Nov 052018
 

 

Η «Πρωτοβουλία για το Άρθρο 12», με τον συνοπτικό τίτλο «ΠΡΩΤΑ.12» («InArt12») είναι μια κίνηση που αποβλέπει στη διάδοση και εφαρμογή του άρθρου 12  της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δηλαδή του δικαιώματος όλων των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, να ακούγονται και η γνώμη τους να λαμβάνεται υπόψη σε όλα τα θέματα και τις διαδικασίες που τα αφορούν.

Το Processwork Hub συμμετέχει στην ομάδα εμπειρογνωμόνων για τα δύο εργαστήρια διαβούλευσης με παιδιά που διοργανώνει η ΠΡΩΤΑ.12 στο πλαίσιο του προγράμματος Global Child.

Τα εργαστήρια διεξάγονται στο πλαίσιο του “Παγκόσμιου Διαλόγου για τα Δικαιώματα του Παιδιού”, παράλληλα με παρόμοια σε πολλές χώρες της υφηλίου, ενταγμένα στο πρόγραμμα GlobalChild που συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Victoria του Καναδά και τελεί υπό την αιγίδα της  Επιτροπής Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ. Μέσα από τα εργαστήρια επιδιώκεται να καταγραφεί η γνώμη των παιδιών σχετικά με την παραγωγή δεικτών για την παρακολούθηση της εφαρμογής της ΔΣΔΠ. Οι εκθέσεις από την διεξαγωγή των εργαστηρίων θα τροφοδοτήσουν μια ενιαία έκθεση που στόχο έχει να συμβάλει στην τελική διαμόρφωση των δεικτών αυτών. Η μεθοδολογία των εργαστηρίων είναι προϊόν σύνθεσης των μεθόδων και εργαλείων που περιλαμβάνονται στο υλικό που διαθέτει το πρόγραμμα σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στη δράση (το οποίο εκπονήθηκε από το Κέντρο Δικαιωμάτων του Παιδιού του Πανεπιστημίου Queen’s του Belfast), και μεθόδων που εισηγείται η ΠΡΩΤΑ.12, με βάση την εμπειρία και τεχνογνωσία των μελών της.

Για την προετοιμασία, την υλοποίηση και την αξιολόγηση των εργαστηρίων διαβούλευσης με παιδιά στην Ελλάδα, τα ιδρυτικά μέλη της ΠΡΩΤΑ.12 συνεργάζονται με ομάδα εμπειρογνωμόνων: Σοφία Κωνσταντέλια, κοινωνική λειτουργός / πρόεδρος του ΚΚΠΠΑ, Παύλος Χαραμής, εκπαιδευτικός / αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πάρη Ζαγούρα νομικός -εγκληματολόγος, επιμελήτρια του δικαστηρίου ανηλίκων Αθήνας, Δρ.Αλεξάνδρα Βασιλείου, κοινωνική ψυχολόγος εξειδικευμένη στη διεργασία ομάδας / ιδρυτικό μέλος του Processwork Hub, Δρ. Ελένη Πετρίδου, παιδίατρος, καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής και επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ / πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας, Στέλλα Τσίτουρα, παιδίατρος, ιατρός κοινωνικής ιατρικής / αντιπρόεδρος Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού