Oct 142021
 

Το Processwork Hub συμμετέχει στο (διαδικτυακό) 12ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο

«Από το αίτημα για ανακούφιση του δευτερογενούς τραύματος στη νοηματοδότηση της εμπειρίας της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης προσφύγων. Ο ρόλος της ομαδικής εποπτείας».

Βασιλείου, Α. *, Γκιωνάκης, Ν. #, Δεμέναγα Μ. #, Κοτσώνη, Ε. #, Παναγόπουλος, Ι. #

*Processwork Hub, #Κέντρο Ημέρας Βαβέλ/Συν-ειρμός ΑμΚΕ Κοιν. Αλληλεγγύης

Το Κέντρο Ημέρας Βαβέλ / Συν-ειρμός ΑμΚΕ Κοιν. Αλληλεγγύης και το Processwork Hub παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε πρόσφυγες και υποστήριξη (εκπαίδευση, εποπτεία, διεπαγγελματική συμβουλευτική) σε εργαζόμενους/ες φορέων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό. Στο προτεινόμενο στρογγυλό τραπέζι θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί η εμπειρία μας ως επόπτες και επόπτριες ομάδων εργαζομένων σε προγράμματα και δομές (ανοικτής φιλοξενίας ανθρώπων που ζητούν άσυλο, φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων).

Εμφανίζεται συχνά στις συναντήσεις εποπτείας το φαινόμενο οι εργαζόμενοι/ες να φέρνουν θέματα για συζήτηση και επεξεργασία με τρόπους και περιεχόμενο αντίστοιχο αυτών που οι πρόσφυγες φέρνουν σε αυτούς/ές. Οι απαιτήσεις που έχουν από τους επόπτες/τις επόπτριες αναπαράγουν επίσης συχνά τις «απαιτήσεις» των προσφύγων: να δοθούν μαγικές λύσεις, άμεσα, χωρίς να χρειαστεί μια ακόμη μετακίνηση από παγιωμένες θέσεις. Είναι ως εάν αυτή η αναπαραγωγή του ίδιου «σεναρίου» σε διαφορετικό πλαίσιο να διευκολύνει την κατανόηση και νοηματοδότησή του.

Είναι σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις οι επόπτες/επόπτριες να αποφύγουν να εγκλωβιστούν στην «ψευδοκατανόηση» που προσφέρει το κυρίαρχο αφήγημα περί τραύματος (που «δευτερογενώς» μεταδίδεται από τους πρόσφυγες στους εργαζόμενους) και να αποκαταστήσουν την πολυπλοκότητα, μοναδικότητα και ολότητα κάθε φαινομένου και εμπειρίας, «συν-κατασκευάζοντας» κατ’ αυτόν τον τρόπο μια πραγματικότητα που να νοηματοδοτείται από αυτά ακριβώς τα γνωρίσματα και όχι μερικές, μονοδιάστατες και ελλειμματικές προσεγγίσεις.

Μέσα από κλινικά παραδείγματα θα συζητήσουμε την αναπαραγωγή και εμπερίεξη του του αφηγήματος στο οποίο κυριαρχεί το «τραύμα» στην εποπτική διαδικασία. Θα αναδείξουμε την αξία και αναγκαιότητα της εποπτείας αλλά και τις προκλήσεις που απαντώνται σε αυτή τη διαδικασία και το πως τις κατανοούμε και δουλεύουμε με αυτές.

Ένα κλικ εδώ για το συνοπτικό πρόγραμμα του συνεδρίου (αρχείο pdf)

https://504eb9ce-8d3e-4907-afd7-cc8033fca296.filesusr.com/ugd/d2928b_ce02c4eacf6a4231a9e9f7929cd7d8c0.pdf

12ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο, 5-7/11/2021 Διαδικτυακή Διεξαγωγή

Συνοπτικό Πρόγραμμα: https://504eb9ce-8d3e-4907-afd7-cc8033fca296.filesusr.com…

Εγγραφές: https://www.hscap.gr/%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BC%CE%B1-%CE…
Ομαδικές Εγγραφές(3 και πλέον άτομα): https://www.hscap.gr/%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BC%CE%B1-%CE…
Εγγραφές Εργαστηρίων:
https://www.hscap.gr/copy-of-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BC%CE…

Πληροφορίες: info@hscap.g