Nov 122007
 

Η ομάδα ‘ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ’ χοροθέαμα παρουσιάζει την τρίτη εκδοχή της παράστασης σε εξέλιξη ‘ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ ΑΟΡΑΤΗ’ , στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ALTERA PARS στις 17 και 18 Νοεμβρίου 2007 .

Η ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣχοροθέαμα τα τελευταία δώδεκα χρόνια με τη διαρκή παρουσία της δίνει έμφαση στο θεατρικό χαρακτήρα του χορoύ. Δουλεύει με ξεχωριστό τρόπο βασισμένη στις θεωρίες του Rudolf Laban, και του Augusto Boal με χορευτές, ηθοποιούς και ερασιτέχνες. Χρησιμοποιεί εργαλεία απο το θεάτρο της Επινόησης (Devised theatre ) προκειμενου να δημιουργήσει εικόνες. Η κοινωνική διάσταση του χορού , η σύγχρονη αλλά αφηγηματική προσέγγιση των θεμάτων, ο σαρκασμός και το μαύρο χιούμορ, η χρήση του λόγου αποτελούν βασικά στοιχεία της δουλειάς τα οποία επεξεργάζεται με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια. Τέλος, ο εκπαιδευτικός τομέας του χορού και του θεάτρου έχει απασχολήσει τον ΚΙΝΗΤΗΡΑ από τη πρώτη στιγμή της δημιουργίας του γι αυτό και οργανώνει ανελλιπώς σεμινάρια και διαλέξεις που απευθύνονται σε επαγγελματίες και μη .
Η παράσταση ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ ΑΟΡΑΤΗ ξεκίνησε σε συμπαραγωγή με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων το φθινόπωρο του 2006 όπου παρουσιάστηκε στον Πολυχώρο Νέου Κόσμου .Η δεύτερη εκδοχή του έργου παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2007 στα πλαίσια του φεστιβάλ του Δήμου Κερατσινίου «Συναντήσεις με το Αύριο «και του Φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων στο θέατρο ΘΗΣΕΙΟΝ με ιδιαίτερη επιτυχία και ανταπόκριση κυρίως από νεανικό κοινό.Η τρίτη και τελευταία εκδοχή παρουσιάστηκε στο θέατρο ΛΙΘΟΓΡΑΦΕΙΟΝ στην Πάτρα τον Οκτωβρίου 2007 με την στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Η παράσταση θα ταξιδέψει προσκεκλημένη του Διεθνούς Fringe Festival στην Ταιλάνδη τον Φεβρουάριο του 2008.
Η ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ ΑΟΡΑΤΗ αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας του ΚΙΝΗΤΗΡΑ με θέμα τον πόλεμο και τη βία σε προσωπικό ,κοινωνικό και θρησκευτικό επίπεδο , η οποία ξεκίνησε με το έργο Lysistratas’ Cry ( 2006 ) και θα ολοκληρωθεί με το έργο Αγάπη Αγαύη ( 2008 ).
Πρόκειται για μια παράσταση κίνησης, λόγου,τραγουδιού και σιωπής που εμπνέεται από τον χαρακτήρα της Κλυταιμνήστρας προκειμένου να σχολιάσει κυρίως θέματα ενδοοικογενειακής βίας.
Η Αντιγόνη Γύρα σε στενή συνεργασία με τη μουσικό Μάρω Θεοδωράκη και την ομάδα του ΚΙΝΗΤΗΡΑ – η οποία αποτελείται από ηθοποιούς και χορευτές – έχουν φτιάξει μια παράσταση η οποία βασισμένη στην εσωτερική σχέση του σώματος και της φωνής συγκινεί και προβληματίζει το κοινό κάνοντας το να μετέχει σ΄ενα ταξίδι της Κλυταιμνήστρας από τη γέννηση των παιδιών της μέχρι τον φόνο του Αγαμέμνωνα και την κάθαρση .Η παράσταση αντιμετωπίζει την Κλυταιμνήστρα ως μια γυναίκα – μάνα-ερωμένη που οδηγήθηκε στο έγκλημα από ελλειψη αγάπης και όχι ώς μια μοιχό –φόνισσα .Η ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ ΑΟΡΑΤΗ του ΚΙΝΗΤΗΡΑ είναι εμπνευσμένη από κείμενα του Ρίτσου, του Καμπανέλλη, της Γιουρσενάρ κ.α
Μετά από ασταμάτητη δουλειά και μελέτη , σε συνεργασία με τη θεατρολόγο Άννα Τσίχλη , που διήρκησε ένα χρόνο και λαμβάνοντας σοβαρά υπ΄όψην μας την άποψη του κοινού μέσα από ερωτηματολόγια που μοιράζονταν σε όλες τις παραστάσεις, η ομάδα έρχεται να ολοκληρώσει τον κύκλο της παράστασης παρουσιάζοντας μια τελείως διαφορετική εκδοχή. Αυτή τη φορά ο Χορός και η Κλυταιμνήστρα συνυπάρχουν σε όλη τη διάρκεια του έργου εναλλάσσοντας ρόλους έτσι ώστε να τονιστεί το δράμα της γυναίκας αυτής , ο πόνος της , ο θυμός της , η ανάγκη για εκδίκηση και η κάθαρση της .
Η τρίτη εκδοχή έχει περισσότερο τραγούδι , κίνηση και σιωπή και λιγότερο λόγο σε σχέση με τις προηγούμενες δύο εκδοχές.
Το Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας έχει παραχωρήσει αληθινές μαρτυρίες γυναικών που έχουν βιαστεί πνευματικά και σωματικά από τους συντρόφους τους και έχουν οδηγηθεί στον φόνο.
Η πρόθεση για εμπλοκή και δικτύωση με την ευρύτερη τοπική κοινωνία, αλλά και με άλλους φορείς – ομάδες που χρησιμοποιούν την τέχνη ως μέσο για την κοινωνική ευαισθητοποίηση, υποστηρίζεται από την ΩΣΜΩΣΗ – Κέντρο Τεχνών και Διαπολιτισμικής Αγωγής μέσω του Σχεδίου Δράσης «Οι τέχνες στη διαφορετικότητα:(δια) πολιτισμικές παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία». Στόχος του σχεδίου είναι η υποστήριξη 8 καλλιτεχνικών εκδηλώσεων από 8 διαφορετικούς φορείς – ομάδες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς του πολιτισμού: θέατρο, χορός, ζωγραφική, φωτογραφία, κ.ά. Οι εκδηλώσεις προσεγγίζουν το θέμα της «διαφορετικότητας», και πιο ειδικά εκείνες τις διαστάσεις της που απασχολούν και χαρακτηρίζουν την τοπική κοινωνία: σύγχρονος πολίτης, ισότητα των φύλων, τα δικαιώματα των παιδιών, ο μετανάστης, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, κλπ.

ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ ΑΟΡΑΤΗ
ΣΥΛΛΗΨΗ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΓΥΡΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ –ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ : ΜΑΡΩ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ : ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΜΠΥΛΑΥΚΑ –ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΓΥΡΑ
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ :ΑΝΝΑ ΤΣΙΧΛΗ
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ : ΒΙΚΥ ΑΔΑΜΟΥ
ΦΩΤΙΣΜΟΙ :ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ –ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΥ : ΑΝΘΗ ΘΕΟΦΙΛΙΔΟΥ

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ :
ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ :
ΒΙΚΥ ΑΔΑΜΟΥ
ΧΟΡΟΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΜΠΥΛΑΥΚΑ , ΕΥΓΕΝΙΑ ΣΙΓΑΛΟΥ , ΜΑΡΙΑ ΣΑΛΛΙΑΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ , ΠΑΡΙΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ , ΦΛΩΡΑ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ , ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΙΔΟΥ , ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΕΤΙΚΑΡΗΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : Γιώργος Νικολαίδης τηλ .6977 092546
E-mail kinitirasds@hotmail.comΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ
ALTERA PARS
Μεγ. ΑΛΕΞAΝΔΡΟΥ 123 ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
Τηλέφωνο για κρατήσεις: 210 3410011
Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ
Φοιτητικό:12 ευρώ

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 – ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007
ΩΡΑ 21.30 Μ.Μ


Η χρηματοδότηση της προβολής – προώθησης της εκδήλωσης πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης«ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ: (δια) πολιτισμικές παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία»της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας ΩΣΜΩΣΗ – Κέντρο Τεχνών και Διαπολιτισμικής Αγωγής και εντάσσεται στο Γ’ Κ .Π. Σ. 2000-2006, Ε. Π. «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών του Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, Μέτρο 6: «Ενίσχυση της Απασχόλησης ανέργων με την ενεργό συμμετοχή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων».H Ενέργεια συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

 Leave a Reply

(required)

(required)