Sep 272007
 

Η πρώτη ανακοίνωση για ένα σεμινάριο Process Work, το οποίο χρηματοδοτούταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.. Το θέμα ήταν για εκπαίδευση σε θέματα πολυπολιτισμικότητας και μειονοτήτων, εκπαιδευτές οι Jean-Claude & Arlene Audergon.
Και κάπως έτσι φτάσαμε στη Σλοβακία.. Ή μάλλον για να είμαι ειλικρινής, δεν ήταν και τόσο απλό. Πτήση για Βιέννη, λεωφορείο μέχρι τη Μπρατισλάβα και δύο ώρες ακόμη μέχρι το Στουροβο, όπου γίνεται το σεμινάριο. Το Στούροβο είναι μια μικρή συνοριακή πόλη, ο Δούναβης είναι το φυσικό σύνορο με την Ουγγαρία. Περπάτημα 20 λεπτών και μία γέφυρα, και άλλαξαμε χώρα, τόσο απλά.. Τώρα το γιατί το παίζω Μάγια Τσόκλη είναι απλό (εκτός του ότι θέλω να της πάρω τη δουλειά): όταν για να φτάσεις στο τόπο ενός σεμιναρίου διασχίζεις δύο χώρες και βρίσκεσαι σε απόσταση αναπνοής από μια τρίτη, η ατμόσφαιρα έχει δοθεί.
Και σε αυτή τη μικρή πόλη βρεθήκαμε άνθρωποι από 9 διαφορετικές χώρες για ένα σεμινάριο με τίτλο Europe matters, Europe works. Το πρόγραμμα είναι φορτωμένο, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, και περιλαμβάνει από διεργασίες ομάδας μέχρι προβολές ταινιών. Τα θέματα που δουλέψαμε τις τρεις πρώτες μέρες ήταν διακρίσεις, η θέση των Ρόμα στην κοινωνία, το τράυμα του Ολοκαυτώματος, η σχέση Δύσης και Ανατολής, “παλιάς” και “νέας” Ευρώπης. Και μέσα σε όλα αυτά βρήκαμε και χρόνο να επισκφτούμε και την Ουγγαρία, διασχίζοντας το Δούναβη.. το σεμινάριο θα κρατήσει μέχρι και το Σάββατο, και για συμπεράσματα είναι νωρίς. Το σίγουρο είναι ότι ξαφνικά η Ευρώπη δε φαίνεται και τόσο ξένη, και την Ελλάδα δε τη νιώθω και πολύ μακριά.

EUROPE MATTERS- EUROPE WORKS
24. – 30. September 2007
near Bratislava, Slovakia

We are pleased to invite you to join our European Process Work Forum Europe Matters – Europe Works, which will focus on building equal opportunities, understanding among diverse communities of various nationalities, ethnicities and cultures, race, sexual orientation, religion, disability, social status and other issues in Europe. The forum is for five days providing intensive opportunities for skill learning, dialogue and community building.


Organizer: ANNWIN – Centre for Support and Development of Human Potential in collaboration with CFOR (Comunity Force for Change), UK a EMF (European Multikultural Foundation), UK.

Further informations at: http://www.annwin.sk/emew

 Leave a Reply

(required)

(required)