Jan 252012
 

Κάλεσμα για κοινωνικό ιατρείο

Από την Ομάδα Υγείας–Α! Βοηθειών της Πλατείας Συντάγματος

«Όλοι εμείς που συμμετέχουμε στην Ομάδα Υγείας – Α! Βοηθειών της Πλατείας Συντάγματος, γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές και διασώστες, διακηρύττουμε για μία ακόμα φορά την αφοσίωσή μας στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει να παράσχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες Άμεσης Βοήθειας σε κάθε άνθρωπο, ασκώντας το λειτούργημά μας όπως υπαγορεύει η συνείδησή μας χωρίς να υπολογίζουμε οποιαδήποτε σωματική ή ψυχική – ταλαιπωρία ή δίωξη.

Όλοι εμείς, ως ενεργό κομμάτι της κοινωνίας, βιώνουμε καθημερινά τη δυστυχία των συνανθρώπων μας ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, της κοινωνικής ανισότητας & του αποκλεισμού, της ανεργίας, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της θεσμικής βίας, και της αστυνομικής καταστολής. Συμβιώνουμε ανάμεσα σε αυτές τις πολλές και διαφορετικές ανθρώπινες υπάρξεις, με ασθενείς, απόρους, ανασφάλιστους, ανάπηρους & τραυματίες που έχουν την ανάγκη μας και προσφέρουμε απλόχερα την αλληλεγγύη μας με στόχο έναν δικαιότερο και ελεύθερο κόσμο ισότητας και αξιοπρέπειας.

Αρνούμαστε να συμμετέχουμε στην συνεχή αλλοτρίωση των αξιών στο όνομα του χρήματος και των εγωιστικών προτύπων, παίρνουμε θέση ενάντια στην εκμετάλλευση, στην κατάχρηση της εξουσίας, την αποξένωση του ανθρώπου από τον άνθρωπο και την εγκατάλειψή του στο έλεος της μοίρας του. Οργανώνουμε τη δράση μας για να προσφέρουμε απρόσκοπτα, και ελεύθερα τη βοήθειά μας στην κοινωνία και στον καθένα που για οποιονδήποτε λόγο υποφέρει, σωματικά ή ψυχικά.

Θεωρούμε ότι η ελεύθερη πρόσβαση σε ένα δημόσιο και ποιοτικό σύστημα υγείας, αποτελεί αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου σε κάθε πολιτισμένη κοινωνία. Επίσης θεωρούμε ότι η ιατρική, ψυχιατρική και η ψυχολογία πρέπει να σέβονται και να συνυπολογίζουν τον πάσχοντα σαν προσωπικότητα. Βλέπουμε τη θεραπεία ως μια ανθρωποκεντρική διαδικασία στην οποία εμπλεκόμαστε όλοι και οφείλουμε να συμμετέχουμε ανάλογα με τις δυνατότητές του καθενός.

Το σημερινό κράτος, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για οτιδήποτε δεν επιφέρει κέρδος, πόσο μάλλον για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, και την δωρεάν παροχή αυτών. Την στιγμή που το κρατικό σύστημα υγείας αποκλείει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, που τίθεται χαράτσι στα εξωτερικά ιατρεία 5 ευρώ (υποσκάπτοντας τα υπολείμματα της δωρεάν υγείας), που εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι ζουν με επίδομα 500 ευρώ ή και λιγότερο (όταν τα φάρμακα του μήνα μπορεί να κάνουν 150-200 ευρώ), που ο ΕΟΠΥΥ με το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας του (πχ ως 200 ασθενείς το μήνα ανα γιατρό, μετά πληρώνεις επίσκεψη) απαξιώνει το υπάρχον σύστημα A-βαθμιας υγείας αναγκάζοντας ουσιαστικά πολλούς ασφαλισμένους να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα, που οι νοσοκομειακές κλινικές κλείνουν ή συνενώνονται η μια μετά την άλλη είτε στερούνται και τα πιο απαραίτητα αναλώσιμα, με αποτέλεσμα η παρεχόμενη υγεία να υποβαθμίζεται συνεχώς, τη στιγμή τέλος που εκατοντάδες φάρμακα είναι είτε σε έλλειψη, είτε ΜΗ ΣΥνταγογραφούμένα και οι πολίτες πρέπει να τα πληρώνουν της μετρητής. εμείς αποφασίσαμε να αρχίσουμε να χτίζουμε αυτοργανωμένες δομές όπως το Υπαίθριο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης στην Πλατεία Συντάγματος με τελικό στόχο την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε ένα μόνιμο στεγασμένο χώρο στο εγγύς μέλλον. Δεν μας ενδιαφέρει το κέρδος, ούτε οι πελατειακές σχέσεις. Αυτό που θέλουμε είναι να μπορούμε να προσφέρουμε στοιχειώδη πρωτοβάθμια περίθαλψη, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, σε κάθε άνθρωπο που θα την χρειαστεί, καθώς και συμβουλευτική ενημέρωση σε θέματα υγείας και ψυχολογίας, (πχ μετατραυματικού stress από την κρατική βία).

Γνωρίζουμε πως με τις μικρές μας δυνάμεις δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε το υπάρχων κρατικό σύστημα υγείας που καταρρέει αλλά από την άλλη δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν προσφέρουμε κανενός τύπου «φιλανθρωπία». Διότι Αλληλεγγύη ξεκομμένη από κοινωνικούς αγώνες μπορεί να καταντήσει εγωισμός & πολυτέλεια. Γιαυτό όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε, αλλά συμμετέχουμε ενεργά στους κοινωνικούς αγώνες παίρνοντας τις ζωές στα χέρια μας. Την στιγμή που άνθρωποι βρίσκονται αποκλεισμένοι από υγεία – πρόνοια, χωρίς τροφή και στέγη, κανένας θεσμός δεν νομιμοποιείται να μπλοκάρει οποιαδήποτε προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης στον χώρο της υγείας & πρόνοιας διότι είναι πράξεις πολιτικές που δεν υπόκεινται σε κανέναν υφιστάμενο συστημικό νόμο ή θεσμό. Θεωρούμε την σημερινή πολιτική & οικονομική συγκυρία ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ως πόλεμο ενάντια στην κοινωνία. Στον πόλεμο αυτό συμμετέχουμε στο πλευρό των αδυνάτων και του αγωνιζόμενου λαού. Και ως βασική ομάδα υποδομής, συμμετέχουμε στην Λαϊκή Συνέλευση της Πλατείας Συντάγματος. Χαιρετίζουμε δε όλα τα αυτοργανωμένα εγχειρήματα στον χώρο της υγείας πρόνοιας: κοινωνικά φαρμακεία, ιατρεία και οδοντιατρεία.

Ζητάμε την ηθική ενίσχυση στον αγώνα μας για την εγκαθίδρυση, ανάπτυξη και εξέλιξη ενός πραγματικά ελεύθερού, δημόσιου και ανοικτού για όλους Κοινωνικού Συστήματος Υγείας, χωρίς καμιάς μορφής κοινωνικό αποκλεισμό. Τέλος, καλούμε όλους τους γιατρούς και ψυχολόγους που κατανοούν την αναγκαιότητα αυτής της προσπάθειας να στελεχώσουν το κοινωνικό ιατρείο στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, ή να συνεργαστούν ως εξωτερικοί συνεργάτες, εξετάζοντας χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση τους ασθενείς που θα παραπέμπονται κατόπιν συνεννόησης από το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης»

Ομάδα Υγείας – Α! Βοηθειών Πλατείας Συντάγματος

Για επικοινωνία: koinonikoiatreio@yahoo.gr

 Leave a Reply

(required)

(required)