Dec 012008
 

Πηγή: Praksis

«Πάρε – Φόρα – Εξετάσου!»

Για ακόμη μια φορά η νεανική καμπάνια ενημέρωσης της ΜΚΟ PRAKSIS και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, «ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ» ξαφνιάζει ευχάριστα. Με στόχο την προσέγγιση όσο το δυνατόν περισσότερων, ακόμη και όσων νομίζουν ότι το θέμα δεν τους αφορά, 15 ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, αθλητές και άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο φωτογραφήθηκαν για να ενισχύσουν τα μηνύματα πρόληψης και ενημέρωσης γύρω από τον ιό HIV-AIDS.

Παράλληλα, για το διάστημα 27 Νοεμβρίου μέχρι 1η Δεκεμβρίου προγραμματίζονται εκδηλώσεις, συναυλίες και δρώμενα ευαισθητοποίησης. Με κεντρικό μήνυμα «Πάρε – Φόρα – Εξετάσου!», η φετινή καμπάνια εστιάζει με δυναμικό τρόπο, τόσο στην απαραίτητη χρήση του προφυλακτικού, όσο και στην εξέταση του γενικού πληθυσμού σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναδεικνύοντας την σημασία της ατομικής ευθύνης του καθενός ξεχωριστά στον περιορισμό της λοίμωξης.

«Το Aids στον δυτικό κόσμο πιστεύουμε ότι είναι υπόθεση και ατομικής ευθύνης. Παρ’ όλες τις ατέλειες και τις ελλείψεις που εντοπίζονται σε κεντρικό επίπεδο, την αποσπασματική ενημέρωση, την διαπιστωμένη ανάγκη για μεγαλύτερες δαπάνες στα κέντρα πρόληψης και έρευνας αλλά και κυρίως τη δυσκολία ελεύθερης πρόσβασης πληθυσμών στην εξέταση και στην φαρμακευτική αγωγή, ο καθένας μας οφείλει να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες στο ζήτημα αυτό. Με την φετινή καμπάνια επικεντρωνόμαστε τόσο στη χρήση του προφυλακτικού, ως μοναδικού αξιόπιστου μέσου πρόληψης αλλά και στην τακτική εξέταση, που μας αφορά όλους» τονίζει ο Πρόεδρος της PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ*, ο συνολικός αριθμός HIV οροθετικών ατόμων που δηλώθηκαν στην Ελλάδα μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2007 ανέρχεται σε 8584 (τα φετινά στοιχεία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί).

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των οροθετικών στη χώρα υπολογίζεται να είναι τριπλάσιος (δηλαδή περισσότερα από 25.000 άτομα), καθώς υπάρχει ο λεγόμενος «κρυφός αριθμός» όσων ζουν με τον ιό και είτε δεν το γνωρίζουν γιατί δεν έχουν εξεταστεί, είτε δεν το έχουν δηλώσει. Ο εφησυχασμός που κυριαρχεί για το θέμα σήμερα ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την εξάπλωση του ιού. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν αύξηση του αριθμού των οροθετικών στην Ελλάδα γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από το 2002 και έπειτα, ο αριθμός των νέων μολύνσεων που δηλώθηκαν παρουσιάζει αυξητικές τάσεις κάθε χρόνο, με έμφαση στις ηλικίες 25-34 ετών.

Σε μια συμβολική κίνηση, στο πλαίσιο της καμπάνιας, τη Δευτέρα 1 και την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, η Εθνική Σχολή Δημόσια Υγείας (Λεωφ. Αλεξάνδρας 196, Αθήνα) θα επεκτείνει το ωράριο των εξετάσεων (8.30 π.μ. – 12 μ.μ) και με επιπλέον προσωπικό θα δέχεται ανώνυμα και δωρεάν πολίτες που επιθυμούν να εξεταστούν για τον ιό HIV.

Εκδηλώσεις Ενημέρωσης

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει Συνέντευξη Τύπου, FreeHugs με γνωστούς ηθοποιούς και παρουσιαστές, μουσικό Φεστιβάλ νεανικών συγκροτημάτων με ελεύθερη είσοδο στην «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, εικαστική έκθεση, πορεία ενημέρωσης με τη συνοδεία κρουστών στο κέντρο της Αθήνας, διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κομοτηνή και Μυτιλήνη.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων κάντε κλικ εδώ

Το φεστιβάλ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης Πρώτα Ρώτα από την ΜΚΟ PRAKSIS και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η φετινή εκστρατεία ενημέρωσης υποστηρίζεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σημαντική είναι η συμβολή και συμμετοχή ακόμη 16 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις και την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Aids, επικοινωνήστε με το Δημήτρη Ρουμπή, Υπεύθυνο Τύπου της PRAKSIS στο τηλέφωνο 210 520 5200.

* ΚΕΕΛΠΝΟ, Δελτίο Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Hiv/ Aids λοίμωξης στην Ελλάδα, 31-10-2007, (τεύχος 22), Αθήνα. www.keelpno.gr

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS «Πάρε – Φόρα – Εξετάσου!» ΣΥΝ∆ΙΟΡΓΑΝΩΣΗ PRAKSIS, ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ | ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕΕΛΠΝΟ), ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, PUBLIC| ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ AEGEE, ANTHROPOS.GR, ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ, BEPOSITIVE , ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, EUROPEDIRECT ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ, ΚΕΘΕΑ ∆ΙΑΒΑΣΗ, ΚΕΘΕΑ ΕΞΑΝΤΑΣ, ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ, ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ, ΝΗΦΑΛΙΟΙ, ΟΛΚΕ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΓΗΡΙΑΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑ∆ΟΣ, ΣΥΝΘΕΣΗ | ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ MEGA CHANNEL, MAD , BEST RADIO 92,6, ENLEFKO 87,7, CITY UNCOVERED, ΕUROCHARITY, OLIMAZI.EU | ∆ΩΡΕΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΩΝ DUREX | ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ PROLOGOS ARTS MARKETING

 Leave a Reply

(required)

(required)