Το Σάββατο που μας πέρασε, πήγα στο Ίδρυμα Κακογιάννη για την ημερίδα της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου με θέμα ‘Ο Κύκλος της Βίας’. Τα λόγια είναι λίγα για το μεράκι αυτής της κοινωνικής υπηρεσίας και την αγάπη που βάζουν στη δουλειά τους. Πραγματικά, – ‘κοινωνική’ και ‘υπηρεσία’!
Οι εισηγήσεις που ξεκίνησαν την ημέρα ήταν γροθιά στο στομάχι. Ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Διευθυντής Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας παρουσίασε ομιλία με θέμα ‘Απωθήσεις προσφύγων και παράτυπων μεταναστών – Καταπατήσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία’.
Ο Τάσος Υφαντής, κοινωνικός λειτουργός του προγράμματος ‘Enough’ των Γιατρών του Κόσμου μας αφηγήθηκε (και έδειξε) τη ‘Ρατσιστική βία από τα μάτια των Γιατρών του Κόσμου’. Δεύτερο χαστούκι.
Ακολούθησε η Μαρία Πίνιου Καλλή, γιατρός, εμπειρογνώμων σε θέματα πιστοποίησης βασανιστηρίων στη ‘ΜΕΤΑδραση- Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη’ (τ.Πρόεδρος Διεθνούς Συμβουλίου Κέντρων Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων). Άλλη μια παρουσίαση της απανθρωπιάς που βιώνουν οι άνθρωποι από συνανθρώπους σε θέση ισχύος. Τρίτο σοκ της ημέρας.
Οι παρουσιάσεις μου προκάλεσαν πολλαπλά συναισθήματα. Οργή, ντροπή, απελπισία, πόνο. Για την πολιτική της χώρας μας, για την αναλγησία στην οποία έχουν οδηγηθεί αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την υποδοχή των παράτυπων μεταναστών, για την συμπεριφορά ανθρώπου προς άνθρωπο σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ταυτόχρονα, απίστευτη εκτίμηση για τη δουλειά τόσων ανθρώπων για τη φροντίδα και περίθαλψη των συνανθρώπων μας, θύματα της κακοποιητικής πολιτικής και κοινωνικής περιθωριοποίησης.
Αναγκαίο διάλλειμα. Βγήκαμε από το αμφιθέατρο μέσα σε μια βαριά και αμήχανη σιωπή.
Το δεύτερο μέρος των πρωινών συζητήσεων ήρθε να ανακάμψει τη συναισθηματική βουτιά που κάναμε με το ξεκίνημα.
Ο Χρήστος Αλεφαντής, Διευθυντής Σύνταξης του Περιοδικού Δρόμου ‘Σχεδία’μας παρουσίασε το εγχείρημα που, όπως δήλωσε και ο ίδιος, δεν είναι επαιτεία, αλλά εργαλείο ενδυνάμωσης και απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της απομόνωσης και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Συνέχισε ο Γιώργος Μόσχος, Συνήγορος του Παιδιού, με μια ζωντανή συζήτηση με ομάδα εφήβων του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου με θέμα ‘Η βία στη ζωή μας’. Μαζί, έφτιαξαν μια ατμόσφαιρα προβληματισμού και διαλόγου που ανέδειξε (για άλλη μια φορά) την απίστευτη σοφία που κουβαλάνε οι έφηβοι μας και την επιτακτική ανάγκη να τους ακούσουμε!
Τις δημιουργικές παρουσιάσεις, ολοκλήρωσαν οι Αλίκη Τζάθα και Κωστής Σπηλιώτης, μέλη της Ζωντανής Βιβλιοθήκης. Μας μετέφεραν την εμπειρία τους από τις δράσεις της Ζωντανής Βιβλιοθήκης, τους τρόπους που οι αφηγήσεις γκρεμίζουν τοίχους και δημιουργούν σχέσεις που σπάνε τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στο τέλος παρουσίασαν και τη δράση ‘Αν όχι εσύ, ποιος;’, που προσφέρει χειροπιαστά εργαλεία παρέμβασης σε περιστατικά διακρίσεων.
Μέσα σε 4 ώρες, πήγαμε από την απελπισία στην ελπίδα. Αντέξαμε να αφουγκραστούμε τον πόνο και τη βία, να απορήσουμε και να προβληματιστούμε για το φαύλο κύκλο της βίας. Κατόπιν, μοιραστήκαμε την ελπίδα που αναδύεται μέσα από τις δράσεις που δημιουργούν σύνδεση και σπάνε τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Να είστε καλά, όλοι εσείς στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, που μας προσφέρατε την ευκαιρία για αυτό το ταξίδι!
