Jan 152010
 

Έχω μια αδυναμία στον Ελεύθερο Νευρώνα. Και σήμερα είδα στο blog του αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο:

Πηγή: Ελεύθερος Νευρώνας

Εναγκαλισμός (entanglement) και σε νευρωνικά δίκτυα

Τα υποατομικά σωματίδια το κάνουν. Τώρα, νέες παρατηρήσεις δείχνουν πως ομάδες νευρικών κυττάρων μπορούν και έχουν τη δικιά τους «έκδοση» κβαντικού εναγκαλισμού η οποία είναι σε θέση να εξηγήσει [τουλάχιστον ως μια εκδοχή] πως διαφορετικές εμπειρίες απ’τα αισθητήριά μας συνδυάζονται σε μία συγκεκριμένη μνήμη.

Προηγούμενα πειράματα έδειξαν πως χάρη στην ηλεκτρική δραστηριότητα νευρικών κυττάρων σε διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου, οι νευρώνες δύναται να ταλαντεύονται συγχρονικά στην ίδια συχνότητα, κάτι που ονομάζεται κλείδωμα φάσης. Δείτε το βιντεάκι.

Η συχνότητα φαίνεται πως είναι το σημάδι που χαρακτηρίζει τους νευρώνες που δουλεύουν για την ίδια διεργασία (συνεργάζονται), επιτρέποντας τη μεταξύ τους αναγνώριση. Ο συγχρονισμός αυτός είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα ακριβής και ξεκινάει όταν υπάρχει ένας ικανός αριθμός που ξεπερνάει το κατώφλι (threshold) του εγκεφαλικού θορύβου. Άλλο ένα ενδιαφέρον φαινόμενο, χαρακτηριστικό τόσο του εγκεφάλου όσο των «αμμοστιβάδων» είναι αυτό της αυτο-οργανούμενης κρισιμότητας.

Το άρθρο απ’το οποίο προέρχεται το βίντεο τελειώνει με μια εξαιρετική φράση που θα την καταλάβετε αν διαβάσετε προσεκτικά πώς περιγράφει την θεωρία εγκεφαλικής δραστηριότητας στα όρια του χάους: “They say it’s a fine line between genius and madness… maybe we’re finally beginning to understand the wisdom of this statement.” :)

 Leave a Reply

(required)

(required)