Mar 082012
 

Πηγή: Το Χαμόγελο του Παιδιού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2012

Σήμερα, ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή έρευνα για το σχολικό Εκφοβισμό με τη συμμετοχή 18.000 μαθητών 2βάθμιας εκπαίδευσης από έξι ευρωπαϊκά κράτη.

Για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» η αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού αποτελεί προτεραιότητα. Το πρόβλημα έχει ενταθεί ιδιαίτερα λόγω της κοινωνικό-οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για την καταγραφή, τη διαχείριση και την πρόληψη του προβλήματος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Με αυτά τα δεδομένα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως συντονιστής εταίρος έχει αναλάβει την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής καμπάνιας ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό (Europe’s Anti Bullying Campaign).

Η καμπάνια αποτελεί την κορύφωση ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν συνολικά έξι κράτη: Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία και όπου περιλαμβάνονται οι ακόλουθες δράσεις:

  • Ευρωπαϊκή έρευνα με τη συμμετοχή 18.000 μαθητών 2βάθμιας εκπαίδευσης (5.000 παιδιά από 167 σχολεία σε όλη την Ελλάδα).
  • Δημιουργία του ειδικού site www.antibullying.eu που θα εκφράζει την επίσημη ευρωπαϊκή προσέγγιση απέναντι στο πρόβλημα και θα λειτουργεί σαν σημείο άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης για τα παιδιά που με κάθε τρόπο έρχονται σε επαφή με το σχολικό εκφοβισμό.
  • Δημιουργία διαδραστικού εκπαιδευτικού εργαλείου για τη διαχείριση του φαινομένου με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών.

Στόχος της έρευνας είναι η αποτύπωση των σύγχρονων μορφών του φαινομένου και τα αποτελέσματά της θα αξιοποιηθούν για το σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής καμπάνιας ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό, η οποία θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα στα έξι συμμετέχοντα ευρωπαϊκά κράτη.

Η υλοποίηση του έργου βασίζεται αποκλειστικά στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων που διεκδίκησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χωρίς καμία επιβάρυνση του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού.

Ωστόσο, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αποτελεί το έναυσμα για τη χρήση νέων εργαλείων και την υλοποίηση νέων δράσεων με στόχο την πιο άμεση και αποτελεσματική επικοινωνία μας με τα παιδιά:

  • Δημιουργία Web radio και Web tv
  • Ανάπτυξη διαδικτυακής, διαδραστικής πλατφόρμας επικοινωνίας και ενημέρωσης μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών
  • Φυσικά, «στο πλευρό» της σχολικής κοινότητας παραμένουν δράσεις που με επιτυχία υλοποιούμε και τα παιδιά εμπιστεύονται:
  • Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056 (276.000 κλήσεις το 2011)
  • Ενημερώσεις σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς

Συμβουλευτική σε παιδιά και γονείς από εξειδικευμένους ψυχολόγους

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα παραπάνω επισκεφθείτε το www.antibullying.eu

 Leave a Reply

(required)

(required)