Mar 062007
 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αντιγόνη Γύρα
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Μάρω Θεοδωράκη
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: Ιωάννα Καμπυλαύκα – Αντιγόνη Γύρα
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Βίκυ Αδάμου
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Διονύσης Ευθυμιόπουλος
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ: Άννα Τσιχλη
ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Ελένη Ταξέρη
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ: Κινητήρας
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Γιώργος Νικολαίδης
ΒΟΗΘΟΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΥ: Ανθή Θεοφιλίδου

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Αλίκη Αβδελοπούλου, Χριστίνα Γερογιάννη, Πάρις Ερωτοκρίτου, Φλώρα Καλομοίρη, Γεράσιμος Πετικάρης, Ιωάννα Ραμπαούνη , Ευγενία Σιγαλού. Στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας η Βίκυ Αδάμου.
Ακούγονται αποσπάσματα από: Μ. Γιουρσενάρ, Κ.Π. Καβάφη, Ι. Καμπανέλλη, Γ. Ρίτσο, Δ. Ζαγορά και
ανώνυμες μαρτυρίες γυναικων που έχουν παραχωρηθεί απο τη Διεθνή Αμνηστία.

Η ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣχοροθέαμα παρουσιάζει την παράσταση ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑΟΡΑΤΗ στο Φεστιβάλ του Δήμου Κερατσινίου “Συναντήσεις με το Αύριο” από 15 έως 18 Μαρτίου 2007 στο Δημοτικό θέατρο Κερατσινίου και από 21 εως 24 Μαρτίου στο 6ο Φεστιβαλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων στο ΘΗΣΕΙΟΝ «ένα θέατρο για τις τέχνες».

Μια παράσταση μουσικής, κίνησης, λόγου και σιωπής εμπνευσμένη απο τον χαρακτήρα της Κλυταιμνήστρας και αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες που σιωπούν αντί να κραυγάζουν.

Η Κλυταιμνήστρα προσεγγίζεται όχι ως μια μοιχός -φόνισσα αλλά ως μια γυναίκα – μάνα – ερωμένη που οδηγήθηκε στο έγκλημα από έλλειψη αγάπης. Η βία φέρνει βία και η πράξη της γυναίκας αυτής μπορεί να θεωρηθεί απάντηση στη βία που είχε εισπράξει από τον σύντροφο της. Η γυναίκα θύτης αποτελέι επαναστατική μορφή στα κοινωνικά δεδομένα σε αντίθεση με τη γυναίκα θύμα που η κοινωνία την έχει μάθει να υπομένει, να δέχεται και να σιωπά.

Η έλλειψη της αγάπης σε κάνει αόρατο, λέει η Γιουρσενάρ, και οι αόρατες Κλυταιμνήστρες πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, γύρω μας. Σε μια στιγμή που ψηφίστηκε επιτέλους ο νόμος κατά της ενδοοικογενειακής βίας και στην Ελλάδα, η παράσταση του ΚΙΝΗΤΗΡΑ εκθέτει τα “προϊόντα” που προκάλεσαν την πράξη της Κλυταιμνήστρας: Απόρριψη, Μοναξιά, Ψυχολογική Βία, Υποτίμηση και φιλοδοξεί να οδηγήσει τον θεατή στο πηγαίο συναίσθημα παρά στη λογική.

Μια ομάδα ηθοποιών με κύριο εργαλείο το σώμα επεξεργάζεται τις παραπάνω έννοιες σε μια παράσταση-στούντιο η οποία εξελίσσεται σταδιακά. Στην πρώτη εκδοχή του έργου (7 Οκτωβρίου 2006, Πολυχώρος Νέου Κόσμου), στόχος μας ήταν να προσεγγίσουμε με το ένστικτό μας τη συναισθηματική πτυχή του λόγου και της κίνησης. Η δεύτερη εκδοχή αποτελεί μια μελέτη στον τρόπο με τον οποίο διοχετεύεται μέσω της ομάδας το συναίσθημα της απούσας ηρωίδας στο κοινό.

Η μουσική, ο χορός και το θέατρο λειτουργούν ισότιμα σε μια πορεία αμφισβήτησης των δεδομένων. Δημοτικά τραγούδια διασκευασμένα σε συνδυασμό με τζαζ και ροκ κομμάτια ακούγονται a capella και αποτελούν τον μουσικό καμβά της παράστασης. Αποσπάσματα από κείμενα Ελλήνων και Ξένων συγγραφέων καθώς και πραγματικές μαρτυρίες γυναικών που έχουν παραχωρηθεί απο το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας είναι η βάση πάνω στην οποία κινείται και εξελίσσεται η πλοκή.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Γιώργος Νικολαίδης, τηλ.: 6977092546

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΘΕΑΤΡΩΝ:

ΔΗΜ. ΘΕΑΤΡΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ: Μικράς Ασίας 24 (όπισθεν δημαρχείου) τηλ.: 210 46.35.009
ΘΗΣΕΙΟΝ: Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, τηλ.: 210 32.55.444

 Leave a Reply

(required)

(required)