Nov 012017
 

Το Processwork Hub  συνεργάζεται για δεύτερη χρονιά με τη «Διοτίμα» συντονίζοντας συναντήσεις εποπτείας με τους επαγγελματίες πεδίου της οργάνωσης για το πρόγραμμα «Πρόληψη, διαχείριση και παροχή νομικής βοήθειας σε περιστατικά έμφυλης βίας σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας προσφύγων στην Αττική (Σκαραμαγκάς, Μαλακάσα, Οινόφυτα, Ριτσώνα).

Πηγή: www.diotima.org.gr

Πρόγραμμα για την έμφυλη βία στις δομές φιλοξενίας σε συνεργασία με το UNHCR

Ως μέρος της προσπάθειας ενίσχυσης της προστασίας των ευάλωτων ομάδων του προσφυγικού πληθυσμού που διαμένουν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα και ειδικότερα άτομα τα οποία έχουν υποστεί ή αντιμετωπίζουν κίνδυνο έμφυλης βίας όπως γυναίκες αρχηγοί οικογενειών, νεαρά κορίτσια κ.α., το ΚΓΜΕ Διοτίμα σχεδίασε και υλοποιεί με χρηματοδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), συγκεκριμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων που αφορά στην παροχή υπηρεσιών ολοκληρωμένης υποστήριξης και διαχείρισης περιστατικών έμφυλης βίας (GBV case management) στην περιοχή της Αττικής, της Κεντρικής Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

Το ΚΓΜΕ Διοτίμα δραστηριοποιείται ως φορέας παροχής υπηρεσιών πρόληψης και προστασίας σε περιστατικά έμφυλης βίας από το 1989. Από το Σεπτέμβριο του 2017 έχει εκκινήσει τις εργασίες του προγράμματος «Πρόληψη, διαχείριση και παροχή νομικής βοήθειας σε περιστατικά έμφυλης βίας σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας προσφύγων στην Αττική (Σκαραμαγκάς, Μαλακάσα, Οινόφυτα, Ριτσώνα), Θεσσαλία (Λάρισα-Κουτσόχερο, Βόλος, Τρίκαλα) και Κεντρική Ελλάδα (Θερμοπύλες)».

Οι ομάδες του πεδίου έχουν ξεκινήσει και παρέχουν τις ακόλουθες υπηρεσίες οι οποίες είναι στοχευμένες σε ενήλικες γυναίκες και άντρες και νεαρά κορίτσια 16 ετών και άνω:

  1. Ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε επιβιώσασες/επιβιώσαντες έμφυλης βίας.
  2. Νομική συμβουλευτική και νομική βοήθεια από την κινητή μονάδα δικηγόρων του οργανισμού.
  3. Δημιουργία προστατευόμενων χώρων για γυναίκες πρόσφυγες σε κάθε ανοιχτή δομή φιλοξενίας που υλοποιείται το πρόγραμμα, με σκοπό την ενίσχυση της αυτονομίας τους, και την ενεργοποίησή τους μέσω της πραγματοποίησης εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων.
  4. Δράσεις κινητοποίησης της κοινότητας και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού που φιλοξενείται στις συγκεκριμένες δομές φιλοξενίας σε θέματα που αφορούν την έμφυλη βία.
  5. Ανάδειξη των θεμάτων που αφορούν τις γυναίκες και τη δημιουργία μιας επιτροπής που θα απαρτίζεται από γυναίκες, η οποία θα έχει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που θα αφορούν την κάθε ανοιχτή δομή φιλοξενίας.

Η κάθε ομάδα στο πεδίο είναι στελεχωμένη με εκπαιδευμένους επαγγελματίες πάνω σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας με τις ακόλουθες ειδικότητες:

  1. Κοινωνική Λειτουργό
  2. Ψυχολόγο
  3. Διερμηνέα
  4. Τοπική συντονίστρια
  5. Δικηγόρο

Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν focus groups τόσο με γυναίκες όσο και με άντρες πρόσφυγες, χρησιμοποιώντας την τεχνική PLA (Participatory Learning Action). Ο σκοπός των συγκεκριμένων συναντήσεων ήταν για να γίνει μια καταγραφή των αναγκών τους και παράλληλα να δώσουμε την δυνατότητα στα μέλη της κοινότητας να τοποθετηθούν σε σχέση με ζητήματα έμφυλης βίας, ώστε στη συνέχεια να τους εμπλέξουμε να συνεργαστούν με τα μέλη των ομάδων του πεδίου και να σχεδιάσουν από κοινού ένα πλάνο δράσης για κάθε δομή φιλοξενίας.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων τόσο τα μέλη των ομάδων όσο και οι εξυπηρετούμενες πρότειναν τις δραστηριότητες που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και εμπλέκοντας και τους υπόλοιπους φορείς της δομής πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δραστηριότητες με μεγάλη επιτυχία.

Επίσης, τα focus groups βοήθησαν τις ομάδες του πεδίου να εντοπίσουν οτι τόσο ο γυναικείος, όσο και ο αντρικός πληθυσμός επισήμανε την ανάγκη να ενημερωθεί για νομικά ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα του. Οπότε μια από τις πρώτες δράσεις που σχεδιάστηκαν μαζί με την κοινότητα ήταν η διεξαγωγή info legal συναντήσεων.

Η εξέλιξη αυτών των δράσεων ήταν να ξεκινήσουν συναντήσεις με την κοινότητα σε εβδομαδιαία βάση με σκοπό να συζητηθούν θέματα πρόληψης και ενημέρωσης στοχευμένα στην έμφυλη βία (π.χ. η θέση της γυναίκας).

Αξίζει να σημειωθεί οτι αυτές οι συναντήσεις είχαν την αποδοχή της κοινότητας, αλλά δεν υπήρχε η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με τη συμμετοχή αντρών και γυναικών. Επειδή όμως ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι να δημιουργηθούν επιτροπές γυναικών που θα συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των δομών, οι ομάδες του πεδίου δουλεύουν εντατικά προς αυτή τη κατεύθυνση.