Mar 282012
 

Η μηνιαία συνάντηση με τους καθηγητές των Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας του Κολλεγίου Ψυχικού είχε βίντεο και debate εχθές. Αφορμή, το αυξανόμενο ενδιαφέρον των παιδιών για το βίντεο Kony 2012 που εξαπλώθηκε σαν ιός στο facebook τον τελευταίο μήνα. Ένα καλοφτιαγμένο (τεχνικά) βίντεο, που αγγίζει σε βασικά συναισθήματα αλληλεγγύης (παιδιά στρατιώτες στην Αφρική), αλλά και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τα κίνητρα της οργάνωσης πίσω από το βίντεο.

Είδαμε το βίντεο, χωριστήκαμε σε ομάδες και διαβάσαμε άρθρα υπέρ και κατά της πρωτοβουλίας (μερικά από τα άρθρα: 1, 2, 3, 4, 5, 6,) άρθρα στήριξης, άρθρα κριτικής, μαζέψαμε επιχειρήματα και ξεκινήσαμε το debate.

Πολλά τα ερωτήματα. Γιατί προωθήθηκε τόσο πολύ το βίντεο; Τι κάνει που το καθιστά τόσο ελκτικό στα παιδιά; Ποιος είναι ο Jason Russell και τι σκοπούς υπηρετεί η οργάνωση του; Είναι ο Kony όντως τόσο επικίνδυνος; Η στρατιωτική στήριξη στην Ουγκάντα αποτελεί λύση; Πως εμπνέεις στα παιδιά κριτική σκέψη; Πως τα μαθαίνεις να ερευνούν την άβυσσο του internet; Μπορείς να κρατήσεις το ενδιαφέρον τους ζωντανό αλλά και να τα προστατέψεις από το να αναζητούν απλοϊκές λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα;

Ήταν από τις πλούσιες συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς. Μπόλικη τροφή για σκέψη…

KONY 2012 from INVISIBLE CHILDREN on Vimeo.

 

 Leave a Reply

(required)

(required)