Jan 282019
 

Το Processwork Hub συμμετείχε για τέταρτη χρονιά στη Θεματική Εργαστηριακή Βδομάδα (ΘΕΒ) που σχεδιάζει και υλοποιεί η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διδακτικής Μεθοδολογίας στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στη Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Πανεπιστημίου Αθηνών Αλεξάνδρα Ανδρούσου.

Προπτυχιακές και μεταπτυχιακές φοιτήτριες συμμετείχαν σε ένα βιωματικό εργαστήριο με τίτλο “Σε ποια πλευρά βρίσκεσαι;”, που σχεδίασαν η Αλεξάνδρα Βασιλείου και η Βέρα Λάρδη.

Αξιοποιώντας πραγματικές αφηγήσεις προσφύγων που έφτασαν στη Λέσβο την περίοδο 2015-2016 και κατοίκων με ξενοφοβικό ή αλληλέγγυο λόγο εξερευνήσαμε τη δυναμική θύτη-θύμα-σωτήρα, όπως αυτή εμφανίζεται στις σχέσεις, αλλά και ως εσωτερική διεργασία.

Το εργαστήριο συν-συντόνισαν και οι: Σούλα Δημητρίου, Φωτεινή Κωστούδη, Κατερίνα Μπούτση, Σταύρος Σταύρου, Κοραλία Αγαπητού και Αθηνά Γκότση.

Στο κλείσιμο του εργαστηρίου, όπως συνηθίζουμε, ζητήσαμε από την ομάδα των συμμετεχόντων να αναφέρει ένα συναίσθημα, μια λέξη, που να περιγράφει την εμπειρία. Ακούστηκαν τα εξής: δεκτικότητα… γνωριμία… άνοιγμα στους άλλους… σκεπτική… ζεστά και οικεία… ασφάλεια… ανακούφιση… τύχη… ευγνωμοσύνη… μοίρασμα… ανθρωπιά… συνειδητοποίηση… ταύτιση… δύναμη… νόημα… αλλαγή… αγωνία… συλλογικότητα… περιέργεια… αναταραχή… ελπίδα… χαρά… μοιρασιά… συνοχή… ξανά… χάδι… αγάπη… συγκίνηση.

Ευχαριστούμε την Αλεξάνδρα Ανδρούσου για την πρόσκληση και την εμπιστοσύνη, την ομάδα συνεργατών και όλη την ομάδα φοιτητριών για την ενεργή και αυθεντική συμμετοχή τους!