με θέση και στάση ΜΠΡΑΒΟ, γιατί ξεχνάμε συχνά να το πούμε στους/στις εφήβους/ες και πολλές φορές ξεχνάμε να δείξουμε στον διπλανό μας το κόπο μας, τη χαρά μας και την ικανοποίηση μας. Τα καλά μας πολλές φορές τα αποκλείουμε, τα περιθωριοποιούμε, τα απαξιώνουμε! Με το καλύτερο τρόπο, τα ξεχνάμε γρήγορα…

Η παράσταση αυτή, που δεν είχε δει η μαθητική κοινότητα του Διαπολιτισμικού γυμνασίου, ούτε μεγάλο μέρος της κοινότητας των διδασκόντων, έγινε το κέντρο της συζήτησης χωρίς εισηγήσεις, χωρίς πολλά λόγια, αλλά με αναπνοές, κινήσεις, ήχους, έκφραση, αναπαράσταση, συγκίνηση, επαφή… φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του σχολείου, στο χώρο του προαυλίου και στο γήπεδο. Το φως της μέρας εξαιρετικό, το αεράκι όμως παγωμένο, έτσι το αμφιθέατρο έγινε το στέκι και για προστασία από το κρύο αλλά και γιατί πολλοί μαζί δημιουργούν θερμή ατμόσφαιρα, που όλοι την έχουμε ανάγκη.

Τελευταίες μέρες του σχολείου, τα παιδιά έτοιμα για εξετάσεις και κλεισίματα. Μιλήσαμε για συναισθήματα και μυστικά, για μυστικά που κρατάμε καλά μέσα μας. Παραδεχτήκαμε την ύπαρξη τους. Αναρωτηθήκαμε για το τι τα κάνουμε; Δημιουργήσαμε στο χώρο τις σαπουνόφουσκες της προστασίας του προσωπικού χώρου, των δικαιωμάτων, ενώθηκαν οι προσωπικές σαμπουνόφουσκες για να φτιάξουν την πλούσια σαπουνάδα της κοινότητας που μπορεί να ξεπλύνει την μοναξιά, το πόνο και τη λύπη βοηθώντας να λάμψει το χαμόγελο, η δύναμη της ομάδας, η αλληλεγγύη.

Αναζητήσαμε θεσμικές γέφυρες. Ο εισαγγελέας ανηλίκων κος Ζαγοραίος, μίλησε σε μαθητές και μαθήτριες, σε καθηγητές και καθηγήτριες για το ρόλο του και τη στήριξη που μπορεί να παρέχει η Εισαγγελία Ανηλίκων. Για το ρόλο που δεν έχει σχέση με αυτόν του μπαμπούλα του παραμυθιού, αλλά του εγγυητή και συμπαραστάτη των συμφερόντων των ανηλίκων, χωρίς διακρίσεις καταγωγής, θρησκείας, πολιτισμικών και θρησκευτικών διαφορών. Η συνεργάτης του Κύκλου Δικαιωμάτων του Παιδιού, του Συνηγόρου του Πολίτη, κα Νίκη Μπαφέ μίλησε για το ρόλο του Συνηγόρου, αλλά και για τις δυνατότητες να ζητήσει κάθε ανήλικος/η βοήθεια και συνεργασία. Με το υλικό που έδωσε σε κάθε μαθητή και μαθήτρια αλλά και στο σχολείο – σε πολλές άλλες γλώσσες μαζί με τα ελληνικά – άνοιξε ένα παράθυρο στην στιγμή που η ανάγκη και το αίτημα για επικοινωνία μπορεί να υπάρξει ως επιτακτικό.

Από την στιγμή της πρωινής προσευχής μέχρι την λήξη του ημερήσιου προγράμματος, από την καλημέρα μέχρι τον αποχαιρετισμό για την επιστροφή την επόμενη Τρίτη, καθώς το σχολείο θα λειτουργήσει ως εκλογικό κεντρο, έγιναν πολλά. Και το κλείσιμο με τους καθηγητές και τις καθηγήτριες επιβεβαίωνε την ανάγκη της συνεργασίας, της δικτύωσης, της κοινής δράσης για ασφαλείς και υποστηρικτικές κοινότητες όπως είναι τα σχολεία και για υποστηρικτικές κοινωνίες για τους ανήλικους πολίτες.

Ήταν μια πλούσια μέρα στο σχολείο, από αυτές που λες: Τι ωραία! Από αυτές που σου ανοίγουν την όρεξη να θες να πάς σχολείο…

Η ομάδα στελεχών και συνεργατών της ΑΡΣΙΣ που συμμετείχε στη δράση:

Αντώνης Αντωνίου (ψυχολόγος), Λένα Ασλανίδου (κοινωνική λειτουργός, εκπαιδεύτρια ενηλίκων), Αλεξάνδρα Βασιλείου (εκπαιδεύτρια ενηλίκων), Λίλη Βασιλείου (κοινωνική λειτουργός, εκπαιδεύτρια ενηλίκων), Ευτυχία Γεωργιάδη (ψυχολόγος), Αργυρώ Δημοπούλου (κοινωνιολόγος), Ξένια Κουτεντάκη (εκπαιδεύτρια ενηλίκων), Κωνσταντίνος Μαρκίδης (κοινωνιολόγος της εκπαίδευσης), Κατερίνα Πούτου (κοινωνική λειτουργός), Δήμητρα Σουλελέ (δικηγόρος).

 Leave a Reply

(required)

(required)