Jan 102014
 

3o epal poster

Επιμόρφωση στο 3ο ΕΠΑΛ της Σιβιτανιδείου σήμερα, στα πλαίσια του προγράμματος Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων Μαθητών  με μια ομάδα εκπαιδευτικών που εστιάζουν φέτος (ανάμεσα σε δεκάδες άλλα καθήκοντα) στη βελτίωση του σχολικού κλίματος. Το σχολείο είναι ένα μουσείο τεχνολογίας. Μου έκαναν εντύπωση τα πιεστήρια στην αυλή, οι παλιοί υπολογιστές (εποχές floppy) στα ράφια. Μηχανήματα όπου κι αν κοιτάξεις. Στο πλατύσκαλο γλάστρες με μυρωδικά και ταμπέλες για κάθε φυτό. Στους τοίχους ζωγραφική των παιδιών. Εργαστήρια, μηχανουργεία, εργαστήρια φωτογραφίας, γραφιστικής. Οι εκπαιδευτικοί μου έταξαν περιήγηση στο μηχανουργείο την επόμενη φορά. Είπαν ότι κι εκεί υπάρχουν εντυπωσιακά ‘μουσιακά’ κομμάτια. Την περιμένω αυτήν την περιήγηση.

3o epal group photo

Εστιάσαμε την επικοινωνία και επίλυση συγκρούσεων. Παραδεχόμενοι ότι η επίλυση συγκρούσεων μας αναγκάζει να εξετάσουμε με προσοχή και να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα που συνήθως θεωρούμε δεδομένα και αυτονόητα: την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, την αντίληψή μας για τον κόσμο και τους άλλους ανθρώπους, τις πεποιθήσεις μας για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η επιμόρφωση εστίασε ειδικότερα στην ανάγκη να αναπτύξουμε την ανοχή μας στην ενόχληση. Να επιτρέψουμε στην ενόχληση να υπάρχει και να αναρωτηθούμε μετά για το πως ακούμε; Ακούμε συμφωνώντας/διαφωνόντας ή αφουγκραζόμαστε; Επιβεβαιώνουμε τις στάσεις και πεποιθήσεις μας ή αφήνουμε και λίγο περιθώριο για την έκπληξη.

3o epal small groups

Ενδιαφέρουσα συζήτηση με την ομάδα. Επεξεργαστήκαμε μαζί κι ένα περιστατικό έντασης, μια στιγμή σύγκρουσης και αμηχανίας. Χωριστήκαμε σε ρόλους, εκφράσαμε διαφορετικές θέσεις κι οπτικές, δώσαμε χώρο στην ερώτηση ‘πως νιώθεις με αυτό που ακούς;’. Ανακαλύψαμε φαύλους κύκλους στην επικοινωνία, είδαμε την κλιμάκωση να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Αναζητήσαμε πρόσθετους τρόπους αντίδρασης και επικοινωνίας.

Στο τέλος της επιμόρφωσης ρώτησα ‘με τι συναίσθημα φεύγεις από εδώ σήμερα;’. Η ομάδα απάντησε: ανακούφιση, φούντωμα, χαρά για την επικοινωνία, (βαθιά ανάσα) σοκάρομαι και χρειάζομαι χρόνο να σκεφτώ, ελπίδα, ευχαρίστηση, αγαπησιάρικο συναίσθημα, βεβαιότητα, κάλυψη, ικανοποίηση, προσδοκία, αυτογνωσία.

Παρεΐστικη η ατμόσφαιρα, η καλή πρόθεση όλων εμφανής. Τυχερό το 3ο ΕΠΑΛ. Έχει έμπειρους εκπαιδευτικούς (οι περισσότεροι εκεί από τη δεκαετία του ’90), ανθρώπινους, με έγνοια για το σχολείο. Τελειώσαμε την επιμόρφωση με ένα ‘καλή αντάμωση’. Έχουμε άλλη μια συνάντηση τον επόμενο μήνα.

 

 Leave a Reply

(required)

(required)