Apr 262011
 

Άλλο ένα σεμινάριο ‘Worldwork’ έφτασε στο τέλος του. Το Denver φιλόξενο μεν, δύσκολο στην ανάσα όμως, καθώς το υψόμετρο (περίπου 1600 μέτρα) απαιτεί προσαρμογή αρκετών ημερών. Σχεδόν 300 άνθρωποι από 30 χώρες! Μερικές από τις χώρες προέλευσης ήταν: Αυστραλία, Αυστρία,Γεωργία, Καναδά, Κολομβία, Κροατία, Κύπρο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ινδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Μπουρούντι, Ναμίμπια, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Νότιο Αφρική, Νότιο Κορέα, Ρωσία, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, και Ηνωμένες Πολιτείες.

Δουλέψαμε τα πρωινά στη μεγάλη ομάδα των 300, με διεργασίες ομάδας πάνω σε θέματα που αναδυόντουσαν από την ομάδα. Τα μεσημέρια ήταν γεμάτα παρουσιάσεις ομιλητών πάνω σε πιο εξειδικευμένα θέματα, και τα απογεύματα μικρές ομάδες των 10-15 ατόμων με δυο μέλη του προσωπικού σαν συντονιστές.

Η ποικιλομορφία του προσωπικού (50 περίπου άτομα από περίπου 13 χώρες) έδινε και διαφορετική νότα σε κάθε μέρα και σε κάθε μικρή ομάδα. Κάθε μέρα μια ομάδα τεσσάρων συντονιστών αναλάμβανε τη θεωρητική παρουσίαση και το συντονισμό της διεργασίας της μεγάλης ομάδας. Το απόγευμα, μετά τις μικρές ομάδες, ξαναμαζευόμασταν όλοι μαζί και μια ομάδα, που αναδυόταν από τις ανάγκες της στιγμής, δούλευε στη μέση.

Ο συντονισμός μιας τόσο μεγάλης ομάδας αποτελεί πρόκληση για κάθε επαγγελματία. Μόλις αποκλιμακωθεί η ένταση για ένα θέμα, αναδύονται άλλα δέκα (εξίσου σημαντικά) στη θέση του. Αν εστιάσεις υπερβολικά στις στιγμές που οι αντίθετοι πόλοι πλησιάζονται και αποκτούν ανθρώπινο πρόσωπο, χωρίς να ονοματίσεις την πολυπλοκότητα της κατάστασης, κινδυνεύεις να περιθωριοποιήσεις πολλούς μέσα στην ομάδα. Αν εστιάσεις μόνο στην πολυπλοκότητα των θεμάτων και στα στοιχεία, κινδυνεύεις να χάσεις την ανθρώπινη διάσταση πίσω από κάθε σύγκρουση.

Αυτήν την ευαίσθητη ισορροπία διαχειριζόμασταν επί μια βδομάδα, με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία. Το επόμενο Worldwork Seminar θα γίνει στην Πολωνία το 2014. Πιο κοντά στην Ελλάδα, και με μικρότερα έξοδα ταξιδιού, ελπίζω να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους και περισσότερες να συμμετάσχουν.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελληνική ομάδα για τη συμμετοχή της στο σεμινάριο: Λίλη Βασιλείου, Λένα Ασλανίδου, Αλεξάνδρα Βασιλείου, Βασιλική Κατριβάνου, Νάνσυ Παπαθανασίου, Γρηγόρης Βέλλιος, Άννα Σταυροπούλου, Τατιάνα Γιομπαζολιά, Βενετία Μπουρονίκου, Ελένη Χουβαρδά, και Σοφία Ηλία.

 

 

 Leave a Reply

(required)

(required)