Jun 302016
 

mark

Μετά από πρόσκληση της Διευθύντριας του 1ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου Μαριελένας Δανοχρήστου, οργανώσαμε επιμόρφωση εκπαιδευτικών για το σύλλογο διδασκόντων. Τελευταίες μέρες στο σχολείο, τα παιδιά ήδη φευγάτα και οι εκπαιδευτικοί έτοιμοι για το αναγκαίο διάλειμμα του καλοκαιριού. Λίγες βδομάδες να φορτώσουν ξανά οι μπαταρίες.

Εξερευνήσαμε τη στάση μας απέναντι στις συγκρούσεις, τη σύνδεση της γενικής κρίσης γύρω μας (παγκόσμια, στην Ελλάδα και στις κοινότητες που ανήκουμε) με τις προκλήσεις στις προσωπικές, επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις. Αναρωτηθήκαμε για τη σύνδεση μέσα μας των συγκρούσεων και της βίας, προτείναμε και νέους ορισμούς της σύγκρουσης που δημιουργούν μια στάση μεγαλύτερης ανοιχτότητας στην πρόκληση. Βουτήξαμε και σε μια βιωματική άσκηση για τις κατηγόριες στις σχέσεις για να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε νέες δεξιότητες.

Την επιμορφωτική αυτή συνάντηση συντόνισαν η Αλεξάνδρα Βασιλείου και η Ιωάννα Βελαλή. Στο κλείσιμο ρωτήσαμε την ομάδα ‘με τι συναίσθημα φεύγεις από εδώ σήμερα;’. Η ομάδα είπε…

 … με ελπίδα… προβληματισμένη… με τροφή για σκέψη… με προβληματισμό και αισιοδοξία… κάτι απροσδιόριστο… με πράγματα χρήσιμα – ίσως όχι στον εργασιακό χώρο, αλλά στο πλαίσιο της ζωής… θέλω να τα σκεφτώ… με ενδιαφέρον – δεν περιγράφεται με λόγια… ήρεμη και με ελπίδα… αναθεώρησα την έννοια της σύγκρουσης… να μη φοβάμαι να εκφράσω δυσαρέσκεια… με προβληματισμό για το τι θα γίνει στο μέλλον… οι συγκρούσεις μπορούν να επιλυθούν, αρκεί να γίνει προσπάθεια… να μην αποφεύγω τη σύγκρουση… έχουν εφαρμογή αυτά, είτε μου αρέσει η σύγκρουση, είτε δεν μου αρέσει… δεν ξέρω, ίσως υπάρχει τέλμα στον εργασιακό χώρο… θετικό συναίσθημα, άκουσα πράγματα κοντά μου συναισθηματικά… πιστεύω ότι έχουν εφαρμογή, αρκεί να υπάρχει θέληση.

Την ώρα που κλείναμε ερχόταν από μακριά δυνατή μπόρα. Ο αέρας είχε δυναμώσει και έπεφταν οι πρώτες βαριές σταγόνες βροχής. Σε λίγο μετατράπηκε σε χαλάζι. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο σχολείο για την πρόσκληση και στην ομάδα για την αυθεντικότητα της παρουσίας της και τη συμμετοχή της. Ευχές για καλή ξεκούραση!