Mar 302009
 


Το Σαββατοκύριακο 28-29 Μάρτη, ήμουν στη Σύρο για ένα σεμινάριο για εκπαιδευτικούς. Η πρωτοβουλία για την οργάνωση του σεμιναρίου ήταν του Κέντρου Πρόληψης Κυκλάδων ‘Θησέας’ και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων. Το σεμινάριο έγινε στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ερμούπολης, σε έναν εκπληκτικό χώρο, φτιαγμένο με μεράκι και φροντίδα. Χώρος ηλιόλουστος φιλόξενος. Η ομάδα των 45 εκπαιδευτικών ήταν κυρίως από τη Σύρο, αλλά και από τα γύρω νησιά.

Το θέμα του σεμιναρίου ήταν ‘Επίλυση Συγκρούσεων στο Σχολείο’, με έμφαση σε βιωματική δουλειά πάνω σε αρχές της επίλυσης συγκρούσεων. Δουλέψαμε πάνω σε δεξιότητες επικοινωνίας και εξερευνήσαμε τους ρόλους μέσα στο σχολείο. Ξεκινήσαμε από δουλειά με το εαυτό μας για να μπορέσουμε να στηρίξουμε και τους άλλους. Είδαμε τη σύγκρουση σαν μια πολυεπίπεδη διεργασία που είναι ταυτόχρονα εσωτερική, διαπροσωπική και κοινωνική. Αναζητήσαμε λύσεις σε προβλήματα που να προέρχονται μέσα από το ίδιο το πρόβλημα και τον τρόπο έκφρασης του.

Η ομάδα των εκπαιδευτικών ‘βούτηξε στα βαθιά’ με προσωπική δουλειά σε δυάδες και σε μικρές ομάδες. Η φιλοξενία στη Σύρο ήταν ζεστή και ανθρώπινη. Η ομάδα πλούσια και δημιουργική. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Αναστασία Προκοπίου και την Λιάνα Τσαρουχά (από το Κέντρο Πρόληψης Κυκλάδων ‘Θησέας’) και στην Τάνυα Σκρέτα και Χρυσάννα Διαμαντή (από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) για το μεράκι και τη φροντίδα που βάλανε στην οργάνωση του σεμιναρίου!

 Leave a Reply

(required)

(required)