Jul 272015
 

ben rivers

Το Θέατρο Playback ως εργαλείο προσωπικής και κοινωνικής αλλαγής
(εργαστήρι – ομιλία)

Αθήνα, 17-20 Σεπτεμβρίου 2015
Εισηγητής: Ben Rivers
Διοργάνωση: Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός»
 

Η Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» διοργανώνει τετραήμερο εργαστήριο με τον Ben Rivers. O Ben είναι επαγγελματίας του Playback Theater και δραματοθεραπευτής. Εξειδικεύεται στη χρήση του συμμετοχικού θεάτρου στην κινητοποίηση της Κοινότητας, τον πολιτιστικό ακτιβισμό και στην αντιμετώπιση του συλλογικού τραύματος. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη δουλειά του στη Μέση Ανατολή όπου εργάζεται με κοινότητες που έχουν υποστεί συστημική καταπίεση και πολιτική βία.

Σε αυτό το βιωματικό εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν μεθόδους αφήγησης και σκηνικής αναπαράστασης προσωπικών ιστοριών καταπίεσης, συνενοχής, πολιτικής αφύπνισης και εποικοδομητικής δράσης. Με αφορμή τις εμπειρίες των συμμετεχόντων και περιπτώσεις (case studies) από όλον τον κόσμο θα παρουσιαστεί ο ρόλος του θεάτρου Playback ως εργαλείο προσωπικού και κοινωνικού μετασχηματισμού.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα που έχουν προηγούμενη εκπαίδευση και εμπειρία στο Θέατρο Playback.

Εργαστήριο: 17-20 Σεπτεμβρίου 2015

(Πέμπτη 17/9 18:00 – 22:00, Παρασκευή 18/9 18:00 – 22:00, Σάββατο 19/9 09:30 – 15:00, Κυριακή 20/9 09:30 – 17:00)

Κόστος: 80€, €60 (άνεργοι, φοιτητές)

Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες, η συμμετοχή σας θα ισχύει με την καταβολή 40€ ως προκαταβολή. Το κόστος συμμετοχής έχει διαμορφωθεί προκειμένου να καλυφθούν τα βασικά έξοδα του συντονιστή, της διοργάνωσης και του χώρου που θα φιλοξενήσει το σεμινάριο. Αναγνωρίζοντας την οικονομική δυσκολία που μπορεί να έχει ο καθένας και η καθεμία από εμάς αυτήν την περίοδο, σε περίπτωση που το κόστος είναι απαγορευτικό αλλά η επιθυμία μεγάλη παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας: athensben@yahoo.com

Γλώσσα

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στα Αγγλικά. Προκειμένου να διατηρηθούν τα δίδακτρα χαμηλά δεν θα υπάρχει επίσημος μεταφραστής/τρια αλλά θα φροντίσουμε τα ίδια τα μέλη του σεμιναρίου να μεταφράζουμε στα Ελληνικά όποτε υπάρξει ανάγκη.

Όροι Συμμετοχής

Προς όφελος της ομαδικής διεργασίας είναι απαραίτητη η παρακολούθηση όλου του σεμιναρίου. Γι’ αυτόν τον λόγο σας καλούμε να δηλώσετε συμμετοχή μόνο εάν μπορείτε να δεσμευτείτε ότι θα συμμετέχετε με συνέπεια σε κάθε συνάντηση του εργαστηρίου. Το σεμινάριο είναι βιωματικό και θα χρειαστείτε άνετα ρούχα κι ένα ζευγάρι κάλτσες. Επίσης, σας ζητάμε να προσέρχεστε στον χώρο 10 λεπτά πριν από την έναρξη κάθε συνάντησης.

Δήλωση Συμμετοχής

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε επικοινωνείστε μαζί μας στο email: athensben@yahoo.com

Ομιλία:

Όσοι ενδιαφέρονται να ακούσουν τον Ben Rivers να παρουσιάζει την προσφορά του θεάτρου στην ενδυνάμωση της κοινότητας, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία του με θέμα “Το Θέατρο Playback στον αγώνα απελευθέρωσης της Παλαιστίνης”, όπου θα μιλήσει για την πρωτοβουλία του Freedom Theater “Freedom Bus” και τη χρήση του Θεάτρου Playback ως μέσο ενδυνάμωσης, ευαισθητοποίησης και πολιτικής αλλαγής στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Η ομιλία θα γίνει το Σάββατο 19/9, στις 20:30, σε συνεργασία με το “Συνεργείο”, Κολωνού 31, Αθήνα. Η είσοδος για την ομιλία είναι ελεύθερη και ανεξάρτητη του εργαστηρίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Βιογραφικό Σημείωμα 

Ο Ben Rivers εξειδικεύεται στη χρήση του θεραπευτικού και συμμετοχικού θεάτρου με στόχο την ενεργοποίηση της κοινότητας, τον πολιτιστικό ακτιβισμό και την αντιμετώπιση της συλλογικής αντίδρασης στο τραύμα. Έχει διδάξει και εργαστεί στην Ασία, στην Αυστραλία, στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αμερική δουλεύοντας εκτενώς με κοινότητες που έχουν υποστεί θεσμική καταπίεση και πολιτική βία. Είναι ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας του Freedom Theater, FreedomBus (Τζενίν, κατεχόμενη Παλαιστίνη) και συνιδρυτής της Αραβικής Σχολής Playback (Βυρηττός, Λίβανος). Είναι κάτοχος Master of Arts στην Συμβουλευτική Ψυχολογία με ειδικότητα τη Δραματοθεραπεία από το California Institute of Integral Studies των Η.Π.Α. και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο New England της Αυστραλίας. Τα ακαδημαϊκά του άρθρα έχουν εκδοθεί σε επιστημονικά περιοδικά σε όλον τον κόσμο. Είναι εγγεγραμμένος Δραματοθεραπευτής στο North American Drama Therapy Association. Επίσης, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής θεάτρου playback από το Centre for Playback Theatre της Νέας Υόρκης. Ζει στο Κάιρο, όπου εργάζεται ως επιμορφωτής, ψυχοθεραπευτής και επαγγελματίας θεάτρου.

Υπέυθυνη Διοργάνωσης: Βέρα Λάρδη
Συνεργάτες: Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Χριστίνα Φραγκιαδάκη

Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας “Παλμός”
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Λάμπρος Γιώτης
Κλεισθένους 3, Πλατεία Κοτζιά (Αθήνα) – πλησίον μετρό «Ομόνοια» και «Μοναστηράκι»

Πληροφορίες
www.therapy-playback.gr
palmos6.wordpress.com
εκπαίδευση στο θέατρο Playback 

Ένα κλικ εδώ για το άρθρο του Ben Rivers: Narrative power: Playback Theatre as cultural resistance in Occupied Palestine (αρχείο pdf, αγγλικά)