Nov 162007
 

πηγή: United Nations

Μήνυμα του Μπαν Γκι-Μουν, Γ. Γ. ΟΗΕ
Όταν το 1995 η ΟΥΝΕΣΚΟ ανακήρυξε τη 16η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Ανεκτικότητα, συνέταξε έναν κατάλογο με τουλάχιστον δεκαέξι σύμφωνα, διακηρύξεις, συμβάσεις και συστάσεις σχετικά με την ανάγκη για ανεκτικότητα. Όλα παραμένουν επίκαιρα και πρέπει να γίνουν πλήρως σεβαστά. Ο κόσμος μας βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με τον πόλεμο, την τρομοκρατία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, την εθνοκάθαρση, τη διάκριση κατά των μειονοτήτων και των μεταναστών και μια πληθώρα άλλων μορφών κακομεταχείρισης ανθρώπινων υπάρξεων. Η ίδια η παγκοσμιοποίηση, ενώ κρατάει τον κόσμο μας ενωμένο, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγαλύτερο φόβο και εσωστρέφεια. Καθώς αυξάνονται οι απειλές κατά της ζωής στον πλανήτη, αυξάνονται εξίσου οι πιθανότητες δημιουργίας εντάσεων που οδηγούν στην μισαλλοδοξία.

Ξέρουμε πώς να καταπολεμήσουμε αυτές τις απειλές. Ξέρουμε ότι τα καλύτερα μέσα που διαθέτουμε είναι η πολυπολιτισμικότητα, ο αγώνας για αειφόρο ανάπτυξη και η εκπαίδευση της ανοχής και της ειρήνης. Ξέρουμε ότι τα ισχυρότερα όπλα μας είναι η δυναμική και προσηλωμένη στα δικαιώματα του ανθρώπου κοινωνία των πολιτών και τα ελεύθερα, υπεύθυνα μέσα ενημέρωσης.

Ξέρουμε επίσης ότι οι θεμελιώδεις παράγοντες αλλαγής είναι τα κράτη που υπογράφουν τις διεθνείς συμβάσεις και σύμφωνα. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται είναι δική τους ευθύνη, ακόμη και αν η διεθνής κοινότητα έχει το καθήκον να τους προσφέρει βοήθεια.

Η σημερινή Ημέρα αποτελεί την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στους ηγέτες των κρατών τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις τους. Η επιτακτική ανάγκη για ανεκτικότητα είναι απολύτως σαφής για όλους μας, ωστόσο η θέλησή μας πρέπει να γίνει ισχυρότερη . Καθώς γιορτάζουμε αυτή τη Διεθνή Ημέρα για την ανεκτικότητα, ας θυμηθούμε ότι από αύριο πρέπει να ξαναρχίσουμε δουλειά.

 Leave a Reply

(required)

(required)