Oct 032009
 

Μέρα εκλογών σήμερα, και ανάμεσα σε όλη την εκλογολογία και αυτό το άρθρο στην ‘Καθημερινή της Κυριακής‘. Αξίζει μια ανάγνωση. Αναφέρεται σε μια πραγματικότητα που πολλοί αγνοούν… Παιδιά μεταναστών, γεννημένα εδώ, που όταν ενηλικιωθούν περνούν απότομα στην ‘διοικητική’ παρανομία. Το συγκεκριμένο άρθο αναφέρεται σε καποιον που βρήκε στήριξη εθελοντών. Πόσοι όμως δεν ξέρουν καν οτι υπάρχει διαθέσιμη βοηθεια; Και ζουν μέσα στο φόβο και την άδικη παρανομία…

Η περιπέτεια ενός 19χρονου αφροέλληνα
Bρέθηκε στη φυλακή γιατί δεν είχε χαρτιά, δικαιώθηκε ως μετανάστης δεύτερης γενιάς έπειτα από ευαισθητοποίηση δικηγόρων
Της Μαριας Δεληθαναση

Εχει γεννηθεί στην Ελλάδα, είναι 20 ετών και σπουδάζει μηχανικός υπολογιστών στο ΑΠΘ: Είναι παράνομος. Εχει γεννηθεί στην Ελλάδα, είναι 19 ετών και εργάζεται: Είναι παράνομος. Εχει γεννηθεί στην Ελλάδα, είναι 15 ετών και φοιτά στο γυμνάσιο: Είναι παράνομη. Η μητέρα τους έχει γεννηθεί στο Σουδάν, ζει 24 χρόνια στην Ελλάδα και είναι παράνομη…

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου εδώ….

Από την ίδια εφημερίδα, και σχετικό με το ίδιο θέμα, άρθρο του δικηγόρου Γιάννη Ιωαννίδη:

Άποψη: Από τη βαρβαρότητα στο κράτος δικαίου
Του Γιαννη Φ. Ιωαννιδη*

Στα σχολεία, στις γειτονιές της πόλης και στα περισσότερα χωριά το ξέρουν ήδη: δίπλα μας ενηλικιώνεται μια γενιά συμπολιτών μας, που μετέχει της ελληνικής παιδείας, αλλά αποκλείεται από την Εκκλησία του Δήμου. Παιδιά αλλοδαπών απολύτως ενταγμένα στην ελληνική κοινωνία, βιώνουν καθημερινά ένα καθεστώς διακρίσεων και αυθαιρεσίας που τους επιβάλλεται χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα και, ιδίως, χωρίς ίχνος λογικής, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.

Ο δεκαεννιάχρονος, που υπερασπίζεται η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Γεννήθηκε και μεγάλωσε μεταξύ Παγκρατίου και Κυψέλης, τον Ιούνιο έδωσε Πανελλήνιες. Αν και συνελήφθη χωρίς χαρτιά, μια δικαστής τον απελευθέρωσε, στηριζόμενη αποκλειστικά στους βιοτικούς δεσμούς του με τη χώρα.

Οι επιλογές στο δίκαιο της ιθαγένειας και η μεταναστευτική πολιτική είναι, ίσως, οι κορυφαίες υπαρξιακές για μια κοινωνία. Η ΕΕΔΑ αναμετρήθηκε με αυτήν την πρόκληση για το δημοκρατικό κράτος δικαίου με μια ολοκληρωμένη πρόταση για νέο κώδικα ελληνικής ιθαγένειας, που θέσαμε σε δημόσια διαβούλευση. Η χορήγηση της ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών και η πολιτογράφηση αλλοδαπών (πρώτης γενιάς) με ορθολογικά κριτήρια και διαδικασίες, απονέμει δίκαιο, βάζει τάξη εκεί που επικρατεί γραφειοκρατικό χάος και σπατάλη και, εν τέλει, εγγυώμενη την ασφάλεια δικαίου, υπηρετεί την ασφάλεια όλων μας.

Ψηφίζουμε σήμερα, αποφασίζοντας και για τους συμπολίτες μας, που έως τώρα η Πολιτεία αποκλείει αντί να ενσωματώνει. Με την απαίτηση, στις επόμενες εκλογές, να στεκόμαστε στην ίδια ουρά.

* Ο κ. Γ. Φ. Ιωαννίδης είναι δικηγόρος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

 Leave a Reply

(required)

(required)