Nov 012007
 
Χαριστήριο Δ’ Γιώργου και Βάσως Βασιλείου

Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2007
Νέο Μουσείο Μπενάκη
9:30 – 19:30

Π. Φάληρο, 30 Οκτωβρίου 2007

Αγαπητοί φίλοι,

ετοιμαζόμαστε να κλείσουμε την χρονιά – χρονιά απώλειας καταρχήν για το ΑΚΜΑ – με την τέταρτη (και τελευταία για το πεδίο της θεραπείας οικογένειας) Χαριστήριο, στους δασκάλους μας Γιώργο και Βάσω Βασιλείου, Ημερίδα.

Κλείνουμε ωστόσο και μια 44χρονη φάση της ζωντανής διεργασίας του ΑΚΜΑ. Το ΑΚΜΑ βρίσκεται μπροστά σε πολλά ερωτήματα – είναι άλλωστε ερωτήματα των ζωντανών συστημάτων και των θεραπευτών – που τολμά να τα αφήνει ανοιχτά:

· Ποιο είναι το νόημα μιας νέας φάσης;
· Πως θα δομηθεί αυτή;
· Ποιο είναι ένα λειτουργικό ηγείσθαι (ταυτίζεται με πρόσωπο; υπάρχει συλλογικό;) για τη νέα φάση;
· Τα πρόσωπα της ευρύτερης κοινότητας του ΑΚΜΑ αλλά και της Ελληνικής Συστημικής σκέψης και των εφαρμογών της, πως συνδιαλέγονται, συσχετίζονται, συνεξελίσσονται με αυτή τη διεργασία;
· Επίσης, έχει ανάγκη μιας νέας εστίας/τόπου αυτή η διεργασία; και πως και πότε αυτή θα επιλεγεί; ……

Οι Χαριστήριες ημερίδες – όπως είναι παράδοση στο ΑΚΜΑ – σχεδιάστηκαν έτσι που να μας αφορούν· (το ΑΚΜΑ δεν υπήρξε ποτέ «διαμεσολαβητής» θεωριών χωρίς να μετέχει βιωματικά στην ανάδυσή τους).

Γι’ αυτό ξεκινήσαμε με τις ρίζες μας – σε πρόσωπα και θεωρίες: 1η Wendel Ray «μια έννοια γεννιέται…», συνεχίσαμε με την μεταμοντέρνα θέαση του κόσμου και τα ερωτήματα που αυτή θέτει για τον εαυτό και τη θεραπεία: 2η Kenneth Gergen «…σε έναν κόσμο που αλλάζει και έναν τόπο που αλλάζει …» και προχωρήσαμε με την εξέλιξη του θεραπευτή ως «δοχείο εξέλιξης της θεωρίας» όπου ζήσαμε τον Salvador Minuchin ως «αποκεντρωμένο θεραπευτή» πλέον: 3η Salvador Minuchin «…o θεραπευτής εξελίσσεται …»

Θα κλείσουμε λοιπόν με τον Karl Tomm έναν «συνεργασιακό» (collaborative) θεραπευτή που αναζητά μέσα στον άνθρωπο «τον εσωτερικευμένο άλλο», στην 4η με «…τις αφηγήσεις που αλλάζουν»

Στην αντίστιξη ο Γιώργος Μητακίδης μας φώτισε τον κόσμο που έρχεται με τους τεχνολογικά ιθαγενείς και μετανάστες του, ο Ron Walkey μας ευαισθητοποίησε στην διάσταση «του τόπου του σχετίζεσθαι» και ο Γιάννης Κιουρτσάκης θα ξετυλίξει ενώπιόν μας την προσωπική λογοτεχνική του αναζήτηση του εαυτού δια του άλλου (βλ. το βιβλίο του «Εμείς οι άλλοι»).
Είναι φανερή λοιπόν, η προσπάθεια να αναζητήσουμε ερεθίσματα για τα ανοιχτά μας ερωτήματα στις ημερίδες, και έτσι είναι Χαριστήριες στους δασκάλους κυρίως επειδή υπηρετούν την δική μας αναζήτηση για νόημα.

Σας καλούμε λοιπόν στην συνέχεια του ταξιδιού όπου θα αξιοποιήσουμε δύο ανθρώπους που επιστημονικά και υπαρξιακά κάνουν μια ανάλογη διαδρομή στα φώτα του «μεγάλου διαλόγου και μακρού χρόνου» όπως λέει ο εμπνευστής τους M. Bakhtin.

Περιμένοντας με χαρά την συνάντησή μας.

Πέτρος Πολυχρόνης
Διευθυντής, Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου

Πρόγραμμα Ημερίδας

09:30 – 10:30 Προσέλευση – Εγγραφή
10:30 – 12:00 Karl Tomm: “Interpersonal Patterns of Interaction Influencing Mental Health: therapeutic initiatives for constructive change”
12:00 – 12:30 Μικρές Ομάδες: οι συμμετέχοντες συζητούν σε 4άδες, γνωρίζονται, μοιράζονται σκέψεις, συναισθήματα πάνω στην εισήγηση και διαμορφώνουν διαπιστώσεις και ερωτήματα
12:30 – 13:00 Διάλλειμα – Καφές
13:00 – 13:30 Συζήτηση: Μικρές Ομάδες/ Karl Tomm
13:30 – 15:00 Διάλλειμα – Ελαφρύ Μεσημεριανό
15:00 – 16:30 Γιάννης Κιουτσάκης: «Εμείς οι άλλοι»
16:30 – 17:00 Διάλλειμα – Καφές
17:00 – 18:30 Karl Tomm: “Interviewing the Internalized Other”
18:30 – 19:30 Συζήτηση / Κλείσιμο

Πληροφορίες Εγγραφής:

Για την εγγραφή σας στο Χαριστήριο, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το ΑΚΜΑ στη διέυθυνση: akma@otenet.gr

Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου
Ήβης Αθανασιάδου 34, 17562 Π.Φάληρο
τηλ: 210-9813208, 210-9824147
e-mail: akma@otenet.gr


 Leave a Reply

(required)

(required)