Mar 112014
 

photo3

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών σήμερα στο 3ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου στην Καλλιθέα, στα πλαίσια του προγράμματος Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων Μαθητών (Ενδοσχολική υποστήριξη σχολείου). Λίγο ανάποδη η μέρα, με ανάγκες που προέκυψαν την τελευταία στιγμή, ανατροπές στο πρόγραμμα, απαιτήσεις του σχολείου και της ζωής που έκαναν τη πρόκληση μεγαλύτερη.

Μείναμε στο ‘εδώ και τώρα’, σε ανάγκες άμεσες που ζητούσαν την προσοχή μας. Μαζέψαμε προβλήματα και προβληματισμούς, κάναμε συνδέσεις ανάμεσα στα θέματα, βρήκαμε το νήμα που τα συνδέει. Μιλήσαμε για ανάγκες και όρια, για σχέση και κανόνες, για την αδιαφορία και την υπερκινητικότητα. Προβληματιστήκαμε, αναρωτηθήκαμε, συγκινηθήκαμε παρέα.

Στην ερώτηση πως φεύγεις από εδώ σήμερα, τι παίρνεις φεύγοντας; η ομάδα απάντησε:

Είδα μια άλλη οπτική, πράγματα που δεν είχα σκεφτεί. Ψάχνω τρόπους να μεταδώσω τη γνώση. Δεν ξέρω αν το έχω. Μήπως πρέπει να ψάξω παραπάνω; Αν ενεργοποιήσω το παίδί μέσα μου, χάρηκε με αυτό! Να ενεργοποιήσω και τα παιδιά.

Μου είναι πιο εύκολο να διαχειριστώ δύσκολες καταστάσεις, πήρα ιδέες. Μπορώ να κάνω την επικοινωνία καλύτερη.

Δόθηκε η ευκαιρία να δούμε τόσα διαφορετικά θέματα από άλλη οπτική γωνία, για να τα διαχειριστούμε καλύτερα στην τάξη.

Αναθεώρησα τις απόψεις μου… μερικώς! Για τα υπερκινητικά και τα επιθετικά παιδιά. Από αύριο, ξανά στην τάξη. Θα προσπαθήσω να τα κάνω πράξη. Θα δω και τα αποτελέσματα, να δω αν είναι προς συμφέρον των παιδιών.

Το ανθρώπινο είδος έχει ποικιλομορφία! Διαχείριση με αναρχική και ανοιχτή σκέψη! Σκίζεις την ατμόσφαιρα με ένα κοπίδι και βλέπεις τα πράγματα αλλιώς. Μοιραστήκαμε προσωπικές εμπειρίες με ειλικρίνεια.

 Leave a Reply

(required)

(required)