Nov 092008
 

Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου είχαμε τη χαρά και τιμή να φιλοξενήσουμε, στη μηνιαία Διεργασία Ομάδας, τον ιστορικό Λεωνίδα Εμπειρίκο. Το θέμα της διεργασίας αυτού του μήνα ήταν το Μακεδονικό (με ή χωρίς εισαγωγικά).

Ο Λεωνίδας Εμπειρίκος έκανε μια ιστορική ανασκόπηση του θέματος, κρατώντας αναπόσπαστη την προσοχή μας για τρεις ώρες! Μας πήγε σε ένα ιστορικό ταξίδι αιώνων, και ειδικότερα των τελευταίων 150 χρόνων, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα του θέματος, και όλες τις πολιτικές και κοινωνικές πτυχές του.

Ήταν μια βραδιά πλούσια και αποκαλυπτική. Ο Λεωνίδας Εμπειρίκος είναι, όχι μόνο ιστορικός με πλούσιες γνώσεις, αλλά και χαρισματικός ομιλητής που μεταδίδει το πάθος του για την ιστορία, αλλά και την επίγνωση για το πως η ίδια η αφήγηση της ιστορίας φτιάχνει ‘πραγματικότητες’ (προσωπικές, κοινωνικές, και πολιτικές).

Σε ευχαριστούμε Λεωνίδα για αυτό το ταξίδι, από το μακρινό παρελθόν στο τώρα…

Εδώ, ένα άρθρο από την ‘Αυγή της Κυριακής’ του Σπύρου Καραβά (09/11/08), κι εδώ άλλο ένα άρθρο από την Αυγή της Κυριακής (20/04/2008) του Λεωνίδα Εμπειρίκου και της Αθηνάς Σκουλαρίκη, σχετικό με το θέμα. Άλλη μια άποψη, ίσως λιγότερο διαδεδομένη… (ευχαριστώ τις Αλ.Ζ. και Αν.Β. για τα links)

 Leave a Reply

(required)

(required)