Mar 282010
 

Πηγή: Τα Νέα

15χρονος σε παγίδα θανάτου

Ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι, προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν πλήρωσε με τη ζωή του χθες το βράδυ την τυφλή τρομοκρατική βία, λίγα λεπτά αφότου άγνωστοι τοποθέτησαν σακ βουαγιάζ με εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το κτίριο της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων στα Κάτω Πατήσια. Το παιδί, μαζί με τη μητέρα και την αδελφή του που έψαχναν αποφάγια σε κάδους απορριμμάτων, εντόπισε τον σάκο, θεώρησε ότι μπορεί να περιέχει κάτι χρήσιμο και τον σήκωσε στα χέρια του. Η έκρηξη ήταν θέμα δευτερολέπτων και το παιδί διαμελίστηκε μπροστά στα μάτια της μάνας και της αδελφής του, οι οποίες τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η τραγωδία συνέβη στις έντεκα παρά είκοσι χθες το βράδυ στη συμβολή των οδών Ιακωβάτων και Φ. Πολίτου. Αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν σε ένα καφενείο σε μικρή απόσταση είδαν σε κατάσταση σοκ τη 45χρονη Ζάχρα Νατζάφι, αφγανή πρόσφυγα, να κρατά τη δεκάχρονη κόρη της, η οποία είχε χτυπήσει στο πρόσωπο και ήταν εξίσου σοκαρισμένη. Η γυναίκα ούρλιαζε και παρ΄ ότι δεν μιλά ούτε λέξη ελληνικά, έδωσε στους ανθρώπους που προσέτρεξαν να καταλάβουν ότι ο άνθρωπος που λίγο νωρίτερα είχε σκοτωθεί ήταν το μεγαλύτερο από τα δύο παιδιά της.

«Φύγαμε από το Αφγανιστάν για να γλιτώσουμε τον θάνατο από τις βόμβες και αυτός μας βρήκε στην Αθήνα» έλεγε μέσα στα αναφιλητά της στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής η Ζάχρα Νατζάφι, η οποία μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό κυρίως για προληπτικούς λόγους. Όπως ανέφερε στη διερμηνέα της ΕΛ.ΑΣ., από βόμβα έχασε και τον άντρα της Μοχάμετ και στην Ελλάδα έφτασε πριν από μερικούς μήνες μέσω Τουρκίας.

Με αυτήν την είδηση ξυπνήσαμε το πρωι… Ένα 15χρονο προσφυγόπουλο νεκρό, μια μάνα και αδερφή σοκαρισμένες και τραυματισμένες. ‘Φύγαμε από το Αφγανιστάν για να γλιτώσουμε το θάνατο από τις βόμβες και αυτός μας βρήκε στην Αθήνα’. Αυτή η φράση μου έμεινε από το άρθρο της εφημερίδας. Και η εικόνα αυτής της οικογένειας και δεκάδων άλλω καθημερινά να ψάχνουν στα σκουπίδια για κάτι χρήσιμο, κάτι που θα τους βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους εδώ στην αφιλόξενη και (με ελάχιστες εξαιρέσεις) παράνομη ζωή τους στην Αθήνα.