Jul 172020
 

Ανακοίνωση από το Orlando LGBT+

Ένας στόχος ετών επιτεύχθηκε. Αυτόν τον μήνα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg (Βιβλιοπωλείο Gutenberg) o συλλογικός τόμος που επιμελήθηκαν οι επιστημονικά υπεύθυνες του Orlando LGBT+ (Νάνσυ Παπαθανασίου, Έλενα-Όλγα Χρηστίδη) και αφορά στις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες και τις ασφαλείς και συμπεριληπτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, το πρώτο ανάλογο έργο στην Ελλάδα. Στον τόμο συνεισφέρουν πολλά από τα μέλη της επιστημονικής μας ομάδας και αρκετές-οί από τις συνεργάτιδες και συνεργάτες μας και απευθύνεται σε φοιτητές-τριες, αλλά βέβαια και έμπειρους-ες συναδέλφους, επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Μέχρι το τέλος του μήνα θα μπορείτε να το παραγγείλετε ή να το βρείτε στα κεντρικά βιβλιοπωλεία.

Προδημοσιεύουμε αποσπάσματα από τον πρόλογο των επιμελητριών:

“Ο παρών τόμος είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας προσπάθειας, όχι ως προς την συγγραφή του, αλλά ως προς την πορεία που χρειάστηκε να διανύσουμε για να φτάσουμε στην έκδοσή του.

Το κίνητρο για την έκδοσή του εκκινεί από την εισαγωγή του σχετικού μαθήματος, πρώτα στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και στην συνέχεια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Η ανάγκη που έρχεται να καλύψει όμως, υπερβαίνει την ακαδημαϊκή διδασκαλία.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα αποκτούν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερη ορατότητα στον δημόσιο και επιστημονικό διάλογο στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που εργαζόμαστε με ιδιαίτερη επικέντρωση πάνω σ’ αυτά εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε καταγράψει τις αντίρροπες δυνάμεις και τις προκλήσεις που αναδεικνύονται γύρω από αυτά στον τομέα της ψυχικής υγείας και όχι μόνο.

Αναγνωρίζουμε ότι τα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας, δεν εξετάζονται από την επιστήμη σε κενό χώρο· αλλά η επεξεργασία τους εμποτίζεται από τις δυναμικές μεταξύ του κυρίαρχου και του περιθωριακού λόγου (λόγος μειονοτήτων), όπως αναπτύσσονται στο εκάστοτε συγκείμενο.

Έπειτα από μια μακρά πορεία λαθών, συλλογικού τραύματος, παθολογιοποίησης και παραβιαστικότητας σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, λόγω αντίστοιχων δυναμικών, οι επιστήμες της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής έχουν καταφέρει να συμπεριλάβουν πληρέστερα, εγκυρότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια τις ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρίες, συγκεντρώνοντας τις τελευταίες δεκαετίες όλα τα συναφή ερευνητικά δεδομένα.

Αυτό που προτείνουμε επομένως με τον παρόντα τόμο, είναι η ανάγκη της δημιουργίας και διεύρυνσης ενός κόμβου όπου η έγκυρη και πιο σύγχρονη επιστημονική γνώση μπορεί και χρειάζεται να είναι σε άρρηκτη, διαλεκτική σχέση με την βιωματική πληροφορία των ατόμων με τα οποία συνεργαζόμαστε, και την κοινοτική εμπειρία.

Όντας οι ίδιες ταυτόχρονα ψυχολόγοι, ερευνήτριες, αλλά και ανοιχτά μέλη της κοινότητας με την οποία εργαζόμαστε, σκοπός μας είναι να χτίζουμε γέφυρες επαφής και συνεργασίας, ιδίως με πλαίσια που συνήθως προϋπέθεταν μια διχοτόμηση των πολλαπλών μας ταυτοτήτων.

Το έργο αυτό δεν θα ήταν ίδιο, και ίσως ακόμα να μην είχε ολοκληρωθεί, χωρίς την καθοριστική συμβολή συγκεκριμένων ανθρώπων:

Ευχαριστούμε την Κατερίνα Μανιαδάκη, πρ. Πρόεδρο του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας (Πα.Δ.Α.) για την αποφασιστικότητά της να εντάξει το μάθημα αυτό στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, και τον Θεοδόση Γκελτή που παρουσίασε ένα πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο του μαθήματος. Ευχαριστούμε τον Πάνο Κορδούτη, Πρόεδρο Τμήματος Ψυχολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και την Άννα Μαντόγλου, καθηγήτρια στο ίδιο τμήμα, για την τόλμη, την αμέριστη εμπιστοσύνη και τη στήριξη του μαθήματος και ημών κατά τη διδασκαλία.

Ευχαριστούμε την Αλεξάνδρα Βασιλείου που χρόνια πριν έσκαψε εκεί που υπήρχαν μόνο πέτρες, για να βρούμε εμείς λίγο πιο εύφορο έδαφος σήμερα –αγάπη και σεβασμός για όλα. Ευχαριστούμε όλα τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Orlando LGBT+ καθώς και όλες τις επιστημονικές συνεργάτιδες και συνεργάτες για τη συλλογική δουλειά, τη δέσμευση και το αίσθημα συναδελφικής αλληλεγγύης που έχουμε χτίσει μαζί και είναι τόσο απαραίτητο.

Αυτονόητα ευχαριστούμε θερμά όλους/ες τους/τις συγγραφείς που συνέβαλαν στο τελικό αποτέλεσμα. Η εξειδικευμένη γνώση και η εμπειρία τους φώτισαν διαφορετικές πλευρές της κλινικής και κοινοτικής δουλειάς. Μας τίμησαν με το μοίρασμα και την εμπιστοσύνη τους.

Ευχαριστούμε επίσης:
Tις εκδόσεις Gutenberg (Βιβλιοπωλείο Gutenberg) και τον Κώστα Δαρδανό για την εμπιστοσύνη και την ελευθερία που μας δόθηκε στη δουλειά μας. Tη Λίλα Παλαιολόγου για την αισθητική της και την φροντίδα του εξωφύλλου (Pelpal Productions: advertising, graphic design & publishing)

Τέλος, ευχαριστούμε όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ θεραπευόμενα άτομα με τα οποία έχουμε δουλέψει. Οι θεραπευτικές σχέσεις μαζί τους είναι πάντα το μεγαλύτερο μάθημα.”
Νάνσυ Παπαθανασίου – Έλενα-Όλγα Χρηστίδη
………………………………………………….
Η λίστα συγγραφέων αλφαβητικά:
Μαριλίνα Αβάνη, Άννα Αποστολέλη, Αλεξάνδρα Βασιλείου, Θεοδόσης Γκελτής, Θεόφιλος Γκινόπουλος, Χρυσούλα Ηλιοπούλου, Γιώργος Κασφίκης, Χλόη Κολύρη, Γεωργία Κορρέ, Λίνα Λαχανιώτη, Φίλιππος Παγάνης, Άννη Παπάζογλου, Νάνσυ Παπαθανασίου, Αντώνης Πούλιος , Ιωάννης Ρήγας, Αυγή Σακετοπούλου, Μαίρη Χιόνη, Έλενα-Όλγα Χρηστίδη και προλογίζει ο Πάνος Κορδούτης.