Nov 092007
 

Bullying στο σχολείο, κοινωνική δικτύωση στο YouTube και στο MySpace… Από τη μια ο Πέκα-Ερίκ Αουβίνεν και από την άλλη ο Phoenixgenesis… Δυό όψεις του Internet, κι όλοι εμείς κάπου ανάμεσα τους… Διαβάστε παρακάτω, και δέστε και το video…

πηγή: Ελευθεροτυπία

«Μοναχικός καβαλάρης» ο 18χρονος, με άδεια οπλοφορίας!

Στο σημείωμα που άφησε στην οικογένειά του και στα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του 18χρονου δράστη του πρωτοφανούς μακελειού σε σχολικό συγκρότημα της Νότιας Φινλανδίας αναζητούν οι αρχές κάποια εξήγηση για τα κίνητρά του. Οι Φινλανδοί θρηνούν τα 8 θύματα της τραγωδίας και οι σημαίες έπνεαν χθες μεσίστιες, ενώ μαθητές βυθισμένοι στο πένθος άφηναν σιωπηλά, κεράκια έξω από το σφραγισμένο σχολικό συγκρότημα στην πόλη Τουουσούλα.

Μπορεί να μη γνωρίζουν τα ακριβή κίνητρα αλλά εκείνοι που ερευνούν την υπόθεση συμφωνούν πως ο 18χρονος Πέκα-Ερίκ Αουβίνεν (στη φωτογραφία από το βίντεο στο YouTube, οπλισμένος) είχε στόχο να προκαλέσει αιματοχυσία όταν άνοιξε πυρ στο Γυμνάσιο της Τουουσούλα, 50 χιλιόμετρα βόρεια του Ελσίνκι.

«Δεν υπάρχει κάτι που να συνδέει τα θύματα, εκτός από το γεγονός ότι ήταν στο ίδιο σχολείο», δήλωσε υπεύθυνος των ερευνών. Τα τραύματα ήταν όλα στο κεφάλι ή τον άνω κορμό.

Ο δράστης επιχείρησε να βάλει στη συνέχεια φωτιά στον δεύτερο όροφο του κτιρίου εκτοξεύοντας στους τοίχους και τα δάπεδα εύφλεκτο υγρό αλλά δεν τα κατάφερε.

Οι αρχές περιέγραψαν τον Αουβίνεν ως «μοναχικό καβαλάρη» που είχε προβλήματα με «νταήδες» στο σχολείο. Εκτιμούν ότι τα κίνητρα πρέπει να αναζητηθούν «κυρίως στα γραπτά του στο Δίκτυο καθώς και στην κοινωνική του συμπεριφορά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης και αυτόχειρας άφησε σημείωμα στο σπίτι του πριν από την επίθεση, για να αποχαιρετήσει την οικογένειά του και να εξηγήσει το μίσος του εναντίον της κοινωνίας.

Κατασχέθηκαν επίσης βιβλία και άλλο έντυπο υλικό «ριζοσπαστικού» περιεχομένου. Ο 18χρονος ήταν μέλος λέσχης σκοποβολής, πήρε άδεια οπλοφορίας στις 19 Οκτωβρίου και αγόρασε το όπλο του μόλις λίγες μέρες πριν από το μακελειό.


Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγές: Ασ. Πρες, «Independent»)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 09/11/2007

πηγή: Καθημερινή

Προανήγγειλε τη σφαγή στο «YouTube»

Δεκαοκτάχρονος ένοπλος μαθητής σκότωσε οκτώ και τραυμάτισε 12 σε σχολείο στη Φινλανδία
A.P., Reuters

ΕΛΣΙΝΚΙ. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι δολοφονήθηκαν χθες και δώδεκα τραυματίσθηκαν, όταν 18χρονος ένοπλος άνοιξε πυρ σε σχολείο της νότιας Φινλανδίας, λίγες ώρες αφού είχε δημοσιεύσει βίντεο στην ιστοσελίδα «You Tube», που προμήνυε τη σφαγή. Από τα πυρά του δράστη έπεσαν νεκροί 5 αγόρια, δύο κορίτσια και η διευθύντρια του σχολείου.

Σε κρίσιμη κατάσταση

Ο δράστης ήταν μαθητής στο λύκειο Τζοκέλα στην πόλη Τουσούλα, 50 χλμ. βόρεια από το Ελσίνκι. Ο ένοπλος μαθητής, που αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, δεν υπέκυψε και νοσηλευόταν χθες το βράδυ σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Ελσίνκι. Το προειδοποιητικό βίντεο, που είχε δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα YouTube, έχει ως μουσική υπόκρουση κομμάτι ροκ με τίτλο «Αδέσποτη σφαίρα», ενώ δείχνει φωτογραφία μονώροφου κτιρίου, που μοιάζει με το λύκειο Τζοκέλα. Η φωτογραφία δίνει αμέσως μετά τη θέση της σε εικόνα ενός άνδρα, που απειλεί την κάμερα με πιστόλι μικρού διαμετρήματος. «Ο ένοπλος κινήθηκε συστηματικά, καλύπτοντας όλους τους διαδρόμους του σχολείου και χτυπώντας στην πόρτα κάθε τάξης, προτού αρχίσει να πυροβολεί μέσα από τις πόρτες. Ηταν εξωπραγματικό. Ενας μαθητής, τον οποίο έχω διδάξει, να τρέχει προς το μέρος μου, ουρλιάζοντας και κρατώντας όπλο», είπε ο Κιμ Κιούρου, που παρέδιδε μάθημα εκείνη την ώρα σε τάξη της δευτέρας γυμνασίου. Ο δράστης κατείχε νόμιμα το πιστόλι και δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις αρχές.

Το βίντεο στο YouTube είχε τίτλο «Σφαγή στο Λύκειο Τζοκέλα, 11 Νοεμ. 2007», ενώ ο δημιουργός του χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο «Στουρμγκάιστ89» (Πνεύμα της Καταιγίδας, στα γερμανικά). Κάτω από το βίντεο, ο δράστης είχε δημοσιεύσει και σχόλια, που έλεγαν: «Είμαι έτοιμος να πολεμήσω και να πεθάνω για τον σκοπό μου. Εγώ, ως όργανο της φυσικής επιλογής, θα εξοντώσω όσους θεωρώ ανάξιους, όσους ευτελίζουν το ανθρώπινο γένος και έχουν απορριφθεί από τη φυσική επιλογή». Η διεύθυνση του βίντεο στο YouTube αφαιρέθηκε λίγες ώρες μετά τη σφαγή.

Παρότι η Φινλανδία έχει το τρίτο υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό νόμιμης οπλοκατοχής στον κόσμο, οι πράξεις ένοπλης βίας είναι σχεδόν άγνωστες στα σχολεία αλλά και την ευρύτερη κοινωνία της χώρας. Από το 1999 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τέσσερα κρούσματα τραυματισμών από μαχαίρια σε σχολεία της Φινλανδίας. Το τελευταίο ομαδικό έγκλημα που συγκλόνισε τη Φινλανδία διαπράχθηκε το 2002, όταν νεαρός άνδρας σκότωσε έξι ανθρώπους και τον εαυτό του με εκρηκτικό μηχανισμό, που εξερράγη σε εμπορικό κέντρο του Ελσίνκι.

Κυβερνητική σύσκεψη

Το λύκειο Τζοκέλα φιλοξενεί πάνω από 400 μαθητές, ηλικίας 12 με 18 ετών. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μάτι Βαχνάνεν, δήλωσε χθες ότι η κατάσταση είναι τραγική, ενώ συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα.

Και μια απάντηση, επίσης στο YouTube, σε μορφή video….

 Leave a Reply

(required)

(required)