May 142016
 

RAINBOW_GR_950X398

Η Νάνσυ Παπαθανασίου και η Αλεξάνδρα Βασιλείου συμμετέχουν στην ομάδα επιστημονικών συνεργατών της τηλεφωνικής γραμμής 11528 – Δίπλα σου, μιας τηλεφωνικής γραμμής πανελλήνιας εμβέλειας για την ψυχολογική στήριξη λεσβιών, γκέι, αμφί και τρανς, για τις οικογένειες τους και για εκπαιδευτικούς.

Η Επιστημονική Υπεύθυνη της Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης 11528 – Δίπλα σου Νάνσυ Παπαθανασίου συμμετέχει στη συζήτηση με θέμα: «Ρητορική μίσους και Ομοφοβία».

Τρίτη 17 Μαΐου – 18:30 – Free Thinking Zone – Σκουφά 34.
Δηλώσεις συμμετοχής: Free Thinking Zone Τηλ: 2103617461

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη στο πλαίσιο της καμπάνιας No Hate Speech Movement Greece No Hate Speech Movement.

Το  Ίδρυμα Μποδοσάκη στο πλαίσιο της καμπάνιας ‘No Hate Speech Movement’, διοργανώνει από κοινού με τοΔίκτυο Νέων Ελλάδος – Youthnet Hellas και το ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone, στις 17 Μαΐου και ώρα 6:30 το απόγευμα, συζήτηση με θέμα  «Ρητορική μίσους και Ομοφοβία». Η εκδήλωση εντάσσεται στη δράση «Κύκλος συζητήσεων ενάντια στη ρητορική μίσους».

Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως διεθνής ηµέρα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας. Ο λόγος που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι το γεγονός ότι στις 17 Μαΐου 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Τα άτομα ΛΟΑΤKI (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς, Κουήρ, Ίντερσεξ) εξακολουθούν όμως να γίνονται θύματα λεκτικής και σωματικής βίας λόγω ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο χώρο. Για το 2015, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε 185 περιστατικά σωματικής βίας κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, με τις επιθέσεις να χαρακτηρίζονται ως βίαιες και με έντονη περιφρόνηση προς το θύμα.

Σήμερα, δεν θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε τη ρητορική μίσους αγνοώντας την έκφρασή της στο διαδίκτυο. Σε πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα της καμπάνιας ‘No Hate Speech Movement’, το 70% των ερωτηθέντων που συναντούν ρητορική μίσους στο διαδίκτυο σε τακτική βάση ήταν άτομα ΛΟΑΤΚΙ (70%) και ακολουθούσαν οι Μουσουλμάνοι (60%) και οι γυναίκες. Παράλληλα στη χώρα μας παρατηρούνται περιστατικά λογοκρισίας θεμάτων ΛΟΑΤΚΙ από τα ΜΜΕ ενώ πρόσφατα, με επίκεντρο την ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, η αρνητική στάση μερίδας του κλήρου κλιμακώθηκε σε ρητορική μίσους. Η αύξηση των επιθέσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων κατά την περίοδο συζήτησης στη Βουλή του Συμφώνου Συμβίωσης επιβεβαιώνει ότι η πολιτική επικαιρότητα και η ρητορική μίσους δύνανται να οδηγήσουν στη διάπραξη εγκλημάτων μίσους και προκατάληψης.

Η συζήτηση της 17ης Μαΐου 

Στη ζωντανή και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone στις 17/5, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ειδικών, καθώς και του κοινού, θα τεθούν ερωτήματα όπως:

  • Τι είναι η ρητορική μίσους κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ;
  • Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο προστασίας του σεξουαλικού προσανατολισμού στην Ελλάδα;
  • Πώς αντιμετωπίζουν τη ρητορική μίσους στην καθημερινή τους ζωή τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ που την υφίστανται;
  • Πώς η ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης οδήγησε σε διευρυμένα περιστατικά ρητορικής μίσους;

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ως ομιλητές οι:

  • Καλλιόπη Λυκοβαρδή, ειδικός επιστήμονας, Συνήγορος του Πολίτη
  • Νικόλαος Χαμτζούδης, δικηγόρος, Υποψ. Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου
  • Νάνσυ Παπαθανασίου, Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας, Επιστημονικώς Υπεύθυνη της Τηλεφωνικής Γραμμής 11528
  • Άννα Κουρουπού, Γενική Γραμματέας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών

Τη συζήτηση πρόκειται να συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Γιαννακίδης.

Για δηλώσεις συμμετοχής ή εθελοντών:
Free Thinking Zone, Τηλ: 210 36 17 461

Πηγή: weareallcitizens.gr