Jan 282014
 

IMG_0987

Σε περιόδους κρίσης το σχολείο γίνεται δέκτης της έντασης που υπάρχει στην κοινότητα. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να ανταποκριθούν στο έργο τους σε συνθήκες ιδιαίτερα απαιτητικές. Στις συνθήκες αυτές, ακόμη περισσότερο, δοκιμάζονται οι ικανότητές τους να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά, να κατανοήσουν τον άλλο, να αλληλοϋποστηριχθούν, ξεπερνώντας με δημιουργικό τρόπο, πολώσεις και αδιέξοδα. Ταυτόχρονα με την παροχή γνώσης, καλούνται να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων, φροντίζοντας τον εαυτό τους, αλλά και τη σχολική κοινότητα.

Σήμερα, το πρόγραμμα είχε επίσκεψη στο Μενίδι. Ολοκληρώσαμε και τη δεύτερη επιμορφωτική συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς του 8ου Γυμνασίου Αχαρνών. Θέμα της επιμόρφωσης «Ενδοσχολική βία και κοινωνική ένταξη των μαθητών». Η επιμόρφωση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων Μαθητών.

Εστιάσαμε στη βία και την επιθετικότητα και τον τρόπο που εμφανίζονται στο σχολείο. Αναγνωρίζοντας τη βία σαν συμπεριφορά αφύπνισης σε ανέκφραστες ανάγκες, εξερευνήσουμε τις πηγές της και τρόπους παρέμβασης.

Γεμάτες οι ώρες, πολύτιμη η ανταλλαγή και η συζήτηση στην ομάδα, φιλόξενο το σχολείο (και ανεπανάληπτη η σπιτική πορτοκαλόπιττα που μας περίμενε στο γραφείο καθηγητών, με πορτοκάλια από το κτήμα του Διευθυντή του σχολείου!) :-)

Ένα ευχαριστώ σε όλους και όλες σας, για τη φιλοξενία, την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή σας. Καλή δύναμη για τη συνέχεια της χρονιάς…

 Leave a Reply

(required)

(required)