Nov 242011
 

Το εμπόριο, συνδεδεμένο εδώ και χιλιετίες με την ανθρώπινη ιστορία, έφερε κοντά μακρινούς πολιτισμούς, διαφορετικές κουλτούρες και ανθρώπους. Γνώσεις και εμπειρίες ταξίδεψαν μαζί με τα προϊόντα και τα αγαθά σε όλο τον πλανήτη. Στην πορεία φτιάχτηκαν ολιγαρχίες, μονοπώλια, πολυεθνικές, το εμπόριο υποτάχθηκε στο κυνήγι του κέρδους, τα προϊόντα και τα αγαθά έγιναν εμπορεύματα.

Σήμερα, στα πλαίσια της παγκόσμιας “ελεύθερης αγοράς”, η οικονομία της ατελείωτης συσσώρευσης κερδών και της αδιαφάνειας είναι μια οικονομία που καταρρέει, μια ιστορία που παρακμάζει. Κι εμείς καταναλώνουμε μαζικά προϊόντα για τα οποία δεν γνωρίζουμε τίποτα, παρά μόνο την τιμή τους. Περνάμε τη μισή μας ζωή σε ανελεύθερες δουλειές, που σπάνια διαλέγουμε, και ανεχόμαστε την ανεργία, τη φτώχεια και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Και αναρωτιόμαστε: Μπορούμε να δημιουργήσουμε οικονομικές συναλλαγές που να βελτιώνουν και να ομορφαίνουν τις ζωές όλων μας; Μπορούμε να φτιάξουμε εναλλακτικά δίκτυα εμπορίου, αντί να ζούμε για την Οικονομία των λίγων;

Στο Συνεταιρισμό Αλληλέγγυας Οικονομίας “Συν Aλλοις” απαντάμε καταφατικά. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που εργαζόμαστε ισότιμα και συλλογικά, δίχως μετόχους και αφεντικά, με κύριο στόχο τη διακίνηση των προϊόντων και της ιδέας του εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου. Ενός εμπορίου, που εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών. Που μεταφέρει μέσω των προϊόντων την ιστορία των ανθρώπων που τα παράγουν, τη ζωή και τον αγώνα τους. Που έχει στόχο την αυτονομία και την αξιοπρεπή ανταμοιβή των παραγωγών, την πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα σε προσιτή τιμή για τους καταναλωτές, την αρμονική συνύπαρξη με το φυσικό περιβάλλον.

Το δημιουργικό πείραμα που έκανε ο Συνεταιρισμός “ο Σπόρος” πριν έξι χρόνια έγινε μια πραγματικότητα που μας έκανε να δούμε στην πράξη ότι αυτός ο άλλος δρόμος δεν είναι μόνο επιθυμητός, ούτε απλά εφικτός. Είναι ήδη υπαρκτός και καθημερινά πολλαπλασιάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και την Ελλάδα τα εγχειρήματα και τα δίκτυα της αλληλέγγυας οικονομίας. Δεν σας καλούμε, λοιπόν, στον καινούργιο μας χώρο, απλά ως πελάτες. Στις κρίσιμες μέρες που ζούμε, αναζητούμε συμμέτοχους σε μια κοινή προσπάθεια, να ξαναπάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας

Νηλέως 35, Θησείο (χάρτης εδώ)

www.synallois.org

ένα κλικ εδώ για το φυλλάδιο

 Leave a Reply

(required)

(required)