Apr 142007
 

(Στεναχωρέθηκε η Σ.Η. που σε αυτό το blog δεν αναφέραμε τον θάνατο του Kurt Vonnegut… Καλοτάξιδος να είσαι κι εσύ Kurt, και σε ευχαριστούμε για αυτά που έγραψες και μοιράστηκες μαζί μας….)

”Πέθανε σε ηλικία 84 χρόνων ο αμερικανός συγγραφέας Κουρτ Βόνεγκατ, γνωστός για το καυστικό του χιούμορ και την αντιπολεμική του γραφή.

Ο εκδότης Μόργκαν Εντρεκιν, στενός φίλος του Βόνεγκατ δήλωσε στους Νιου Γιορκ Τάιμς ότι ο συγγραφέας πέθανε το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη εξαιτίας εγκεφαλικής αιμορραγίας που υπέστη όταν έπεσε πριν από λίγες εβδομάδες.

Ο Βόνεγκατ έγραψε διηγήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα, αλλά έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τα 14 μυθιστορήματα του, που συνδυάζουν τη σάτιρα, την επιστημονική φαντασία και τη φιλοσοφία για να καταγγείλουν τον πόλεμο, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τις παραδοξότητες της σύγχρονης ζωής και την πολιτική, θίγοντας παράλληλα και βασικά ερωτήματα για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Σημαντικότερο έργο του θεωρείται το «Σφαγείο αριθμός πέντε» που δημοσιεύτηκε το 1969 με ήρωα τον Μπίλι Πίλγκριμ που όπως και ο ίδιος ο Βόνεγκατ έζησε το βομβαρδισμό της Δρέσδης το 1945 και συνελήφθη αιχμάλωτος.

Το μυθιστόρημα αυτό θεωρείται κλασικό γιατί περιγράφει με μεταφορικό τρόπο τη ραγδαία αλλαγή της αμερικανικής κοινωνίας στη διάρκεια του Πολέμου στο Βιετνάμ.

Ο Βόνεγκατ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται μετά την έκδοση το 1997 του έργου του «Χρονοσεισμός», αλλά συνέχισε να αρθρογραφεί και έγινε ευρύτερα γνωστός τα τελευταία χρόνια για την έντονη κριτική του στο πρόεδρο Μπους και στην πολιτική του, ειδικά στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Το τελευταίο του βιβλίο, «Ένας άνθρωπος χωρίς πατρίδα» εκδόθηκε το 2005.”

Πηγή: Καθημερινή (με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 Leave a Reply

(required)

(required)