Feb 232017
 

Διαθέσιμο πλέον και στο διαδίκτυο το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου “Εκείνοι που επέζησαν – Ιστορίες Αξιοπρέπειας”. Πρόκειται για την παρουσίαση της ιστορίας και της προσπάθειες που κάνουν 3 άνθρωποι, πρόσφυγες – θύματα βασανιστηρίων- να συνεχίσουν τη ζωή τους στη χώρα μας. Υπάρχουν επίσης αναφορές στην υποστήριξη που τυγχάνουν από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το Κέντρο Ημέρας Βαβέλ στο πλαίσιο του project “Προμηθέας” για την αναγνώριση και αποκατάσταση θυμάτων βασανιστηρίων.

 

ΣΥΝΟΨΗ

Πολλοί από τους χιλιάδες ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν να πάρουν τους δρόμους της προσφυγιάς, είναι θύματα βασανιστηρίων. Είναι οι πιο ευάλωτοι απ’ τους ευάλωτους. Βασανίστηκαν στις χώρες τους με τους πιο άγριους και ανείπωτους τρόπους. Κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τους διώκτες τους και ρισκάροντας τα πάντα, έβαλαν ξανά τη ζωή τους σε κίνδυνο προκειμένου ν’ αναζητήσουν άσυλο στις πύλες της Ευρώπης – φρούριο. Ο Μουράτ, ο Ζαν, και ο Αλί, αόρατοι τώρα μέσα στο πλήθος της ελληνικής πρωτεύουσας, έχουν ν’ αντιμετωπίσουν μια νέα περιπέτεια: Να πείσουν τις αρχές για την ιστορία τους έχοντας ως μόνη απόδειξη το λόγο και το σώμα τους, να στήσουν μια καινούργια ζωή από το μηδέν, και το σημαντικότερο, να επουλώσουν τις πληγές τους.

Σενάριο Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Παραγωγοί: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΚΟΥΜΠΡΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Εικόνα & Ήχος: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, VINCENT VAURY, ΘΩΜΑΣ ΜΠΕΛΤΣΙΟΣ

Μουσική: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΞΕΒΑΝΗΣ

Μοντάζ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΟΠΕΣΚΟΥ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Γραφικά: ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΑΚΗΣ

Μεταφράσεις & Απομαγνητοφωνήσεις: ΝΤΙΛΕΚ ΝΤΑΛΓΚΙΤΣ, ΜΟΥΡΑΤ ΙΣΣΙ,  ΝΑΥΣΙΚΑ ΤΣΙΠΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΟΦΙΑ ΛΕΩΝΙΔΗ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΙΓΑΛΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Το πρόγραμμα «Προμηθέας ΙΙ: Ενισχύοντας την Αποκατάσταση των Θυμάτων Βασανιστηρίων στην Ελλάδα» υλοποιείται από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, με εταίρους το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ, το Centre for Trauma, Asylum and Refugees του Essex University, την ΜΚΟ REDRESS και το Human Rights Foundation of Turkey, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, (DG HOME).