Mar 062007
 
Χαριστήριο Γιώργου και Βάσως Βασιλείου
Σάββατο, 17 Μαρτίου 2007
Νέο Μουσείο Μπενάκη
09.00 – 19.00

Αγαπητοί φίλοι,

Η Βάσω Γ. Βασιλείου μάς συνόδευσε – τις κόρες της, εμάς τους κοντινούς συνεργάτες, που επωμιστήκαμε την κλινική και εκπαιδευτική ευθύνη του ΑΚΜΑ και όλους εμάς την Κοινότητα των Συστημικών Επιστημόνων της Ελλάδας και όχι μόνον – για μια εξαετία μετά την απώλεια του Γιώργου Βασιλείου.

Ο Γιώργος Βασιλείου… ένας «Δάσκαλος», που κρατώντας ακέραιες αξίες, αναζητούσε και άνοιγε νέο δρόμο συνεχώς στους τρόπους που οι άνθρωποι, οι οικογένειες και οι ομάδες τους, τα ζωντανά συστήματα θα δίδασκαν εμάς τους «ειδικούς» πώς να τους στηρίζουμε στην αναζήτηση του νοήματός τους στη ζωή σε μια πορεία προς την αυτονομία μέσα από και για την αλληλεξάρτηση. Έκαναν αυτό τον αγώνα μαζί με την Βάσω Γ. Βασιλείου και υπήρξαν πηγή χαράς γιατί –παρά τις τεράστιες αντικειμενικές αντιξοότητες- έζησαν πάντα όπως δίδασκαν.

Η Βάσω Γ. Βασιλείου με κόπο (δεν ήθελε να ζει χωρίς τον Γιώργο Βασιλείου) αποφάσισε να μας στηρίξει όσο το είχαμε ανάγκη, -πάλι όπως δίδασκε- λιτή, εξοικειωμένη με τον πόνο και απόλυτα διαθέσιμη.

Μαζί της στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε μια σπονδυλωτή σειρά Χαριστήριων στον Γιώργο Βασιλείου ημερίδων –τόσο μας χρειάστηκε για να έχουμε την αναγκαία απόσταση από την απώλειά του το 2001- και προλάβαμε να επιλέξουμε μαζί την πρώτη·

Θέλησε τελικά να είναι από την άλλη μεριά: αυτών που θα λάβουν την ευχαριστία- μαζί του. Έτσι τη συνοδεύσαμε εμείς πια, προχτές μόλις – με πόνο και χαρά για την πλήρη ζωή – στο τελευταίο ταξίδι. Η πρώτη μας ημερίδα – συμπίπτοντας σχεδόν με τα 40μερα της Βάσως Γ. Βασιλείου που η ψυχή της φεύγει πια από κοντά μας- ας είναι ένας ύστατος χαιρετισμός.

Οι Χαριστήριες ημερίδες μας θα είναι λοιπόν, όχι μνημόσυνο, αλλά ένα δώρο σε όλους μας, που γενναιόδωροι φίλοι, καταξιωμένοι επιστήμονες που γνώρισαν τους Βασιλείου, προσωπικά είτε από την δουλειά τους, μας χαρίζουν στη μνήμη τους και προς τιμήν τους. Οι συνεργάτες του ΑΚΜΑ με πολλή αγάπη, απλά φροντίζουμε για την παράδοση του δώρου.

Σκοπεύουμε, λοιπόν, να συναντηθούμε σε περίπου πέντε επιστημονικές ημερίδες. Κάθε φορά θα υπάρχει ένας κεντρικός προσκεκλημένος. Μέχρι τώρα προσκλήθηκαν και αποδέχτηκαν όλοι: οι Wendel Ray– με τον οποίο θα ξεκινήσουμε και θα μας φέρει μαζί του τον Bateson, τον Don Jackson, Jay Haley κ.α.- Kenneth Gergen, Salvador Minuchin και Karl Tomm. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα ξέρουμε – μετά τη φετινή συνάντηση της AGPA – ποιός θα δουλέψει μαζί μας στην τελευταία ημερίδα με έμφαση στη Συστημική Προσέγγιση της Θεραπείας Ομάδας.

Στον εκάστοτε κεντρικό προσκεκλημένο θα δοθεί ικανός χρόνος να παρουσιάσει στοιχεία των πηγών και της προσωπικής ανάπτυξης της σκέψης του, παράλληλα με τη ζωή και τη δράση του, εκβάλλοντας έως την σημερινή του διαμόρφωση ως Συστημικού Θεραπευτή και δασκάλου, και να κλείσει με ό,τι αυτός θεωρεί σημαντική, πρόσφατη κατανόησή του. Στη διαδρομή της ημερίδας ο ομιλητής θα διευκολυνθεί από Έλληνες συναδέλφους – επιλεγμένους από τη συνάφεια στη δουλειά και την προσέγγισή τους- που θα προσφέρουν ένα πλαίσιο διαλόγου μαζί του.

Παράλληλα, με μια μικρή ένθετη ενότητα σε κάθε ημερίδα, ένας Έλληνας- είτε ένας γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας- προσκεκλημένος θα προσφέρει, ελπίζουμε, μέσα από διαφορετικό επιστημονικό πεδίο και διαφορετική οπτική γωνία, μόνος ή σε συζήτηση, την ευκαιρία να αναστοχαστούμε «τα δικά μας», μέσα από μία αντίστιξη.

Τέλος, αν κατορθώσουμε να υπάρξει μια «κρίσιμη μάζα» σταθερής συμμετοχής σε όλη την σειρά των ημερίδων, ίσως προκύψει μια διεργασία που θα αξιοποιήσει όλο και περισσότερο τη συμβολή των ομάδων των συμμετεχόντων.

Η επιλογή των ημερίδων σχεδιάστηκε έτσι που να μας ταξιδέψει:

και στις πηγές της προσέγγισης -όχι σαν μνημεία ή κληρονομιά αλλά για να αναζητηθούν εκεί, ίχνη αντιλήψεων που αργότερα πήραν μορφή και στηρίζουν σημερινές εφαρμογές- έτσι ώστε να κάνουμε ό,τι μας δόθηκε δικό μας και όχι να το διαχειριζόμαστε ως μνήμη.
και σε δομικούς λίθους της εξέλιξης της επιστημολογίας, όπως διαμορφώνονταν σε συναλλαγή με το ιστορικό και επιστημονικό περιβάλλον τους
και τέλος, στις οριακές σημερινές εκβολές αυτής της πορείας,
ώστε, ξαναδιαβάζοντας το παρελθόν, έχοντας ζήσει την πορεία και ψηλαφώντας τις ρωγμές του σήμερα, να προσανατολιστούμε και να αναζητήσουμε τις εξόδους σε μία νέα φάση.

Για τους συνεργάτες του ΑΚΜΑ λοιπόν το ταξίδι αυτό είναι μια ισομορφική αναζήτηση, σε πολλά επίπεδα και πολλές εστίες, είναι η αναζήτηση…

… μιας νέας εξελισσόμενης ταυτότητας των ανθρώπων και των δικτύων τους μέσα στις διεργασίες και τις πληγές της παγκοσμιοποίησης,
… νέων κατανοήσεων στα πεδία και στις εφαρμογές της Συστημικής Προσέγγισης και,
…. μιας νέας εξελισσόμενης ταυτότητας της ίδιας της Ομάδας μας, στη νέα φάση του ΑΚΜΑ.

Είμαστε χαρούμενοι που θα είμαστε συνταξιδιώτες και μαζί μας θα είναι και οι νεότεροι συνάδελφοί μας.

Καλή αντάμωση.

Με εκτίμηση,
Πέτρος Πολυχρόνης Παιδοψυχίατρος Διευθυντής ΑΚΜΑ

Υ.Γ. Στο τέλος των ημερίδων θα συναντηθούμε μαζί και με όλους που επιθυμούν να τιμήσουν τους Βασιλείου, ώστε να κλείσουμε αυτό το ταξίδι με κορωνίδα την τιμητική αναφορά στο έργο τους και την επίδοση της ύλης για τον Χαριστήριο τόμο τους, σε μια πολύ ευρύτερη και ανοιχτή συνάντηση.

Πρόγραμμα Ημερίδας

09:00 – 10:00 Προσέλευση – Εγγραφή
10:00 – 10:15 Χαιρετισμός – Παρουσίαση Ημερίδας
10:15 – 12:00 Wendel A. Ray: On Being Cybernetic – Living Legacies of Gregory Bateson’s Research Team.
12:00 – 12: 30 Μικρές Ομάδες: οι συμμετέχοντες συζητούν σε 4άδες, γνωρίζονται, μοιράζονται σκέψεις, συναισθήματα πάνω στην εισήγηση και διαμορφώνουν διαπιστώσεις και ερωτήματα
12:30 – 13:00 Διάλλειμα – Καφές
13:00 – 14:00 Συζήτηση: Ο Wendel A. Ray συζητάει και απαντάει σε ερωτήματα των προσκεκλημένων – Ευφροσύνη Μουρελή και Κάτια Χαραλαμπάκη – αξιοποιώντας μηνύματα των ομάδων
14:00 – 15:30
Διάλλειμα – Ελαφρύ Μεσημεριανό
15:30 – 16:30 Γιώργος Μητακίδης: Η Επικοινωνία στην Εποχή της Κοινωνίας της Πληροφορίας και των Νέων Τεχνολογιών.
16:30 – 17:00 Διάλλειμα – Καφές
17:00 – 18:30 Wendel A. Ray: Listening to Relationships, Talking to Contexts – Advanced Skills for Doing Therapy Briefly
18:30 – 19:00 Συζήτηση / Κλείσιμο

Πληροφορίες Εγγραφής:

Για την εγγραφή σας στο Χαριστήριο, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το ΑΚΜΑ στη διέυθυνση: akma@otenet.gr

Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου
Ήβης Αθανασιάδου 34, 17562 Π.Φάληρο
τηλ: 210-9813208, 210-9824147
e-mail: akma@otenet.gr

 Leave a Reply

(required)

(required)