Mar 182012
 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΣΩΤΗΡΙΑ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» αποτελεί ένα από τα παλαιότερα Νοσοκομεία της Ελλάδας. Ιδρύθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα. Αποτέλεσε το πρώτο λαϊκό φθισιατρείο της χώρας, που αναμορφώθηκε περί τα τέλη της δεκαετίας του ΄30 σε υπερσύγχρονο Σανατόριο, παρά τις επικρατούσες τότε αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Κατά τα τελευταία χρόνια, τα νεότερα υγειονομικά δεδομένα επέβαλαν τη μετεξέλιξή του σε Γενικό Νοσοκομείο με επίκεντρο τα Νοσήματα του Θώρακα. Είναι το δεύτερο σε αριθμό κλινών Νοσοκομείο στη Ελλάδα και λειτουργεί πάντα με πληρότητα 80-90%.

Διαθέτει τα ακόλουθα :

Κλινικές : Πνευμονολογικές (12, η μία εκ των οποίων ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (1), Παθολογικές (2, η μία εκ των οποίων ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Καρδιολογική (1), Θωρακοχειρουργικές (2) , Γενικής Χειρουργικής (1), ΩΡΛ (1) και Ψυχιατρική (1), Κεντρικό χειρουργείο (1), Αναισθησιολογικό (1).

Τμήματα : Ακτινολογικό, Πυρηνικό, Αιματολογικό, Μικροβιολογικό, Βιοχημικό, Κυτταρολογικό, Παθολογοανατομικό, Οδοντιατρικό, Αλλεργιολογικό, Αντιφυματικό και Πνευμονικής Αποκατάστασης, Ιατρείο Πόνου

Μονάδες : Εντατικής θεραπείας (2), Εντατικής Θεραπείας Καρδιολογικών Νοσημάτων (1), Αυξημένης Φροντίδας (1), Αντιμετώπισης Ειδικών Λοιμώξεων (1) και Πολυανθεκτικής Φυματίωσης (1), Μεταναισθητική Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (1).

Ειδικά εργαστήρια : Βρογχολογικά (4), Πλήρους Ελέγχου της Αναπνοής (3), Μελέτης Ύπνου (5), Σπιρομετρικά (12).

Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία : Η κάθε Κλινική διαθέτει ΤΕΙ.

Εξειδικευμένα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία : Άσθματος, Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, Διάχυτων Διηθητικών Πνευμονοπαθειών, Ύπνου, Καρκίνου, Πνευμονικού Καρκίνου, Κυστικής Ινώσεως, Υπερλιπιδαιμίας, Υπερτάσεως, Σακχαρώδους Διαβήτη, Βηματοδότησης, Ηπατοπαθειών, Ρευματολογικών Νοσημάτων, Ενδοκρινολογικών Νοσημάτων, Μελανώματος και Βοήθειας Διακοπής Καπνίσματος.

Από την παραπάνω αναφερόμενη υποδομή γίνεται φανερό ότι τη πλειοψηφία των αντιμετωπιζόμενων νοσημάτων στο Νοσοκομείο μας αποτελούν αυτά που αφορούν στο αναπνευστικό σύστημα. Παρά ταύτα, πέραν των αναπνευστικών νοσημάτων αντιμετωπίζεται επιτυχώς όλο το φάσμα των νοσημάτων της παθολογίας, της καρδιολογίας, της ψυχιατρικής, της γενικής χειρουργικής, της χειρουργικής του θώρακα και του ωτορινολαρυγγολογικού συστήματος. Στα εξειδικευμένα Τμήματα και τα αντίστοιχα Ιατρεία του προσφέρεται υψηλής ποιότητας και σε αρκετές περιπτώσεις μοναδικής για τον Ελλάδα, βοήθεια προς τον πάσχοντα. Χιλιάδες ασθενείς με Λοιμώξεις, Άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Καρκίνο, Διάχυτα Πνευμονικά Νοσήματα, Πλευρίτιδες, Αναπνευστική Ανεπάρκεια, Καρδιαγγειακά Νοσήματα, Αρτηριακή Υπέρταση, Σακχαρώδη Διαβήτη, Αλλεργίες Οδοντιατρικά Νοσήματα και Νοσήματα που χρειάζονται χειρουργική λύση ελέγχονται και αντιμετωπίζονται θεραπευτικά. Αξίζει να τονισθεί ότι στα Εξειδικευμένα Κέντρα του Άσθματος, της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και της Κυστικής Ινώσεως λειτουργούν Σχολεία Εκπαίδευσης που απευθύνονται τόσο στους ασθενείς όσο και στους οικείους τους.

Το Νοσοκομείο μας εξακολουθεί και σήμερα να πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της φυματίωσης. Από τα 700 περίπου περιστατικά νέων περιπτώσεων φυματίωσης που δηλώνονται ετησίως στη χώρα μας τα 550 προέρχονται από το Νοσοκομείο μας. Το Μικροβιολογικό Εργαστήριο είναι συγχρόνως και Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων Φυματίωσης, στο οποίο απευθύνεται σχεδόν το σύνολο των Μικροβιολογικών Εργαστηρίων της χώρας για ταυτοποίηση του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης και το καθορισμού της ευαισθησίας του στα φάρμακα. Στο Ειδικό Αντιφυματικό Ιατρείο απευθύνονται για έλεγχου και θεραπεία περί τις 15.000 άτομα κατ΄έτος, ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων (>35%) είναι αλλοδαποί, κατά κανόνα ανασφάλιστοι. Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε και λειτουργεί Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης της Πολυανθεκτικής Φυματίωσης στην οποία αντιμετωπίζονται 50 περίπου περιστατικά ετησίως.

Το Νοσοκομείο μας αποτελεί το μεγαλύτερο Ειδικό Κέντρο Ελέγχου και Αντιμετώπισης του Καρκίνου Πνεύμονα της Ευρώπης. Το ένα τέταρτο περίπου των διακινούμενων ασθενών, δυστυχώς, πάσχει από πνευμονικό καρκίνο. Μέσα στα πλαίσια της διαγνωστικής προσέγγισης της νόσου πραγματοποιούνται κατά προσέγγιση 4.000 βρογχοσκοπήσεις, 7.000 αξονικές τομογραφίες, 7.500 ιστολογικές και 20.000 κυτταρολογικές εξετάσεις ετησίως. Για την αντιμετώπιση του καρκίνου πνεύμονα πραγματοποιούνται 650 θωρακοχειρουργικές παρεμβάσεις, ειδικές ανακουφιστικές βρογχοσκοπικές θεραπείες και χιλιάδες χημειοθεραπείες. Για το 2011 ο αριθμός των χημειοθεραπειών έφτασε τις 13.000 με το 75% περίπου εξ αυτών να αφορούν στο καρκίνο του πνεύμονα.

Τα τελευταία όμως χρόνια σταδιακά το Νοσοκομείο μας υποβαθμίζεται, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο που του αρμόζει. Η κατάσταση έχει φτάσει πια στο απροχώρητο και τα προβλήματα έχουν μεγιστοποιηθεί

1. Το Νοσοκομείο μας εφημερεύει καθημερινά επί 24ώρου βάσεως για τα πνευμονολογικά περιστατικά και δέχεται μεγάλο όγκο ασθενών από όλη την Ελλάδα, παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και ιατρικό προσωπικό που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, καθώς και τις σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, που μέρα με τη μέρα γιγαντώνονται. Κλινικές με 2 ή 3 Ειδικευμένους Ιατρούς (λόγω αναστολής προσλήψεων), με ράντζα σε 7κλινους θαλάμους, με ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα, βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Παρά ταύτα, η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών του Νοσοκομείου μας, χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων σε αυτό, εξακολουθεί να είναι υψηλότατου επιπέδου και αυτό αντανακλάται στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση τους. Κατά τη διάρκεια του 2011, σε σύγκριση με το 2004, πρότυπο έτος παροχής Υπηρεσιών Υγείας λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, εξετάστηκαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών 66.958 άτομα (αύξηση 71%) και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία 40.924 άτομα. Νοσηλεύτηκαν 47.889 ασθενείς (αύξηση κατά 34.5%), οι ημέρες νοσηλείας ήταν 199.930 (αύξηση 4,5%). Παρά την αυξημένη ζήτηση, ο ρυθμός διακίνησης των ασθενών έφτασε σε ζηλευτά επίπεδα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μέση διάρκεια νοσηλείας στο Παθολογικό Τομέα ήταν 3.88 ημέρες, στον Χειρουργικό Τομέα 5.39 ημέρες και στο Ψυχιατρικό Τομέα 15.81 ημέρες.

2. Είναι γνωστό ότι το γνωστικό αντικείμενο της Πνευμονολογίας περιλαμβάνει νοσήματα της σύγχρονης εποχής όπως άσθμα, ΧΑΠ, καρκίνος πνεύμονα, που αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και προβλέπεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον (στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Τα νοσήματα αυτά απαιτούν εξειδικευμένη Πνευμονολογική αντιμετώπιση σε σύγχρονα, οργανωμένα και πλήρως εξοπλισμένα ειδικά κέντρα, όπως είναι το Νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ. Απαιτείται επιπλέον εξάπλωση της Πνευμονολογίας και δημιουργία νέων Πνευμονολογικών Κλινικών και κλινών σε όλα τα Γενικά Νοσοκομεία. Αντ΄ αυτού έχουν ανακοινωθεί και αναμένονται άμεσα εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και κλινικών, με αποτέλεσμα μειώσεις στον αριθμό των κρεβατιών των νοσηλευομένων ασθενών καθώς και στις θέσεις όλων όσων εργάζονται στο Νοσοκομείο αυτό (γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό). Η τυχόν συρρίκνωση του Νοσοκομείου μας, πριν από την δημιουργία ή διασπορά νέων Πνευμονολογικών Κλινικών σε άλλα Νοσοκομεία, θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της ποιότητας και της ποσότητας των παρεχομένων Υπηρεσιών Υγείας στους ασθενούς με αναπνευστικά νοσήματα. Κάτι τέτοιο μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και αρνούμαστε να το δεχθούμε.

3. Οι γιατροί του Νοσοκομείου μας εφημερεύουν από το Δεκέμβριο ουσιαστικά απλήρωτοι, αφού δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ για εφημερίες από τον Δεκέμβριο του 2011. Επίσης μεγάλος αριθμός νοσηλευτών, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού είδαν, με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και τις αναδρομικές κρατήσεις, το μισθό τους να μειώνεται σε 200-300 ευρώ το μήνα. Απλήρωτοι ή/και κακοπληρωμένοι λοιπόν εργαζόμενοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τον τεράστιο αυτό όγκο ασθενών και την πληθώρα προβλημάτων που αναλύθηκαν παραπάνω.

Όλοι λοιπόν εμείς, γιατροί και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ, λέμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ – ΕΩΣ ΕΔΩ. Δεν ζητάμε παράλογα πράγματα. Γνωρίζουμε τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στις οποίες ζούμε, δεχθήκαμε τις μειώσεις των μισθών μας, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο απαθείς μπροστά στην κατάσταση αυτή που αντιμετωπίζουμε.

Ζητάμε ή μάλλον απαιτούμε ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ συνθήκες για την εργασία μας και την νοσηλεία των ασθενών μας. Ζητάμε

  • ΑΜΕΣΗ πρόσληψη των ήδη κριθέντων εδώ και μια 2ετία σε θέσεις ειδικευμένων ιατρών για την στελέχωση των τμημάτων του Νοσοκομείου που στενάζουν από ελλείψεις προσωπικού
  • ΚΑΜΙΑ μείωση του αριθμού των κλινών του Νοσοκομείου. Τα στοιχεία που παραθέσαμε αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ
  • ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ του Νοσοκομείου με μείωση των εφημεριών του. Με τις ελλείψεις που υπάρχουν στις Πνευμονολογικές κλινικές, η καθημερινή εφημερία για Πνευμονολογικά περιστατικά καθίσταται αδύνατη, με τα «ράντζα» να κατακλύζουν τις κλινικές.
  • ΠΛΗΡΩΜΗ των δεδουλευμένων μας εφημεριών.

Ζητάμε την κατανόηση και τη βοήθειά σας για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα και να μπορέσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που πρέπει και αξίζουν να λάβουν οι ασθενείς.

Επειδή όμως – δυστυχώς – έως σήμερα παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς τους υπευθύνους το μόνο που λάβαμε ήταν υποσχέσεις που ποτέ δεν τηρήθηκαν, αποφασίσαμε να κινηθούμε δυναμικά, μήπως κάποιος έτσι ακούσει και καταλάβει την κραυγή αγωνίας μας. Την Τρίτη λοιπόν 20 Μαρτίου αποφασίσαμε να κλείσουμε το Νοσοκομείο, ενημερώνοντας το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ για την πρόθεσή μας αυτή. Την μέρα εκείνη όλοι οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου θα βρισκόμαστε στην κλειστή είσοδο του Νοσοκομείου για να ενημερώσουμε τον κόσμο, να τον κάνουμε κοινωνό των προβλημάτων μας και να απατήσουμε την λύση τους ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

Το μόνο που μας έμεινε είναι η αξιοπρέπεια μας απέναντι στους εαυτούς μας και τους ασθενείς μας και αυτή θα υπερασπιστούμε έως τέλους.

 Leave a Reply

(required)

(required)