Sep 152017
 

Εδώ στα νότια, παρέα με μαζούτ και συνεργεία καθαρισμού στις γειτονιές μας. Δύσκολες μέρες για το Σαρωνικό. Θες να βοηθήσεις; Διάβασε παρακάτω.

Αντιγράφω εδώ από ανάρτηση στο facebook.

Εγώ, μπορώ να βοηθήσω στην αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής του Σαρωνικού;
Μπορείς! Θέλεις;

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τα ζώα που πεθαίνουν από το πετρέλαιο που έχει κολλήσει πάνω τους και να καθαρίσουμε την παραλία από την πίσσα. Σύμφωνα με τους ειδικούς θα χρειαστούν έως και 10 χρόνια για να καθαρίσουν πλήρως τα μολυσμένα ύδατα στον Σαρωνικό και να εξαφανιστούν οι καταστροφικές συνέπειες της ρύπανσης… ο καθαρισμός της θάλασσας θα πάρει καιρό και πολύ προσπάθεια απ’ όλους μας. Για αρχή, ας δώσουμε προτεραιότητα στα ζωάκια που δε φταίνε σε τίποτα.

Στον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής – ΑΝΙΜΑ, και στα ειδικευμένα κέντρα MOΜ , ΑΡΙΩΝΑ και ΑΡΧΕΛΩΝ γνωρίζουν πως να βοηθούν ανήμπορα ζωάκια. Αν μένεις κοντά σε κάποιο απο αυτά τα κέντρα, πήγαινε να βοηθήσεις. Αν βρεις ένα ζωάκι σε κακή κατάσταση, είναι σημαντικό να μην το αφήσεις να ξαναμπεί στο νερό, στην προσπάθειά σου να το πιάσεις. Μπες ανάμεσα στη θάλασσα και σ΄αυτό , κυκλώστε το και πιάσε το προσεκτικά με ένα πανί, βάλτο σε ένα κουτάκι και πήγαινέ το εκεί! Σπάνια είδη πουλιών, θαλασσοπούλια και διάφορα μικρά ζώα χρειάζονται τη βοήθειά μας άμεσα.

Μπορείς να βοηθήσεις στην αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής του Σαρωνικού:

  1. Αν έχεις την καλή διάθεση να βοηθήσεις τα ανήμπορα ζώα.
  2. Αν έχεις την οικονομική δυνατότητα να βοηθήσεις στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού. Επικοινωνήστε με τα κέντρα ANIMA, MOΜ , ΑΡΙΩΝΑ και ΑΡΧΕΛΩΝ για να δείτε τι έχουν περισσότερο ανάγκη αυτή τη στιγμή.
  3. Αν έχεις ένα μαγαζί σε κεντρικό σημείο, μπορείς να κάνεις share αυτό το post και να δηλώσεις το κατάστημά σου ως σημείο συλλογής εξοπλισμού, από τους διάφορους εθελοντές της περιοχής σου.
  4. Αν έχεις μεταφορικό μέσο μπορείς να μεταφέρεις τον εξοπλισμό από το μαγαζί που συλλέγει τα σύνεργα στους συλλόγους που προστασίας ζώων.
  5. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε την ύπαρξη ζώων που έχουν πρόβλημα, επικοινωνήστε άμεσα για περαιτέρω οδηγίες στα παρακάτω τηλέφωνα:

– Για πτηνά και άλλα ζώα με την ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, στα τηλ. 210 9510075 & 6972664675

– Αν πρόκειται για φώκια με τη MOΜ – ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΑΣ, στο 2105222888 ή στο 6942494471

– Αν πρόκειται για δελφίνι με τον ΑΡΙΩΝΑ, στα τηλέφωνα 6945531850, 6945644994, 6972664675

– Αν πρόκειται για θαλάσσια χελώνα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, στα τηλέφωνα 2108144444 ή 6941511511

Τι να κάνω αν βρω ένα πετρελαιωμένο πουλί και δεν έχω τη δυνατότητα να το μεταφέρω στους ειδικούς ;

Υλικά που θα χρειαστούν:

  1. Άφθονο λάδι – Το λάδι είναι το πιο αποτελεσματικό υλικό για τον καθαρισμό πετρελαίου
  2. γάντια κουζίνας ή κήπου
  3. πανιά (παλιά ρούχα, βετέξ, πετσέτες)
  4. Καολίνη-Πηκτίνη (π.χ. Kaopectate) για το στομάχι
  5. αντιφλεγμονώδεις οφθαλμικές σταγόνες (π.χ. Garamat)
  6. χάρτινα ρολά, εκείνα που βρίσκουμε στα χαρτιά κουζίνας ή χαρτιά υγείας. Χρησιμοποίησέ το για να καλύψεις το κεφαλάκι του πτηνού κατά τη διάρκεια του καθαρισμού

Τα πετρελαιωμένα πουλιά μπορούν να σωθούν αν ενεργήσουμε έγκαιρα και τους παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες.

  1. Τυλίξτε το πουλί με μια πετσέτα ή πανί προκειμένου να μην χάνει θερμότητα αλλά και να μην αποπειράται να καθαρίσει μόνο του το φτέρωμά του (καταπίνοντας άθελά του πετρέλαιο). ΠΡΟΣΟΧΗ! Το πουλί δεν γνωρίζει ότι θέλετε να το βοηθήσετε και γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχετε τα πιθανά επικίνδυνα ραμφίσματα του. Χρησιμοποιήστε τα χάρτινα ρολά για να καλύψετε το κεφαλάκι του πτηνού κατά τη διάρκεια του καθαρισμού. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι μεγαλόσωμοι γλάροι, οι κορμοράνοι αλλά και οι ερωδιοί που μπορεί να εκτινάξουν τον λαιμό τους με απρόσμενη ταχύτητα.
  2. Αν μπορείτε χορηγήστε του Καολίνη-Πηκτίνη (π.χ. Kaopectate) για το στομάχι. Προτείνεται δόση 2 ml για ένα πουλί μεγέθους Ασημόγλαρου ή ερωδιού.
  3. Αν μπορείτε χορηγήστε του αντιφλεγμονώδεις οφθαλμικές σταγόνες (π.χ. Garamat).
  4. Το φτέρωμα και το υπόλοιπο σώμα του πουλιού θα πρέπει στη συνέχεια να ξεπλυθεί πάρα πολύ προσεκτικά με λάδι και χλιαρό νερό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό, εάν δεν νιώθεται ότι τα καταφέρνετε τοποθετήστε το πουλί σε ένα σκοτεινό χαρτοκιβώτιο, ανοίξτε τρύπες στο κουτί για για να εκτονώνονται οι αναθυμιάσεις από το πετρέλαιο δείτε αν μπορείτε να το στείλτε με κάποιο τρόπο σε κάποιον που γνωρίζει περισσότερα.
  5. Επικοινωνήστε άμεσα για περαιτέρω οδηγίες με το πλησιέστερο Κέντρο Περίθαλψης