Mar 282007
 

πηγή κειμένου: ΕΠΙΨΥ

” Το Ελληνικό Πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας κατά του Κοινωνικού Στίγματος της Σχιζοφρένειας, που υλοποιείται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, στα πλαίσια των δράσεών του για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στην ψυχική διαταραχή έχει συστήσει ένα πρόγραμμα «κυνηγών στίγματος».

Οι «κυνηγοί στίγματος» είναι ένα δίκτυο ευαισθητοποιημένων και κινητοποιημένων πολιτών απέναντι στα ζητήματα αποστιγματισμού της ψυχικής διαταραχής. Σκοπός τους είναι να παλέψουν ενάντια στις ανακριβείς και στιγματιστικές αναπαραστάσεις της ψυχικής νόσου και των ατόμων με σοβαρή και χρόνια ψυχική διαταραχή, όπως αυτές παρουσιάζονται και αναπαράγονται σε τηλεοπτικές σειρές, δελτία ειδήσεων, ενημερωτικές ή ψυχαγωγικές εκπομπές, ταινίες, ραδιοφωνικές εκπομπές, τραγούδια, διαφημίσεις, παιδικά βιβλία, προϊόντα, εφημερίδες και περιοδικά.

Οι κυνηγοί στίγματος, αφού εντοπίσουν το υλικό που στιγματίζει, ενημερώνουν το Ελληνικό Πρόγραμμα, το οποίο στη συνέχεια αναλαμβάνει την αποστολή επιστολών «ευγενικής διαμαρτυρίας» σε κανάλια, σε δημοσιογράφους και στελέχη των ΜΜΕ, καθώς και σε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν με ακατάλληλο τρόπο τις ψυχικές ασθένειες για τη διαφημιστική προώθηση των προϊόντων τους, επισημαίνοντας τους μύθους και τα στερεότυπα που αναπαράγονται, αλλά κυρίως τις αρνητικές έως και τραγικές επιπτώσεις που έχει αυτό στις ζωές των ασθενών και των οικογενειών τους.

Απώτερος στόχος αυτής της προσπάθειας, η οποία έχει αφοσιωμένους υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο, είναι η αγωγή και ευαισθητοποίηση της κοινότητας γύρω από την ψυχική διαταραχή , δίνοντας έμφαση στην ακούραστη μάχη που δίνουν καθημερινά οι ασθενείς και οι οικογένειές τους ενάντια στο στίγμα της ψυχικής νόσου. Οι κυνηγοί στίγματος είναι, συνεπώς, επιφορτισμένοι με το δύσκολο έργο της ευαισθητοποίησης και του αποστιγματισμού επιδιώκοντας να γκρεμίσουν τα τείχη της άγνοιας, της προκατάληψης και των άδικων διακρίσεων, προωθώντας τη γνώση, την κατανόηση και το σεβασμό. Άλλωστε, οι ασθενείς με χρόνια και σοβαρή ψυχική διαταραχή είναι πρώτα και πάνω από όλα άνθρωποι, που στο πρόσωπό τους δοκιμάζεται η ευαισθησία μας.

Πώς μπορείς να μας βοηθήσεις

Ως κυνηγός στίγματος, θα σου προτείναμε να ξεκινήσεις με το να γίνεις πιο παρατηρητικός /ή όσον αφορά το αγαπημένο σου τηλεοπτικό πρόγραμμα, την εφημερίδα που διαβάζεις, ή κάποια ταινία που είδες πρόσφατα.

Όταν διαπιστώνεις ότι τα θέματα γύρω από την ψυχική ασθένεια ή τα άτομα με ψυχική διαταραχή παρουσιάζονται με αρνητικό τρόπο, τηλεφώνησε στο Ελληνικό Πρόγραμμα (210-6170824) ή στείλε e-mail στο stigma@epipsi.gr. Κάνε το ίδιο, όταν η ψυχική διαταραχή παρουσιάζεται με τρόπο θετικό.”

Διαβάστε περισσότερα στο site του ΕΠΙΨΥ…


 Leave a Reply

(required)

(required)