Mar 182018
 

Τις τελευταίες μέρες παίξαμε το Go Deep Game στον Κολωνό, φιλοξενούμενοι του κέντρου κοινότητας Επίκεντρο της Action Aid. To Go Deep Game του Κολωνού ήταν η πρώτη δράση του ταξιδιού που ξεκίνησε το πρόγραμμα “GoToDiverse” στο οποίο συμμετέχουν επτά εταίροι από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Rights Equality and Citizens της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι εταίροι του GoToDiverse προέρχονται από την Ελλάδα (Processwork Hub & ΑΚΜΑ), Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σκωτία και Ολλανδία.

Μέσα από βιωματικές δράσεις στις κοινότητες και σε συνεργασία με επτά εταίρους εξερευνούμε τον τρόπο με τον οποίον η ποικιλομορφία στην κοινότητα μπορεί η ποικιλομορφία και η διαφορετικότητα μιας κοινότητας μπορεί να την εμπλουτίσει περισσότερο από ότι την αποδυναμώνει. Η ποικιλομορφία των εταίρων του προγράμματος του GoDeep Network είναι ένας καθρέφτης αυτού του πλούτου.

Το πρόσφατο Go Deep Game στον Κολωνό ήταν η πρώτη δράση 18μηνου προγράμματος. Ήταν συνδυασμός εφαρμογής του Go Deep Game και εκπαίδευσης συντονιστών για το παιχνίδι.

Ξεκινήσαμε το ταξίδι του GoToDiverse project στον Κολωνό. Από τις πρώτες μέρες του Go Deep Game αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε τις διαφορετικές πλευρές της κοινότητας εκεί. Η περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου συναντώνται το παρελθόν και το μέλλον. Η περιοχή του Λόφου Κολωνού, με το πάρκο που γεμίζει από κατοίκους της γειτονιάς που συναντώνται στα μονοπάτια του. Η γειτονιά γύρω από το Επίκεντρο με τα σχολεία και τα μαγαζιά.

Παίξαμε τρεις “γραμμές” από τις έξι του παιχνιδιού, αναζητώντας το δυναμικό της κοινότητας: τη γραμμή του Οράματος (Vision line), τη γραμμή της Δημιουργικότητας (Creativity line) και τη γραμμή της Σύμπνοιας (Togetherness Line).

Οι παίκτες της γραμμής του Οράματος βγήκαν στη γειτονιά αναζητώντας τα όνειρα των κατοίκων για τη γειτονιά τους. Όλοι μαζί δημιούργησαν εικόνες, φράσεις και ζωγραφιές για αυτά τα όνειρα. Το συλλογικό όραμα περιγράφει μια κοινότητα με περισσότερο πράσινο, περισσότερη σύνδεση ανάμεα στον κόσμο και πιο πολλές δραστηριότητες στη γιετονια.

Οι παίκτες της γραμμής της Δημιουργικότητας αναζήτησαν τα ταλέντα των κατοίκων και δημιούργησαν στιγμές έκφρασης αυτών των ταλέντων. Έφτιαξαν ένα ‘δέντρο με όνειρα’ για τον Κολωνό.

Οι παίκτες της γραμμής της Σύμπνοιας εξερεύνησαν τη δυνατότητα δημιουργίας ασφαλούς χώρου για σύνδεση και έκφραση, αξιοποιώτνας την ισχύ του προφορικού λόγου. Έκαναν ένα δρώμενο με τη συλλογική δημιουργία ενός ποιήματος που έφτιαξε η κοινότητα.

To Go Deep Game οδηγεί σε μια βαθύτερη κατανόηση όσων χρειάζεται το “πεδίο” μιας κοινότητας και στην πορεία εμπλέκει όλο και περισσότερους ανθρώπους από τη γειτονιά, μέσα από δραστηριότητες και δρώμενα. Οι υπο-ομάδες από τις τρεις γραμμές του παιχνιδιού που παίχτηκαν συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μια σειρά από δρώμενα στο δρόμο καθώς και στο Επίκεντρο. Έγινε ένα θέατρο δρόμου, μια αλυσίδα φράσεων (chain of spoken words), συλλογή των ονείρων και των ταλέντων της κοινότητας, καθώς και ένα γεύμα με χορό και μουσική στο Επίκεντρο. Δημιουργήθηκαν ρωγμές σε όλα αυτά που μας χωρίζουν, καθώς και σε εμπόδια πολιτισμικών και γλωσσικών διαφορών.

Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Η ομάδα των εταίρων θα συνεχίσει τη δράση της για τους επόμενους 18 μήνες, εμπλουτίζοντας το παιχνίδι με τη γνώση που προστίθεται από κάθε εφαρμογή του.

Ένα κλικ εδώ για περισσότερες φωτογραφίες από τη δράση!