Nov 142008
 

Είδηση 1η…

Πηγή: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο 1ΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΕΡΓΟΣ ΠΕΙΝΑΣ
Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Το όνομά του Νικόλαος Μπαρδάκης. Ήταν μόλις 32 χρονών. «Κάτοικος» φυλακών Γρεβενών βρέθηκε νεκρός στο κελί του. Μια «συνηθισμένη είδηση», δυστυχώς, σε μια συνηθισμένη τραγική πραγματικότητα. Ο Νικόλαος Μπαρδάκης είχε μεταχθεί στις φυλακές Πάτρας για δικαστική του υπόθεση. Επανήλθε στις φυλακές Γρεβενών την περασμένη Τρίτη, σε άσχημη, όπως ειπώθηκε, κατάσταση. Επειδή αρνήθηκε να περάσει από τις γνωστές εξευτελιστικές εξετάσεις τον τοποθέτησαν σε χώρο απομόνωσης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, σε κωματώδη κατάσταση, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Γρεβενών. Περιέργως, την επομένη στη μία το μεσημέρι πήρε εξιτήριο. Το πρωί της επόμενης ημέρας βρέθηκε νεκρός στο κελί του, αβοήθητος. Όταν έφτασαν για να τον παραλάβουν ήταν ήδη αργά.

Ο Ν. Μπαρδάκης επιβεβαιώνεται πως ήταν απεργός πείνας. Το «περιστατικό» αυτό δυστυχώς δεν είναι πρωτόγνωρο. Μόλις το περασμένο Σάββατο βρέθηκε νεκρός, επίσης, στο κελί του ο Δημοσθένης Βουβάκης στις φυλακές Χίου.

Την ίδια στιγμή και εν μέσω μιας τεράστιας απεργιακής κινητοποίησης χιλιάδων κρατουμένων, πυκνώνουν οι καταγγελίες ότι σε καμία φυλακή δεν υπάρχει επαρκής ιατρική παρακολούθηση. Σε αρκετά «σωφρονιστικά καταστήματα» οι απεργοί πείνας δεν έχουν δει γιατρό, ενώ σε ορισμένες άλλες, γιατροί έχουν υπερβεί τον εαυτό τους καθώς έχουν να κοιμηθούν πάνω από τρία 24ωρα.

Επίσης, αρκετοί κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι τα νοσοκομεία δεν τους δέχονται ή τους βάζουν ορό και τους διώχνουν με τη δικαιολογία ότι δεν διαθέτουν κρεβάτια.

Κάθε ώρα που περνάει ολοένα και πληθαίνουν οι απεργοί πείνας που χάνουν τις αισθήσεις τους και χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να απαντήσει άμεσα, πριν είναι αργά, στα απολύτως δίκαια αιτήματα των κρατουμένων.

Ο πρωτοφανής αγώνας στις ελληνικές φυλακές συνεχίζεται. Το κίνημα αλληλεγγύης ολοένα και μεγαλώνει. Οι κρατούμενοι θα νικήσουν.

Είδηση 2η…

Πηγή: Ελευθεροτυπία

«ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ»

Της Ιωάννας Σωτήρχου

1. Ενας στους 1.000 κατοίκους αυτής της χώρας είναι φυλακή!
2. 13.000 κρατούμενοι σε φυλακές που χωράνε 7.500
3. Ενας στους τρεις δεν έχει καταδικαστεί!
4. Οι φυλακές δεν έχουν γιατρούς
5. Εχουμε τους περισσότερους αλλοδαπούς κρατούμενους


Φρίκη αλλοτινών εποχών: ο ένας στους χίλιους κατοίκους αυτής της χώρας είναι φυλακή, καθώς έχουμε το υψηλότερο ποσοστό κρατουμένων, πάνω από 100 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού.

Ασφυξία: ο συνωστισμός στις ελληνικές φυλακές είναι χειρότερος και από αυτόν της Τουρκίας, η δε πληρότητά τους φτάνει το 142% αφού κρατούνται περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι σε φυλακές που χωρούν 7.500.

Αδικία: ο ένας στους τρεις φυλακισμένους δεν έχει καν καταδικαστεί αφού είναι υπόδικος πάλι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, ενώ παραμένει προφυλακισμένος σχεδόν διπλάσιο χρόνο από κάθε άλλον κρατούμενο στην Ε.Ε.

Παραλογισμός: οι φυλακές δεν έχουν γιατρούς αλλά διατίθενται χρήματα για να χτιστούν 4 νέες υψηλής ασφαλείας, αντί να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των κρατουμένων.

Οσο για τους αλλοδαπούς κρατούμενους; Κι εδώ έχουμε το υψηλότερο ποσοστό της τάξης του 45% που ξεπερνά ακόμη και την …Ιταλία, της οποίας το 37% του πληθυσμού των φυλακών είναι αλλοδαποί.

Τοξικομανείς: Σχεδόν οι μισοί κρατούμενοι, αντί να βρίσκονται σε αναρρωτήρια, αντιμετωπίζονται με ρατσισμό, ακόμη και θεσμικά, σε ό,τι αφορά τον καταλογισμό ποινών και τις υφ’ όρον απολύσεις.

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, οι κρατούμενοι σε όλες της φυλακές της χώρας, πλην τριών, για την ακρίβεια σε 21 φυλακές από την Κομοτηνή ώς την Κρήτη, μαζί με τους ανήλικους κρατούμενους και τις γυναίκες φυλακισμένες, ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα -οπότε και θα παραδώσουν στις Αρχές τα υπομνήματά τους- πανελλαδική αποχή συσσιτίου που αναμένεται να κλιμακωθεί σε απεργία πείνας για να πουν το δικό τους ηχηρό «φτάνει πια» σε μια κατάσταση που έχει προ πολλού μετατρέψει τα «σωφρονιστήρια» στην κυριολεξία σε εξοντωτήρια.

Στο πλευρό τους στέκονται πέρα από οργανώσεις, όπως είναι η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων που έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου, η Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων του ΔΣΑ, η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, ο Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης (ΕΛΕΥΣΥΝΑ), η ομάδα «Κραυγή Ελευθερίας», η Αρσις, η Ενωση Πολιτών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ένα πολιτικό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που εκπροσωπήθηκε από τρεις βουλευτές του, τους Θ. Δρίτσα, Π. Κοροβέση και Γ. Μπανιά.

«Η εγκληματικότητα πολεμιέται με ένα ακόμη μεγαλύτερο έγκλημα και η σιωπή μας το συγκαλύπτει», είπε ο βουλευτής Π. Κοροβέσης αναφερόμενος στις «εν ψυχρώ δολοφονίες» του κράτους, όπως χαρακτήρισε τους θανάτους στις φυλακές που έφτασαν τους 377 σε μια δεκαετία, ενώ μόνο πέρσι ήταν πάνω από 50. «Οταν το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι υπεύθυνο για τη ζωή των ανθρώπων που βρίσκονται υπό τη φύλαξή του και παραβιάζει όλες τις αξίες του ανθρώπου στο πρόσωπο των κρατουμένων, μήπως είναι υπόλογο και έχει ποινικές ευθύνες;», αναρωτήθηκε.

Η διαμαρτυρία των κρατουμένων αφορά τόσο τις μεσαιωνικές συνθήκες διαβίωσης όσο και θεσμικές ρυθμίσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών και συνοψίζεται σε 16 ενότητες που θίγουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αυστηροποίηση των ποινών, τη βία και καταστολή από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τα αλόγιστα πειθαρχικά, την κράτηση σε απομακρυσμένες από τον ιστό της πόλης φυλακές, τη στέρηση αδειών και ευεργετημάτων, την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την κτηνωδία των μεταγωγών, το άβατο των φυλακών. Αιτήματα και εφικτές προτάσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους, όπως επιτάσσει η υφιστάμενη νομοθεσία και έχουν κατά καιρούς διατυπώσει ακόμη και θεσμικοί φορείς όπως είναι ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Μοναδικός σκοπός της φυλακής είναι ο εξευτελισμός. Ταπεινώνει οποιονδήποτε μπει για οποιονδήποτε λόγο», είναι η βιωματική μαρτυρία του πρώην κρατούμενου Γ. Δημητρόπουλου για τους ελέγχους (πρωκτικούς και κολπικούς) κατά την εισαγωγή στη φυλακή. «Ανθρωποι είναι μέσα, και τι ζητάνε: ένα κρεβάτι και ζεστό νερό για μπάνιο. Κι όμως αυτά τα στερούνται σήμερα. Δεν ζητάνε τίποτα παραπάνω από τα αυτονόητα, να εφαρμοστεί ο νόμος και να αλλάξουν οι αδικίες», συμπλήρωσε.

Την πανεθνική κινητοποίηση των κρατουμένων θα πλαισιώσουν εκδηλώσεις αλληλεγγύης καθ’ όλη τη διάρκειά της. *

Τη συμπαράστασή του στους κρατούμενους των φυλακών της χώρας που ξεκινούν την Δευτέρα αποχή από το συσσίτιο, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησης, την έλλειψη υποδομών και την αυστηρότητα των δικαστικών αποφάσεων, εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων και τους δικαστικούς λειτουργούς να φέρονται με μέτρο και αναλογικότητα κατά την απαγγελία των ποινών και των προφυλακίσεων.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 31/10/2008

Είδηση 3η

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Ο Συνήγορος του Παιδιού υπέρ του αιτήματος για κατάργηση των φυλακών ανηλίκων


Της Ιωάννας Σωτήρχου


Ενα ακόμη «κατηγορώ» έρχεται να προστεθεί στη μακριά λίστα του υπουργείου Δικαιοσύνης, αυτή τη φορά από τον Συνήγορο του Παιδιού, που προτείνει τη σταδιακή αντικατάσταση των στερητικών της ελευθερίας ποινών με εξωιδρυματικά μέτρα, που έτσι κι αλλιώς προβλέπονται από τη νομοθεσία.


Με την τεκμηριωμένη παρέμβασή του ο Συνήγορος τάσσεται υπέρ του αιτήματος των κρατουμένων για κατάργηση των φυλακών ανηλίκων αφού, όπως συμπεραίνει, ο εγκλεισμός αντί να τους αποτρέπει επιτείνει «την εξοικείωσή τους με τις εγκληματικές συμπεριφορές και την κοινωνική περιθωριοποίησή τους, όπως εκτενώς έχει αποδειχθεί από την επιστημονική έρευνα».

Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος κρίνει εντελώς ακατάλληλους τους χώρους κράτησης ανηλίκων, καθώς «δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ούτε εκπληρώνουν τους σκοπούς της σωφρονιστικής μεταχείρισης ανηλίκων», αφού εκτός της στέρησης της ελευθερίας οι ανήλικοι στερούνται και άλλα δικαιώματα, όπως είναι η ελεύθερη έκφραση, η ανάπτυξη της προσωπικότητας, η θεραπευτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η τοξικοεξάρτηση, και η μέριμνα για κοινωνική επανένταξη.

Διαπιστώνει ακόμη σοβαρές παραβιάσεις στις συνθήκες διαβίωσης όπως: συμβίωση ανηλίκων μαζί με νεαρούς ενήλικους, ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη, μη διαχωρισμό των προσωρινά κρατουμένων ανηλίκων από τους κατάδικους κ.ά.

Ολα αυτά είναι γνωστά στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το ελληνικό Κοινοβούλιο, αφού τα έχει επισημάνει επανειλημμένως στις ετήσιες εκθέσεις που υποβάλλει αλλά και στις ειδικές επιτροπές της Βουλής.

Ο Συνήγορος του Παιδιού ζητεί να ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη ρύθμιση όλων των παραπάνω και προτείνει να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα εναλλακτικά στον εγκλεισμό αναμορφωτικά μέτρα, όπως είναι τα μέτρα επιμέλειας, η κοινωφελής εργασία, η επανορθωτική δικαιοσύνη και η ένταξη σε προγράμματα εκπαίδευσης και ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης. Θεωρεί απόλυτη ανάγκη επίσης να λειτουργήσουν περισσότεροι ξενώνες φιλοξενίας για εφήβους με παραβατική συμπεριφορά και να προχωρήσει η ίδρυση και λειτουργία των Μονάδων Μέριμνας Νέων, που προβλέπονταν σε σχέδιο νόμου το οποίο δόθηκε μεν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη από το 2003, ουδέποτε όμως εγκρίθηκε από τη Βουλή.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 13/11/2008

 Leave a Reply

(required)

(required)