May 042007
 

Χαριστήριο B’ Γιώργου και Βάσως Βασιλείου
Τετάρτη, 30 Μαΐου 2007
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
9:00 – 19:00

Πέμπτη, 3 Μαΐου 2007

Αγαπητοί φίλοι,

Η πρώτη ημερίδα (Wendel Ray) μας ταξίδεψε πίσω στο χρόνο στο ξεκίνημα της συστημικής σκέψης (Μια έννοια γεννιέται…) , στη νέα κατανόηση που αυτή προσέφερε στη ψυχική δυσλειτουργία και στις πρώτες εφαρμογές της στη θεραπεία οικογένειας. Επίσης ψηλαφίσαμε λίγο τους διαλόγους των πρωταγωνιστών και την παραλληλία της προσωπικής πορείας τους και της ανάπτυξης των ιδεών τους στον χρόνο. Τέλος αποσπασματικά αφουγκραστήκαμε τις σχέσεις τους αλλά και την αρχή της δικτύωσης τους και των πρώτων Συστημικών Κέντρων τους.

Στην «αντίστιξη», ο Γιώργος Μητακίδης έκανε έναν «flash forward» στον κόσμο που έρχεται μέσα από τις νέες τεχνολογίες και ευτυχώς, με την ανθρωπιά του, μας συνόδευσε στα άγνωστα μονοπάτια του, έτσι που αντί να κλείνουμε τρομαγμένοι τα μάτια να έχουμε ερεθίσματα για να σχεδιάσουμε την πορεία μας.

Στην ημερίδα που έρχεται, ο Kenneth Gergen θα μας ταξιδέψει στην Μεταμοντέρνα πρόσληψη αυτού του κόσμου (…σε έναν κόσμο που αλλάζει). Ο Kenneth Gergen το 1973 με το εμβληματικό – πλέον – άρθρο του “Social psychology as history” (Journal of Personality and Social Psychology, 1973, v.26,Nr.2, p309-320), θα έλεγε κανείς ότι – σε ακαδημαϊκό επίπεδο – έβαλε την ιστορία στην ψυχολογία· (Στην συστημική σκέψη και στην εφαρμογή της στη θεραπεία οικογένειας οι Βασιλείου οργάνωναν το 1970 το Δελφικό Συμπόσιο με θέμα «Family Therapy and Subjective Culture”). Έκτοτε ο Kenneth Gergen συνεχίζει αναζητώντας τη σχέση ανάμεσα στη κοινωνική και πολιτισμική αλλαγή (προς νέους “floating worlds”) και σε θέματα: ταυτότητας, εαυτού, σχεσιακού εαυτού, τεχνολογίας και εαυτού, ατόμου και κοινωνίας κτλ.

Αυτή την αναζήτηση θα μας παρουσιάσει στην πρώτη συνεδρία, και τις εφαρμογές της ευρύτερα στην πρόληψη, στην επίλυση διαφορών και συγκρούσεων και στην οικογενειακή θεραπεία θα μας παρουσιάσει στην απογευματινή συνεδρίαση. Μαζί του θα είναι η Mary Gergen, σύντροφος του και συνεργάτης του που αξιοποιεί και σε γυναικεία θέματα την θεωρία του κοινωνικού κονστρουκσιονισμού.

Θα συζητήσουν μαζί τους η Χάρις Κατάκη (Πρόεδρος του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων) και η Θάλεια Δραγώνα (Καθηγήτρια της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας), που – πέρα από το σημαντικό επιστημονικό έργο τους και την συμβολή τους στην προώθηση της συστημικής σκέψης και των εφαρμογών της – υπήρξαν από τις πρώτες μαθήτριες και συνεργάτιδες των Βασιλείου. Η Χάρις Κατάκη επιπλέον μας γνώρισε τον Gergen αφού με την φροντίδα της εκδόθηκε στα Ελληνικά το βιβλίο του «Ο Κορεσμένος Εαυτός» και τον έχει προσκαλέσει σε συνέδρια που οργάνωσε.

Στην «αντίστιξη» ο Ron Walkey – ένας Καναδός από την Τήνο, καθηγητής της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας του Βανκούβερ – θα μας ξεναγήσει μέσα από το δικό του βλέμμα στον μετασχηματισμό της Τήνου, όπως αυτός τον βιώνει, με την ευκαιρία του μέσα/έξω (αφού ζει στο Βανκούβερ, στην Αθήνα και στην Τήνο). Θα φωτίσει (Ron Walkey: Luminous Encounters on the island of Tinos, Athens 2006) τις αλλαγές στον τόπο (δομημένο και φυσικό) και στον τρόπο (ύπαρξης, σχετίζεσθαι… πολιτισμού) τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. – {«όφελος, τεράστιο όφελος θα είχαμε αν μπορούσαμε να δούμε για λίγο τον τόπο μας και το τώρα του όχι απλώς με τα μάτια που τον είδαν οι ξένοι αλλά και σαν ξένοι εμείς οι ίδιοι» Παντελής Μπουκάλας, Καθημερινή}.

Σας περιμένουμε λοιπόν σ’ αυτό τον δεύτερο σταθμό του ταξιδιού, όπου τιμάμε τους δασκάλους μας, αναζητώντας δείχτες πορείας με τρόπο ισομορφικό με τον δικό τους όπως τον μάθαμε και τον ζήσαμε μαζί τους· ψάχνοντας δηλαδή πάντα τις κοινωνικές κατασκευές στα πρότυπα συμπεριφοράς, στις αντιλήψεις, στη γλώσσα (Triadis, H., Vassiliou, G., and Nassiakou, M., Three Cross-Cultural Studies of Subjective Culture. Journal of Personality and Social Psychology, 1968, 8, 1-42) και προσπαθώντας να διαβούμε αυτόν τον μακρύ μετασχηματισμό ξεδιακρίνοντας βιωματικά (Παράκοιλα/Τήνος) ποιες απ’ τις αξίες και την πολύτιμη εμπειρία ενός μακρόχρονου πολιτισμού θα αξιοποιήσουμε – και πως μεταβολίζοντας τες – ώστε να υπηρετούμε το σήμερα.

Καλή αντάμωση,

Πέτρος Πολυχρόνης
Διευθυντής, Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου

Πρόγραμμα Ημερίδας

09:00 – 10:00 Προσέλευση – Εγγραφή
10:00 – 10:30 Παρουσίαση Ημερίδας – Διαμόρφωση Μικρών Ομάδων
10:30 – 12:00 Kenneth Gergen: Self and Community in New Floating Worlds, Συζητήτρια: Θάλεια Δραγώνα
12:00 – 12:30 Μικρές Ομάδες: οι συμμετέχοντες συζητούν, μοιράζονται σκέψεις, συναισθήματα πάνω στην εισήγηση και διαμορφώνουν διαπιστώσεις και ερωτήματα
12:30 – 13:00 Διάλειμμα – Καφές
13:00 – 13:30 Συζήτηση: αξιοποίηση σχολίων/ερωτημάτων μικρών ομάδων
13:30 – 14:30 Διάλειμμα – Ελαφρύ Μεσημεριανό
14:30 – 15:30 Ron Walkey: The Question of Place in Contemporary Greek Life
15:30 – 16:00 Διάλειμμα – Καφές
16:00 – 17:30 Kenneth and Mary Gergen: Implications for Applications to Psychotherapy in Today’s World, Συζητήτρια: Χάρις Κατάκη
17:30 – 18:00 Μικρές Ομάδες: οι συμμετέχοντες συζητούν και συνθέτουν τη διεργασία τους
18:00 – 19:00 Συζήτηση – Κλείσιμο της Ημερίδας: αξιοποίηση της ανατροφοδότησης των Μικρών Ομάδων

Πληροφορίες Εγγραφής:

Για την εγγραφή σας στο Χαριστήριο, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το ΑΚΜΑ στη διέυθυνση: akma@otenet.gr

Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου
Ήβης Αθανασιάδου 34, 17562 Π.Φάληρο
τηλ: 210-9813208, 210-9824147
e-mail: akma@otenet.gr


Την Παρασκευή 25 Μαΐου, ώρα 19:30 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, επί της οδού Πανεπιστήμιου 30, θα απονεμηθεί στον καθηγητή, Kenneth Gergen, ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην διάρκεια της τελετής ο Kenneth Gergen θα δώσει διάλεξη με θέμα «From Individual to Relational Worlds”. Η είσοδος είναι ελεύθερη

 Leave a Reply

(required)

(required)