Jul 072014
 

IMG_9813

Η AmatePerformance και το ProcessWork.gr παρουσίασαν τη δράση
«Η Αυθεντική Αντίδραση: ένας διάλογος για την ομοφοβία και την τρανσφοβία»
στο 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Τι είναι η ομοφοβία και η τρανσφοβία; Πως την βιώνουν οι άνθρωποι που είναι ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και τρανς; Πως τη βιώνουν οι οικογένειες ​τους και η σχολική κοινότητα; Ποιος είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην αντιμετώπιση της; Αυτά είναι μερικά από τα αρχικά ερωτήματα που έγιναν αφορμή για αυτήν την δράση την οποία και σχεδιάσαμε αξιοποιώντας την εμπειρία μας με δουλειά στην κοινότητα.

Χθες το απόγευμα την παρουσιάσαμε στο 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Σχεδιάσαμε ένα θεατρικό δρώμενο, βασισμένο σε αυθεντικές αφηγήσεις μελών της lgbtqi κοινότητας. Το δρώμενο ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, προβληματισμός γύρω από την ομοφοβία και την τρανσφοβία και τις διαφορετικές εκφράσεις τους. Οι παρευρισκόμενοι και παρευρισκόμενες μοιράστηκαν συναισθήματα που δημιούργησε το θεατρικό, εμπειρίες και σκέψεις. Πολυεπίπεδη η συζήτηση, κινήθηκε ταυτόχρονα στο θεσμικό / πολιτικό επίπεδο, στην προσωπική αντίληψη και εμπειρία, στον τρόπο επικοινωνίας ανάμεσα σε όλες τις πλευρές. Ακούστηκαν φωνές αντίθετες, ακούστηκαν και φωνές συμπληρωματικές.

Κοινή εμπειρία πολλών ο φόβος. Φόβος ότι αν μιλήσεις θα αντιμετωπίσεις επίθεση, θα πληγωθείς. Από όποια πλευρά κι αν μιλήσεις. Είτε ως μέλος της lgbtqi κοινότητας, είτε ως γονιός, εκπαιδευτικός. Φόβος ότι δεν θα εισακουστείς, ότι η πρόθεση σου θα αμφισβητηθεί, θα παρεξηγηθεί. Φάνηκε η ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο, για χώρο να ακουστούν πολλές και διαφορετικές απόψεις κι εμπειρίες, χώρο για σύγκρουση, ασφάλεια για να γίνουν αυτά.

Ευχαριστούμε το Γιάννο Ηλιάδη και την Αντιγόνη Αυγερινού για την πολύτιμη στήριξη τους και τη Χρυσάνθη Ρέτσου για τη φωτογράφιση της εκδήλωσης. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελένη Κυραμαργιού και στη Μαρία Βρυχέα, και στα πρόσωπα τους όλη την οργανωτική επιτροπή του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, για την άμεση ανταπόκριση σε κάθε μας αίτημα για την παρουσίαση της δράσης, την οργανωτική και τεχνική υποστήριξη και τη φιλοξενία στο φεστιβάλ. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους και όλες μας για την παρουσία σας εκεί, για τη συμμετοχή σας και την προθυμία να ξεβολευτούμε και να αναρωτηθούμε παρέα.

Σχεδιασμός δράσης – δραματουργική επεξεργασία: Λένα Ασλανίδου, Αλεξάνδρα Βασιλείου, Βέρα Λάρδη

Σκηνοθεσία: Βέρα Λάρδη

Επιμέλεια κίνησης: Βασίλης Σκαρμούτσος

Συμμετείχαν: Λένα Ασλανίδου, Αλεξάνδρα Βασιλείου, Χρυσή Βιδαλάκη, Νόπη Κεχάογλου, Βέρα Λάρδη, Στέφανος Παπαθανασίου, Βασίλης Σκαρμούτσος

Συντονισμός διεργασίας ομάδας: Λένα Ασλανίδου, Αλεξάνδρα Βασιλείου


 

 Leave a Reply

(required)

(required)